Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem tudósa egy interjúban fejtette ki nézeteit a jelenlegi koronavírus-helyzetről. Szerinte jó esély van a negyedik hullámra – számolt be róla a femcafe.hu.

Aggasztó bejelentést tett a virológus: "Ha a felnőtt lakosság 99%-át beoltanák, akkor sem tudnánk a járványnak véget vetni itthon"
Kép: Pixabay

Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem kutatója szerint tévedés, hogy minden vakcina egyforma hatékonyságú:

aki valamelyest otthon van a témában, az pontosan tudja, hogy óriási különbségeket lehet felfedezni az egyes oltóanyagok között.

Arról is beszélt, szerinte mi kellene ahhoz, hogy végleg legyőzzük a koronavírust.

Valószínűleg úgy lehetne a járványt megszüntetni, ha az egész humán populáció 80%-a be lenne oltva. Tehát Európában is úgy lehetne visszaszorítani a pandémiát, ha a lakosság legalább 70-80%-os átoltottsággal rendelkezne, ideértve a gyerekeket is

- fogalmazott a kutató.

A Szegedi Tudományegyetem oktatója szerint 2020 első felében, az első járványhullám idején azért kímélt meg minket a pandémia, mert rendkívül száraz volt a tavasz, ami a cseppfertőzés szempontjából kedvezőtlen tényező. Másrészt sikerült a lakosságot kellőképpen megijeszteni, hogy komolyan vegyék a járvány jelentette fenyegetést.

Ami a harmadik hullámot illeti, még a szakértőket is meglepte, hogy mennyivel fertőzőbb a brit mutáns a korábban terjedő variánsoknál. Sem a lakosság, sem az államapparátus nem volt rá felkészülve

- tette hozzá.

Az a helyzet, hogy ha nálunk a felnőtt lakosság 99%-át beoltanák, ezzel sem tudnánk a járványnak itthon véget vetni, hiszen ha a környező országokban ennél alacsonyabb a beoltottság, akkor a vírus folyamatosan jön be Magyarországra. Az egy más kérdés, hogy a beoltottak – akiknél kialakult az immunválasz – nem lesznek felülfertőzhetők egy bizonyos időn keresztül

- szögezte le Duda Ernő. 

A kutató szerint problematikus, hogy a védettségi igazolvány elvileg azt tanúsítja, tulajdonosa immáron nem fertőzhet és nem is fertőződhet meg. Ez az esetek túlnyomó többségében nincs így, viszont:

a dokumentum birtoklása hamis biztonságérzetet generálhat az emberekben.

Forrás: Femcafe.hu
Címlapkép: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
megint ugat a köcsögDuda...minden ilyen félelmet keltő virológus patkányt likvidálni kéne...fellélegezne a világ..ez a hernyó erősen érdekelt a vírushiszti fenntartásában..
kissé felnőttem
sajnos tőbb igazsága van mint orbán hablatyának.meg a cilike siccegésének
Ludas Matyi
hogyne, meg mindig maradnak ezek a fertözö virusok, mint a Duda Miklos! Kivancsi lennek, hogy milyen vastag volt a boritek amit kapott a WHO-tol vagy Kariko Katalintöl. Erre mondtak regen, hogy "te remhirterjesztö forradalmar, reszkess!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.