Csecsemőkről is adatot kell szolgáltatni, ha a vendég nem mutatja be az okmányt, meg kell tagadni tőle a szolgáltatást. Amennyiben az okmánybemutatást megtagadó vendég előleget fizetett, akkor azt vissza kell neki téríteni - írja a 24.hu.

Szeptembertől a csecsemők személyi okmányát is kérik a magyar szálláshelyeken
Fotó:Pixabay

Biztonsági okokból újabb adatszolgáltatásra kötelezik a szállásadókat, illetve azokat, akik valamilyen szálláshelyet szeretnének igénybe venni.

Némi halogatás után a legújabb dátum szeptember 1-je, hogy érkezéskor a szolgáltatók egy okmányolvasóval fényképezzék le a vendégek iratát, és ezt töltsék fel a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA).

Kivétel nincs, a legkisebb szálláshelynek is adatot kell szolgáltatnia, a legkisebb vendégekről is, azaz a csecsemők okmányát is be kell mutatni.

Az okmánybemutatási kötelezettség független a vendég életkorától, így ha kicsi gyerekről van szó, ő is csak akkor szállhat meg a szüleivel, ha bemutatják a fényképes személyazonosító okmányát.

Bár bő két hónap múlva startol az okmányszkennelés, még számos olyan részletkérdés akad, amelyek miatt a szálláshelyek egyelőre nem tudják, miként felelhetnének meg az új kötelezettségnek. 

Minden magyarországi szálláshely-szolgáltató köteles lesz ekkortól csatlakozni a VIZA-rendszerhez, és az okmányolvasó segítségével minden vendég személyes iratát le kell majd fotózniuk, illetve fel kell tölteniük.

A VIZA-rendszer tájékoztatójában azt írják,

a rendszer biztonságos.

Aszimmetrikus titkosítással tárolják az adatokat, azokba

csak a rendőrség nézhet bele a törvény szerint – a bűnüldözés, bűnmegelőzés, a közrend, közbiztonság, államhatár rendje, az érintett és mások jogai, a biztonság és a tulajdon védelme és körözés lefolytatása érdekében.

Más nem nézheti meg, hogy kik voltak a szállás vendégei.

A szálláshely-szolgáltató az adatokat legfeljebb két évig (a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig) kezeli, a GDPR-szabályokat betartva, és erről tájékoztatást is kell adnia.

Magyar állampolgárságú vendég azonosítására

személyi igazolvány, vezetői engedély és útlevél is elfogadható.

Az Európai Unióból érkező vendégektől

a személyi igazolvány és az útlevél,

harmadik országból érkező vendégtől

kizárólag az útlevél fogadható el

személyi azonosításra és okmányolvasásra.

Amennyiben pedig az okmányolvasó valamilyen okból nem tudja leolvasni a szükséges adatokat, azokat kézzel kell felvinniük a szálláshelyeknek.

Forrás:24.hu
Címlapkép:Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Természetesen ezt a halbuzi Áder aláírta, most nem óbégatott. Észak-Korea már itt van, sajnos nem eredetiben, hanem egy elba&ott, ócó kínai-orosz-török kivitelben.. Most nem akar a birkamenet a jogaimért végigvonulni a városon ? Amit nem értek az az, hogy ezt akarja az agyhalott Orbán Európára rákényszeríteni ? Ám ha mindenki otthon marad miből fog megélni a nemzet gázszerelője és a nemzet veje ?
Toller Béla
Ez itt most mi ? A szállás szolgáltatónak semmi köze az adatainkhoz, ne kezelje azokat, ne két évig, de egy percig sem ! A rendőrség meg elégedjen meg a bejelentésekkel, hagyja csecsemőket békén. Másolja a nénikéje szabásmintáit, de a dokumentumokat, egy nagy bazi nyilvántartásba, még mit nem ...Ha valakinek van vér a pucájában, szárazon hagyja a szálláshelyeket, Kéredzkedjen be valahová, vagy aludjon az erdőben ...
Toller Béla
Ez itt most mi ? A szállás szolgáltatónak semmi köze az adatainkhoz, ne kezelje azokat, ne két évig, de egy percig sem ! A rendőrség meg elégedjen meg a bejelentésekkel, hagyja csecsemőket békén. Másolja a nénikéje szabásmintáit, de a dokumentumokat, egy nagy bazi nyilvántartásba, még mit nem ...Ha valakinek van vér a pucájában, szárazon hagyja a szálláshelyeket, Kéredzkedjen be valahová, vagy aludjon az erdőben ...
Duke Nukem
Majd nekik is kint lesz a 18-as piros karika és a figyelmeztetés:
...Figyelem!...
Ez a tartalom csecsemőkre káros elemeket is tartalmazhat.
...Elmúltál már 18 hónapos?...
...IGEN - NEM...
namihami
Biztos, hogy fideszkörökben rájöttek arra, hogy nagyon sokan ún. ""bércsecsemőkkel"" járnak nyaralni. Ezek a csecsemők nagyban elősegítik a zavartalan, teljes éjszakai átalvást biztosító alvást, a nyaralás alatti gondtalan csavargást, a kötetlen programok szervezését.
Ezt pedig, a gyermektelenek azonos helyzetbe hozása érdekében, azonnal meg kellett szüntetni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.