A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy a járműüzemanyagok átlagos ára szeptemberben 21,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a több száz tétel közül, amelyből az inflációs mutatót kiszámolják, csak az étolajnál mértek ennél nagyobb, 32,6 százalékos drágulást, a listán harmadik dohányáru is csak 17,8 százalékos drágulást mutatott – írja a HVG.

Benzin: alig lehet megfizetni, halálra keresi magát az állam – mutatjuk mennyit profitálnak
Kép: pixabay

 A holtankoljak.hu adatai szerint 496,8 forintba kerül az országban átlagosan egy liter 95-ös benzin, a gázolaj literenkénti átlagára pedig már az 500-as rémálomhatár fölött van, 513,2 forintnál. De pontosan miből áll össze ez az ár?

Amikor valaki fizet a benzinkútnál, a pénzének körülbelül fele az államkasszába vándorol. A legnagyobb tétel ebből az általános forgalmi adó a világrekordot jelentő magyar áfa 27 százalékos, azaz a mostani átlagárakkal számolva:

a benzinnél 134,13, a gázolajnál 138,56 forint literenként.

A jövedéki adó majdnem ugyanekkora tétel. Ebben nem százalékokat számolnak, hanem fix az adó nagysága:

a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint literenként.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezt negyedévenként határozza meg, és annyi számít ilyenkor, hogy a kőolaj világpiaci ára az előző negyedév első 75 napjában 50 dollár alatt vagy fölött volt-e. 

Erre jön rá még az a literenkénti nagyjából 4 forint, amely a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) kasszájába kerül.

A szövetség feladata biztosítani azt, hogy legyen az országban elég tartalék kőolajból, benzinből és gázolajból, hogy ha bármilyen ellátási zavar jelentkezne, akkor se ürüljenek ki a benzinkutak. 2020 júniusa óta minden megvásárolt liter benzin után 4,145 forintot, a gázolajnál literenként 3,883 forintot utalnak át a szövetséghez.

Ezeket összeadva az jön ki: a 496,8 forintból, amit egy liter benzinért kifizetnek, összesen 258 forintot kap meg az állam, valamint a készletezők, a gázolaj 513,2 forintjából 252,7 forint ez a rész.

Ha mindezeket a tételeket kivonjuk a végösszegből, akkor marad a benzin esetében körülbelül 206, a gázolajnál 227 forintos termelői ár. Ezt jelentős részben a globális olajár mozgatja, és mivel Magyarországra minden csepp üzemanyag külföldről jön, a forint árfolyamának változására is extrémen érzékeny az árnak ez a része.

Forrás: HVG
Címlapkép: Pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
A jövedéki adót az EU határozza meg, az jelenleg 120 ft benzin esetében, szóval nem kellene hergelni az embereket tisztelt HVG. Az áfából lehetne lejjebb faragni legfeljebb, de ilyen 6-8 forintos emelések esetén ettől sem lenne sokkal kevesebb az ár, mindenképpen ott lenne 450 ft körül, az meg minimális csökkenés.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Látom a kenyeret is reklamálják itt a gyogyósok...
Csak azért nem emelkedik 1500 Ft/kg minimális árra a kenyér, mert annak politikai vonzatai lennének! Ha rajtam múlna, már régen annyi lenne a minimális ára, az egészséges táplálkozást elősegítendő...
csak úgy....
@verőce21: farkaskoma,te nem vagy normális! nem a fidesztöl degeszre tömött bukszádból kéne gondolkodásra serkentened magad! a másik,hogy orbán már lassan gurul.., ennyit az egészséges táplálkozásról.. :)
Aki Én
@verőce21: De ez sem rajtad múlik, te elmebeteg suttyó!
Annyi butaságot hordasz össze, hogy az már aggasztó. Érted sem aggódik senki, te ómió tesója?
verőce21
@Aki Én: Ne butáskodjál már itt Feri...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.