Az ipartestületi elnök azzal vázolta a jövőt, hogy az éttermeket áremelésre kényszerítheti a szakemberhiány – írja az infostart.hu.

Elképesztő hiány a vendéglátásban – jöhet az áremelés az éttermekben?
Fotó: Pixabay

A KSH adatai szerint

2019-ben több mint 193 ezren dolgoztak a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, ez a szám már 2020 végére 177 ezer alá esett.

A munkaerőhiány pedig szinte biztosan romlott a szektorban, amit jól mutatott, hogy a nyári csúcsidőben a főbb turisztikai célpontok környékén tele voltak meghirdetett állásokkal a toborzóprotálok.

A legtöbb munkáltató pedig – legyen az szállodás vagy éttermi dolgozó – arra panaszkodott, hogy alig talál embert, míg a megmaradt vendéglátósok a hosszú műszakok miatt emeltek szót

- idézte fel a Napi.hu.

A dolgozók az első hullám idején még kitartottak, utána azonban sokan pályát változtattak, amikor a második-harmadik hullámban ismét bezárták az éttermeket, kávézókat, szállodákat.

Mintegy 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból, a kiesett munkaerő nagy része pályaelhagyó

- mondta el a Napi.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Hozzátette: bár néhányan visszatértek azok közül, akik a járvány miatt más munkahelyet kerestek, de

a többségük – ha kevesebb pénzért is –, inkább a biztosabb munkaköröket választotta.

Meglátása szerint a munkaerőhiányon egyértelműen a pénz segíthet, ráadásul nem csak az elvándorolt dolgozók visszacsábításához van szükség anyagi forrásokra.

Nincsenek egyszerű helyzetben a talpon maradt vendéglátósok, mert az energiaköltségek most emelkednek, míg az alapanyagoknál már eddig 15-20 százalékos, egyes termékeknél akár ennél nagyobb drágulást is tapasztalhattak

- mondta Kovács László.

Megjegyezte még, hogy nem jellemző a szektorban a szürke- és fekete foglalkoztatás, már a járvány előtt is féltek az erőteljes hatósági fellépéstől, a magas bírságoktól, büntetésektől a vállalkozók.

Forrás: infostart.hu
Címlapkép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Még kevesebb vendégre lehet majd számítani.
simmering73
A covid előtt voltunk utoljára égy olcsóbbnak mondható étteremben. 4 főre 16 ezer ft volt a ceh. Ugyanabban az évben Szatmárnémetiben 4 főre 9000 ft volt jattal együtt.
rokker33
Gondolom bért nem kell emelni "jóvanazúgy" heti 5=6 nap, napi 12 14 óra szabad hétvége nélkül.Mindig a tulajdonosok sírnak, ahelyett hogy megbecsülnék az embereket inkább leszarják!A vendéglátásban dolgozók meg soha nem sztrájkolnak soha nem panaszkodnak, csak a tanárok az orvosok sírnak meg a postai dolgozók, hogy milyen kegyetlen sors jutott nekik közben meg pont fordítva van!!!
ómió
Áremelés jöhet? Túl nagy a forgalom? Ebben a "mélyszegénységben"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.