A tűzijáték mellé a Szent István-terem 1:1 arányú másolatát adja a kormány augusztus 20-án a magyar népnek. Ha a Fidesz 2022-ben nyerni tud, beindulhat a Budavári Palota teljes kisajátítása a hatalmi reprezentáció számára - számol be róla a hvg360.

Orbán álma volt – hiába a nép ajándéka, mégis szinte bármit megtehet vele
Fotó:Balogh Zoltán/MTI

A 6,6 milliárd forintba kerülő augusztus 20-ai ünnepségek egyik fő, az adófizetőknek körülbelül ugyanennyibe fájó attrakciója a Szent István-terem átadása a Budavári Palotában.

Bár az építészek, restaurátorok, iparművészek által a semmiből újraalkotott, 83 négyzetméteres díszterem csillogása maradandóbbnak ígérkezik, mint a levegőbe pufogtatott színes rakéták fénye, a kormány az ünnepi alkalommal sem nagyvonalú.

A turistacsalogató terem látogatóitól a hónap végéig tartó ingyenes időszak után (a belépőjegyek jóformán már el is fogytak) már a kormány által felállított Várkapitányság szedheti majd a 4 ezer forintos belépőjegyet, nem pedig a Budapesti Történeti Múzeum (BTM),

amely korábbi, jeles művészettörténészekből álló vezetése kezdeményezte, és szakértelmével, illetve a múzeumban őrzött anyagokkal hozzá is járult a terem újjáépítéséhez. Bár a termet a fővárosi intézményből szakították ki, és megközelíteni is csak a múzeumon keresztül lehet, mégsem ők üzemeltethetik.

A múzeum, amely korábban nagy lehetőségként várta a Ferenc József 1867-es magyar királlyá koronázása után épült terem újranyitását, most inkább szorong, hogy akár hajléktalanná is válhat. Ugyanis épp a felújítás kapcsán derült ki, hogy nincs is érvényes használati szerződés a főváros és az állam között:

csupán egy, az ötvenes években született papír rendelkezik arról, hogy a palota déli, E épületének majd az 1967-ben megnyíló múzeum lesz a szívességi használója.

Ha tehát Orbán úgy akarja, bármikor kipenderítheti az intézményt a budai Várból, mint tette azt a Politikatörténeti Intézettel és a Néprajzi Múzeummal a Kossuth téren, az egykori Kúria épületéből. 

Forrás: hvg360
Címlapkép: Facebook

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Én átadnám a csútkánynak egy tököli magáncella 1:1-es másolatát. Csak hogy szokja...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
""A főváros és az állam között nincs érvényes szerződés,... bármikor kipenderítheti.""
Miért, ha lenne, akkor nem?!?! Álljunk már meg egy pajkaszegi szóra, hiszen az Orbán kormányról beszélünk. Arról a kormányról, amelyik érvényes szerződéseket vesz semmibe. (és ez nemzetközi traktusokra is áll) És, ha mégis nagyon szorul a hurok (és valamit nagyon akar), akkor legfeljebb egy éjszaka alatt átírat a ""dicsőségessel"" törvények tucatjait. Eddig se volt neki a papír akadály, miért lenne ezután?
Toller Béla
Csendben folyik az olimpia és a magyar királyság megszervezése ! Törvényesen is, úgy látszik ...
jesz
ez a pompaőrület majd akkor teljesedik be igazán, ha megjönnek a részletes fotók az elmenekült afgán elnök trónterméről...

...színarany minden... a helységbe betóduló fegyveres urak sokkot kaptak a látványtól.. az aranyból készült angol wc is melepő volt...(jé ez wc? és arany?)

Nos az újbóli 2/3- os győzelem után a várban is ilyen lesz..

lehet fogadni
Néro
Óvakodj a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is .
Főleg a törpe ' görögtől '.
Lepényleső
Mára szinte minden köztulajdont magánosítottak,magántulajdont elraboltak? A diktátorokhoz csak ezekben hasonlítanak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.