Az öt százalékos hazai infláció Európán belül a legmagasabb, hónapok óta nem lassul az áremelkedés – írja a 24.hu.

Durván elszállt az élelmiszerek ára, újabb pénzromlási hullám jöhet

Fotó: Pixabay cco

A drágulás különösen érzékenyen érinti a nyugdíjasokat. Bodnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke azt mondta az ATV Híradójának:

határozottabb kamatemelésre lenne szükség a pénzromlás ütemének csökkentéséhez.

Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője azt nyilatkozta:

Hónapok óta megfigyelhető, hogy az Európai unió legmagasabb inflációja van Magyarországon

Az infláció pedig drágulást hoz.

Az inflációs ráta áprilisi és májusi 5,1 százalékról júniusban 5,3 százalékra emelkedett, utoljára 8 és fél éve, 2012-ben volt ennél magasabb az áremelkedési ütem.

Beke Károly szerint

a tavaszi hónapokban ezt egyrészt, az alacsony bázis indokolta, ugye tavaly a világjárvány kitörésekor gyakorlatilag egyik napról a másikra beszakadt pl az olaj ára, láttunk negatív olajárakat is a piacon, de gyakorlatilag 0 dollár volt az olaj világpiaci ára, és ez a bázis az, ami most megemelte jelentősen az inflációt.

Az infláció csökkentésére június közepén alapkamat emelés mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank korábbi alelnöke úgy véli, a jelenlegi kamatemelés legkevésbé sem elégséges.

Semmire sem elég és ezt a piac is így érzékelte, hiszen a forint a bejelentést követően egy nagyon rövid időre megerősödött, majd ismét visszagyengült és ennél sokkal világosabb, egyértelműbb kamatlépések és határozottabb kamatlépésekre lenne szükség

- mondta Bodnár Zoltán. Az MNB korábbi alelnöke kiemelte: bizonyos előrejelzések őszre további emelkedést jósolnak,

az 5,3 vagy az 5,7 százalékos szintet is elérheti az infláció.

Azt is hozzátette:

a problémát az okozza, ha az 5-6 százalékos sáv között ragad be az infláció, mert a magasabb infláció magasabb béreket fog kikényszeríteni, és egy ár-bér spirál alakulhat így ki.

Forrás: 24.hu
Címlapkép: Pixabay cco

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
majd ledöntik a keritést aztán orbán is leshet hogy merre zavarják el mert a hegedű húr is sokat bír, de ezt a böszme élelmiszer gyümölcs üzemanyag árat már csak a KÉPVISELŐ elvtársaik tudják lazán megfizetni a NÉP már sajnos messze régen nem. Hát még az egyedül élők és a nyugdíjasok, aztán konzultáljon a kútágassal ez is,"elment a kútágas maradt csak a kútja,hívasd a törvénybe ha tudod Werbőczy "
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Csak nem Bokros efftársatok után sírtok? Ő 25%-ot is "tudott"!
kereső
A forint meg ismét erősödött. Már 360 Ft egy euro. Ezt sem tudta Gyurcsány megcsinálni- mondja az egy nanos FideSS fanasztikus/fantasztikus okos.
Nessy
@ómió: Mennyi most kis hazánkban az unió legmagasabb ÁFÁ-ja? Ha nem emlékeznék, rögtön az elején 27%-ra emelte 2010-ben az új kormány! Nem emlékszel ki volt?
ómió
@Nessy: És az ki volt, nem emlékszel, aki az élelmiszerek áfáját 12%-ról 25%-ra emelte, aztán kampányban 20%-ra csökkentette, majd "nyerve" újra visszaemelte 25%-ra!? Efftársilag "disztingvált érzékenységedet kiveri" a 2% emelés, a 13%-ost meg észre se veszi? "Sajátos"! Mellesleg a 2%-ot az államcsődöt "kivívó" gazdaságpolitikátok (tudod: amikor kölcsönt a pénzpiacon nekünk már senki nem adott!) kényszerítette ki!
simmering73
@ómió: Mégis jobban éltünk akkor, hülye eftárs.
Nessy
@ómió:Tudom. Most viszont dübörög a gazdaság, és maradt a 27% ! Számolják a maginflációt, ami nem tartalmazza a zöldség, gyümölcs, egyes élelmiszerek, támogatott gyógyszerek árát! A válság elmúltával nem adták vissza a svájci indexálást. Egyre jobban nyílik az olló a bérek és a nyugdíjak vásárló ereje között. Egyre jobban leszakad a nyugdíjasok zöme. Az ígért 14 havi nyugdíj a Holdban. Most a választások előtt kezdik visszaépíten a 13. havit. Hova szállt az államadósság, mennyi hitelt vett föl a kormány Oroszoktól, Kínaiaktól pocsék kondicíókkal. És még lehet sorolni a jelenlegi gazdaságpolitika "eredményeit", amiből mára csak a politika maradt.Lehet, hogy te nyertese vagy a jelen kormány intézkedéseinek, de a többség nem. Az csak fedezi a milliárdos vagyonok kialakulását Mát többször írtam, hogy soha nem voltam, ma sem vagyok egyetlen pártnak sem tagja, és így nem vagyok "efftárs" sem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.