Úgy gondolnánk, hogy könnyen meghatározható egy diktatúra működése, de a Magyarországon is évek óta fennálló hibrid rezsim keményen rácáfol erre. Egy kis posztKádár-rendszer, egy kis "szia uram", és már ingoványos talajra tévedtünk. 

A Telex.hu cikkéből az is kiderült, mire kell majd vigyázni, ha egyszer véget ér a Nemzeti Együttműködés Rendszere. A jogállamiságtól a diktatúráig vannak átmenetek, aszerint, hogy a jogállamiságot jelentő követelménylistából egy ország mennyit teljesít. Félúton van a hibrid rezsim, „egy sajátos jellegzetességgel bíró rezsimtípus” – mondta Jakab András, az MTA doktora, alkotmányjogász. 

„Hibrid jogrendekben a formális szabályok sokban hasonlítanak a liberális demokráciákra, de az informális elemek terén a gyakorlat és a narratívák terén jelentősen eltávolodnak. Ezért van szó köztességről” – mondta Jakab, megjegyezve, hogy a liberális nem pártpolitikai jelző, hanem alkotmányjogi értelemben használandó.

A demokráciát épp ezért lehetetlen exportálni: a formális kereteken túl fontos, hogy miről és hogyan vitatkozik a társadalom, hogyan ítélik meg a korrupciót, mennyire mer az egyén kiállni a jogaiért, milyen a jogászi attitűd, mert mindez hatással van arra, hogyan működhetnek a jogi intézmények.

„Nincs drámai pont. Sok-sok apró kis lépés van, informális elemek, amelyek erodálják a jogállamiságot” – mondta Jakab, visszacsúszással leírva az elmúlt tíz évet. A fokozatos leépülés azonban azt is jelenti, hogy nem jön el a pillanat, amikor mindenki ráébred, hogy valójában már nem jogállamban él.

Az előadó szerint „nincs gordiuszi csomó”, amit átvágva meg lehet teremteni a jogállamot – ez tehát nem egy választási eredményen múlik.

Elemzés: mik lennének a kilátások, ha szétesne a NER? Nem túl bíztató az előrejelzés...

Fotó: 123 RF.com

A hibrid rendszer Magyarországon stabil lehet, ez azonban nem azonos a NER-rel. „A rögzült intézményi gyakorlatok megváltoztatása nehéz és nem formális jogi kérdés. Lehet rajta barkácsolni, ügyészi szervezetben például lehetne nagyobb autonómiát biztosítani, megszabadulhatnánk a szovjet ügyészségtől örökölt alárendeltségi viszonytól, de a lényeg az informális gyakorlat, amin nehéz változtatni.”

Ez viszont azt is jelenti, hogy a hibrid rezsim „vonzó hatalomgyakorlási mód marad a mindenkori hatalomnak.” Nehéz elérni, hogy „ne csak az arcok változzanak, hanem a működés módja, is”. Győry szerint valós veszély, hogy új arcokkal egy újabb NER jön létre.

További elemzéseket a témában Telex.hu cikkében olvashatnak! 

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
@RonaGyuri: Mi köze az autópályáknak a propagandához

Toncsi hatáskörébe került a autópályák koncessziós értékesítése

Már maga a tény sem igazán kóser, hogy az egyes koncessziós tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 279/2021. számú kormányrendelet szerint: koncesszióköteles tevékenységek listája bővült „az országos közutak és műtárgyaik létrehozása és működtetése” –vel.
Azonban ennél is izgalmasabb, hogy a rendelkezés
a felügyelettel: a miniszterelnök kabinetfőnökét Rogán Antal –t bízta meg,
míg a szakmai munkát a rendelet szerint a Nemzeti Koncessziós Irodának kell elvégeznie, (a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézménye).
A dolog persze nem csak izgalmas, sőt pikáns, de sok mindent meg is magyaráz:
egyfelől; Toncsi a közelmúltig a legnagyibb lenyúlások mestereként híresült el (nem felhagyott vele, csak a Szájjártató lekörözte)
másfelől, a derék intézmény ezeddig a trafikok és a kaszinók koncessziójáról szóló döntési folyamatokban jeleskedtek! =))
Pálinkás Pál
ezt a rendszert demokratikusan nem lehet lebontani, ennyi...kár ezen rugózni...az ellopott dolgokat ezer év alatt sem lehetne visszaperelni...el kell venni...
kereső
Jakab Dr. vitatkozik Vörös Imre, és Fleck Zoltán jogtudósokkal? Hiszen kimondták fehéren-feketén, hogy az Alaptörvény érvénytelen. Ezt az egyet kell kimondani az ellenzéki parlamentnek győzelem esetén-és ennek nyomán teljes egészében lebontható a NER, az elrablott vagyonok meg visszavehetők.
kereső
@RonaGyuri: Ez nagyon tecc!! „az országos közutak és műtárgyaik létrehozása és működtetése” –vel.
Mivel is támadták Gyurcsányt?? Nem ezzel???- M5 autópálya
ómió
Mik? Hát, bolsevik országdúlás! Ahogy már annyiszor volt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.