Az ipartestületi elnök azzal vázolta a jövőt, hogy az éttermeket áremelésre kényszerítheti a szakemberhiány – írja az infostart.hu.
Fotó: Pixabay
A KSH adatai szerint
2019-ben több mint 193 ezren dolgoztak a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, ez a szám már 2020 végére 177 ezer alá esett.
A munkaerőhiány pedig szinte biztosan romlott a szektorban, amit jól mutatott, hogy a nyári csúcsidőben a főbb turisztikai célpontok környékén tele voltak meghirdetett állásokkal a toborzóprotálok.
A legtöbb munkáltató pedig – legyen az szállodás vagy éttermi dolgozó – arra panaszkodott, hogy alig talál embert, míg a megmaradt vendéglátósok a hosszú műszakok miatt emeltek szót
- idézte fel a Napi.hu.
A dolgozók az első hullám idején még kitartottak, utána azonban sokan pályát változtattak, amikor a második-harmadik hullámban ismét bezárták az éttermeket, kávézókat, szállodákat.
Mintegy 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból, a kiesett munkaerő nagy része pályaelhagyó
- mondta el a Napi.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Hozzátette: bár néhányan visszatértek azok közül, akik a járvány miatt más munkahelyet kerestek, de
a többségük – ha kevesebb pénzért is –, inkább a biztosabb munkaköröket választotta.
Meglátása szerint a munkaerőhiányon egyértelműen a pénz segíthet, ráadásul nem csak az elvándorolt dolgozók visszacsábításához van szükség anyagi forrásokra.
Nincsenek egyszerű helyzetben a talpon maradt vendéglátósok, mert az energiaköltségek most emelkednek, míg az alapanyagoknál már eddig 15-20 százalékos, egyes termékeknél akár ennél nagyobb drágulást is tapasztalhattak
- mondta Kovács László.
Megjegyezte még, hogy nem jellemző a szektorban a szürke- és fekete foglalkoztatás, már a járvány előtt is féltek az erőteljes hatósági fellépéstől, a magas bírságoktól, büntetésektől a vállalkozók.
Forrás: infostart.hu
Címlapkép: Pixabay
4 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Új hozzászólás