Könnyen lehet, hogy a 2014-es választásokat a közmunkaprogram döntötte el. 

Becslések szerint akár 5-6 mandátumot is hozhatott, tehát akár ezen is múlhatott a párt újabb kétharmados győzelme. Nem azért hoz pluszszavazatokat a közmunka, mert az emberek szeretik, egyszerűen félnek, hogy még ezt a megélhetésüket is elveszíthetik. A polgármestereknek is az az érdekük, hogy fennmaradjon ez a kiszolgáltatottság – írja a Telex.hu

Felmérték: ahol több a közmunkás, ott több szavazatot kapott a Fidesz

Forrás: 123RF.com

Az elmúlt években több kutatás is bemutatta, hogy sok esetben szavazatszerzésre, klientúraépítésre használják a települések polgármesterei a közmunkát. Azokon a kistelepüléseken, ahol nem nagyon van más munkalehetőség, a közmunkások teljesen ki vannak szolgáltatva a településvezetőnek, már-már feudális viszonyok uralkodnak. Gyakran a közmunka ígéretével vagy éppen az elvételével való fenyegetéssel érik el, hogy a megfelelő helyre szavazzanak. Talán ez is az oka, hogy hiába nem hatékony és még drága is a közmunkaprogram, a politika erőlteti.

A közmunka nem alanyi jogon jár, az önkormányzatok döntik el, ki kaphat lehetőséget, így aztán ennek elosztásával könnyen lehet mozgósítani a szavazókat, akár ígérettel, akár fenyegetéssel. Fontos ugyanakkor, hogy a kormány dönti el, hogy a települések hány közmunkást vehetnek fel. Ez egyébként sokszor lobbizás, valamiféle alkufolyamat eredménye.

Forrás: Telex.hu 

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Köztudott, hogy fideszes polgik közmunkával zsarolják a kiszolgáltatott embereket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
Nem kell hagyni, hogy így legyen. Keresni kell rendes munkát.
Emmersson71
Ehhez tegyük még hozzá a Munka Törvénykönyv kiherélését és a rabszolgatörvényt! Sok helyen az utazási támogatást is "beépítették" a bérbe, ami természetesen aljasság, mert egy-két év alatt elkopott.
Ma a munkavállalónak kevesebb joga van, mint a rendszerváltáskor!
KisTehen
@Macskaszem: ja, és bemennek velük a szavazófülkébe is :)
Macskaszem
@KisTehen: Nem, csak szavazás után kérik a fotót.
justhpeter
Két arcú a fideSS-kdnp politika. Egyrészt szándékosan nyomorban tartja, illetve nem fejleszti a Dunától keletre eső országrészt, hogí az Uniótól minél többett tudjon lenyúlni a legfejletlenebb régiók kategóriájában, másrédzt szándékosan használja a közmunka lehetőségét szavazatvásárlásra.
namihami
@Málna: 12.24: Valóban. Hiszen Borsod, Somogy és a hasonló adottságú térségekben, a Fidesz (és persze az Énviktor) áldásos tevékenysége révén annyi a munkahely, hogy már lasszóval és a dunántúli bérek háromszorosával se találnak munkáskezet. Ott csupa munkakerülő él, aki a megszerezhető milliós fizetések ellenére is inkább eldőzsöl a közmunkások 50-60 ezres krőzusi összegéből. Ahol a helyi fideszes polgármester egyetlen komor pillantása elég, hogy a szavazólapon a közmunkás keze automatikusan a Fidesz karikába húzza az X-et. Pusztán a holnapi közmunka és az alkalomadtán kapott segély okán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.