Az Európai Bizottság csütörtökön az Európai Unió Bírósága elé idézte Magyarországot a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés – véleménye szerint – jogellenes korlátozása miatt annak megállapítására, hogy a magyar szabályozás ellentétes-e a menekültügyi eljárásokról szóló uniós irányelvvel.

Brüsszel az uniós bíróság elé állítja MagyarországotSegélycsomagért állnak sorban emberek a migránsok táborában, a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében, a határvonalon húzódó magyar védőkerítés előtt 2016. július 4-én. A határ szerbiai oldalán az Európia Unió nyugati államaiba igyekvő több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra. Fotó: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

Az Európai Bizottság a közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a menekültügyi eljárásokról szóló irányelv vonatkozó cikke értelmében

az Európai Unió tagállamainak biztosítaniuk kell, hogy a területükön, illetve a határaikon tartózkodó unión kívüli ország állampolgárai és az érvényes személyazonosságot igazoló iratok nélküli emberek ténylegesen gyakorolhassák a nemzetközi védelem iránti kérelem benyújtásához való jogukat.

Arra emlékeztettek, hogy a magyar jog rendelkezései szerint az unión kívüli országok állampolgárainak ahhoz, hogy nemzetközi védelemért folyamodhassanak Magyarországon, először valamely, az Európai Unió területén kívül található magyar nagykövetségen szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, amelyben kinyilvánítják, hogy menedékjogért kívánnak folyamodni, továbbá rendelkezniük kell az e célra kiadott különleges beutazási engedéllyel.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy

ez a szabály a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés jogellenes korlátozását jelenti, ami ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló, az alapjogi chartával összefüggésben értelmezett uniós irányelvvel, mivel kizárja, hogy a Magyarország területén, illetve az országhatán tartózkodók nemzetközi védelemért folyamodjanak.

Az uniós bizottság álláspontja szerint a koronavírus-járvány kezelése, amely a magyar jog kinyilvánított célja, nem indokolhat ilyen szabályt. Ezért a testület úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Erről a maffiaállamról már minden lepereg, telibeszarnak minden Uniós állásfoglalást. Börtönben a helyük!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
Hülye buzivédők gyülekezete! Remélem hogy Magyarország nem hagyja magát és vissza vág Brüsszelnek!Nehogy már egy ország parancsoljon 25 nek! Nem egyeztünk ebbe bele mikor beléptünk!
teuton57
@jesz: Aki belep az Unioba, annak el kell fogadnia a Chartat. Aki nem akarja elfogadni, az csatlakozhat a putyini Szovjetuniohoz! A MAGYAROK többsege viszont az Unioban akar maradni...
Eladott Ország
Erről a maffiaállamról már minden lepereg, telibeszarnak minden Uniós állásfoglalást. Börtönben a helyük!
Gazella
@rokker33: valamit kurva rosszul tudsz. Pont.
justhpeter
@mackoka46: Orbán csak a háború és az éhhalál elől menekülőket üldözi, a kötvényvásárló menekülteket előszeretettel hozza Magyarországra.
ómió
Na! Mi történt, efftársak!? Nem kellett volna a "bíróságotoknak" a határon, de már magyar területen felállított menedékkérő pontokat bezáratnia? Akkor, idiótái, azt állítsátok önmaga elé!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.