A héten a tervek szerint 274 településen és tizenegy budapesti kerületben, 121 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t. Szél Bernadett független képviselő ugyanakkor kikérte az adatokat arról, miért lehet a tiltás ellenére a levegőből szúnyogokat irtani.

Katasztrófavédelem: az EU által tiltott módon is, de 275 településen irtják a héten a szúnyogokat

Fotó: pixabay.com

A legtöbb helyen földi kémiai módszerrel, autóról permetezik a vegyszert, de 122 településen és hat budapesti kerületben légi kémiai kezelésekkel is kiegészítik a földi védekezést – áll a közleményben, amelyet az MTI ismertet.

Négy budapesti kerületben és 104 településen ugyanakkor csak földi, Budapest III. kerületében és Győrben pedig csak légi módszerrel dolgoznak majd – tették hozzá.

Az elmúlt napokban végrehajtott kezeléseknek köszönhetően a Duna felső szakaszán mérséklődött a szúnyoginvázió, amely a folyó korábbi áradása miatt alakult ki.

A Duna középső és alsó szakaszán, a part menti településeken azonban továbbra is jelentős a szúnyogártalom, ezért ott koncentrálják a gyérítést.

Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is fokozott védekezés lesz, de több településen permeteznek Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében, valamint Székesfehérváron is – sorolták.

A hőségriasztás ideje alatt nem végeznek légi permetezést, ezért a hétfőre meghirdetett légi kezeléseket a pótnapon hajtják végre. A földi permetezést napnyugta után kezdik, az augusztus 20-ai ünnepségek miatt pedig péntek este sehol nem lesz szúnyoggyérítés – tették hozzá.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a beavatkozások tervezett helyéről és időpontjáról szóló információk megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján.

A hvg.hu hozzátette: A közleményben jelezték, hogy légi kémiai irtás is lesz, viszont 2020-tól elvileg ilyet nem lehetne alkalmazni az EU területén.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő emiatt kikérte a a légi kémiai szúnyogirtásról szóló ideiglenes engedélyeit. A Facebook-posztja szerint azt a kiskaput használják ki, hogy az uniós rendelet

rendkívüli esetben, közegészségügyi veszélyhelyzet esetén

lehetővé teszi ideiglenes (féléves) nemzeti engedélyek kiadását. Szél szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a járványra hivatkozik, mondván, egy újabb, szúnyogok okozta járványhelyzetet már nem tudna elviselni az egészségügy. Ami azért érdekes, hiszen a EMMI miniszter szerint "meg se rendült" az egészségügy a járványban.

Forrás: MTI/hvg.hu

Címlapkép: pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Na! Az EU már csak nem szúnyogbefogadó is? Mennyi rájuk a kvótánk?
vacsi
"Szél Bernadett független képviselő ugyanakkor kikérte az adatokat arról, miért lehet a tiltás ellenére a levegőből szúnyogokat irtani."
Az idióta!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.