A HVG középiskolai rangsora szerint a magyar gimnáziumok élvonalába tartozó iskolák tanulói közül egyre többen célozzák meg eleve a külföldi felsőoktatási intézményeket.

A hvg.hu a lapcsalád oktatási szakportáljára, az eduline.hu-ra hivatkozva arról számolt be cikkében, hogy az Eötvös József Gimnáziumban minden ötödik, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban minden harmadik érettségiző külföldi egyetemre iratkozott be a 2019/2020-as tanév végén. (Ez a három iskola áll az élen a HVG legjobb középiskolákat rangsoroló különszáma szerint – az Eötvös és a Fazekas holtversenyben az elsők.)

A végzős magyar gimnazisták nagy része külföldön tanul tovább

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium épülete

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Thaler Tamás

Az összeállításban szerepel az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium is, ahol ugyancsak 33 százalékot jelent a tanulmányaikat külföldön folytató diákok aránya. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) 2020-ban a végzettek 37 százaléka választott külföldi felsőoktatási intézményt magának, idén pedig minden második, az érettségizők 49 százaléka döntött így 

A cikk szerint a BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban hasonlóak az arányok, a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnáziumban a végzős diákok 30-35 százaléka felvételizik sikeresen külföldi egyetemekre.

A Karinthy igazgatója, Hutai László a HVG középiskolai rangsorának elmondta, sok olyan tanulójuk van, akik a jó eredményeik alapján beiratkozhatnának a Harvardra, a Yale-re, a Sorbonne-ra, vagy a Cambridge-i Egyetemre, de akár a berlini Humboldtot is választhatnák. 

Az Eduline cikke szerint kifejezetten sok magyar hallgató tűnik fel a legjobb brit felsőoktatási intézményekben, a 2020-as nemzetközi informatikai diákolimpia ezüstérmes csapatából ketten például Cambridge-ben, ketten az ELTE-n tanultak tovább. Az idei, szintén érmeket begyűjtő csapatból van olyan, aki a világ legjobb 150 egyeteme között emlegetett hollandiai Catholic University of Nijmegen képzését választotta és ott tanul tovább. Sok iskola ma már azzal hirdeti magát a cikk szerint, hogy nemcsak a magyar érettségire, de a külföldi felsőoktatás elvárásaira is felkészítik a diákokat.

Forrás: hvg.hu, eduline.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@KisTehen: A diplomások jelentős része nem a versenyszférában helyezkedik, hanem az oktatásban egészségügyben szociális szférában, közigazgatásban, stb. Én nem egy végzett pedagógust, és egyéb végzettségű fiatalt ismerek, aki pl Angliában, Ausztriában mosogat, felszolgál, sofőrködik és többszörösét keresi mint pl itthon a pedagógus, nyugdíj előtt álló szülei. Az itthon megélhetési gondokkal küzdő hegesztő-lakatos, burkoló, kőműves villanyszerelő asztalos stb végzettségűekről ne is beszéljünk.
Nessy
A közép iskolák kb. 10 - 15% -ban adnak olyan tudást, amivel ilyen arányban lehet külhoni egyetemekre felvételizni. Már diploma előtt elmegy, aki megteheti.
Aki Én
@KisTehen: Hogyan lehetséges, hogy valaki száznál is több semmitmondó baromságot képes leírni naponta, átlagosan 2-3 percenként? Még hétvégén is, általában reggel 7 és éjfél között.
Ennyire sivár az életed, ennyire nincs senki és semmi az életedben, ami ennél értékesebb és fontosabb lenne?
Legalább hasznos, érdekes vagy szórakoztató lennél.
De így legalább megkapjuk a választ is, hogyan lehetséges ez.
lampa laz
@KisTehen: nem Riska, a gazdád teremtette kilátástalan jövő elől menekülnek el a fiatalok. Ez nem is zavarja őkelmét, mert ezek az értelmes gyerekek úgysem rá adnák a voksukat. A mélyszegény vidéket meg pár kg krumpliért meg lehet vásárolni. Állampolgárságért meg több százezer forintos nyugdíjért meg jönnek a határontúlról szavazni a gazdádra.
lampa laz
@Emmersson71: Megtanult a pénzünkön főzni Svájcban és apuci az itthoni terepen biztosította kislányának a kétlábon állást családostól. Azok a fiatalok akik ma külföldön tanulnak, közülük csak kevesen fognak visszajönni, mert minek, mert hova stb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.