Minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi idegenforgalom, annyi hazai vendég még sohasem fordult meg a vidéki városokban, mint a 2021. június–augusztusi időszakban – számol be róla a HVG.

Budapest tovább szenved – a belföldi turizmus pedig dübörög
Kép: Pixabay

Júniusban 66, júliusban 22, augusztusban pedig 16 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma, mint 2020 azonos hónapjaiban.

Összességében 14,9 millió éjszakát töltöttek a vendégek a magyarországi szálláshelyeken, és ebből 11,9 millió a hazai turistáknak köszönhető.

A többség a szállodákat választotta, a tavalyi 35 százalékkal szemben 46 százalékos volt az átlagos szobafoglaltsági arány.

Az idegenforgalmat egy időre megállító Covid–19-járványt a legkeservesebben megszenvedő Budapesten is látszanak a javulás jelei, ám a vendégszám így is messze elmaradt a „békeéveket” jellemző adatok mögött.

Ennek egyik fő oka az, hogy a magyar fővárosban meghatározó szerepet játszik a járvány előtti években látványosan fejlődő konferenciaturizmus, ez a szektor pedig a többinél jóval lassabban tér magához.

A Magyarországon közvetve vagy közvetlenül mintegy százezer embernek munkát adó rendezvényturizmus a tanácskozások online térbe való áthelyezésével próbálta menteni a menthetőt. 

Becslések szerint tavaly a rendezvényturizmus bevételei 50 százalékkal estek vissza, így a szervezőcégek túlélő üzemmódra váltottak át.

A komolyabb rendezvények megszervezéséhez ugyanis több hónapos munkára van szükség, ezeket csak akkor lehet betervezni, ha már véget ért a bizonytalanság korszaka. Budapest idegenforgalma túlzott mértékben függ a külföldi vendégektől, ezért hasznos lenne, ha a főváros komolyabb erőfeszítéseket tenne a hazai vendégek idecsábítása érdekében.

A talpra állást az is fékezi, hogy a pandémia hónapjaiban sokan elhagyták a területet, így ha egyszer valóban beindulnak a rendezvények, munkaerőhiány is kialakulhat.

A szektor hibáiról, és a szervezett konferenciaturizmusról a HVG cikkében olvashat bővebben.

Címlapkép: Pixabay

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Gyurka80: @ómió: Egészen döbbenetesen és ijesztően buták vagytok. Tényleg szomorú.
Egyébként mi közötök a magyarok fővárosához???
Gyurka80
@Aki Én: Ilyen hülye kérdést csak egy "pösti" tud feltenni egy magyarnak, idióta!
Gyurka80
@Horizont: Láthatóan nem érted mit írok, olvasd el többször, hátha...
Horizont
@Gyurka80: Nem a korommal kéne jönnöd. Te nem értesz engem én nem értelek téged. Ennyi.
Gyurka80
@Horizont: Ha valaki nem ért valamit az lehet korfüggő is.
Horizont
@Gyurka80: Én értettem mindent. Te nem? Nem értünk egyet ez egész más!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.