Csaknem 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt tesztet selejtez le az állam. A megsemmisítésük további 206 millióba kerül.

Égetik a pénzt Orbánék – 5 milliárdnyi PCR-tesztet semmisít meg a kormány
Kép: Unspalsh

Tavaly, a kapkodó és átláthatatlan kormányzati beszerzések alatt nem csak lélegeztetőgépeket vásárolt nagy mennyiségben a kormány, hanem PCR-teszteket is. Aztán a járványt azzal is rosszul kezelték, hogy nem végeztek elég tesztet.

Az Országos Kórház Főigazgatóság különböző típusú PCR-tesztek megsemmisítését rendelte el. A munkát a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi.

A Fosun típusú tesztből – ennek darabja 6070 forint volt – 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy. Ezek idén március végén, április elején jártak le. A Clinomics termékéből 161 millió forintért vett, ennek darabára 2593 forintba volt és 2021. április 20-án jártak le. A külügyi tárca vett továbbá 1,355 milliárdért a Maccura tesztjéből is – ennek darabjáért 4106 forintot fizetett a magyar állam, azaz a magyar adófizetők.

A Maccura-k is idén tavasszal, azaz április 7 és 13 között jártak le. Éppen, amikor a harmadik hullám tombolt az országban. Ezek a tesztek landolnak most a kukában.

A Jelen hetek óta próbálta szóra bírni az állami szerveket, hogy számoljanak be arról, milyen, hány adag és mennyi pénzbe kerülő PCR-tesztet semmisítenek meg a járvány kellős közepén. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a közérdekű adatigénylés határidejének lejártát megelőző napon a következőket válaszolta:

Az 1., 2. és 3. kérdés tekintetében az Állami Egészségügyi Tartalékra, annak mennyiségére és összegére vonatkozó adatok ellátás biztonsági szempontból döntés előkészítését megalapozó olyan stratégiai adatok, amelyek további jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják, valamint amelyek megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék. Erre tekintettel az Info tv. 27. § (5) és (6) bekezdése alapján az 1., 2. és 3. kérdésre az adatkérelmét elutasítjuk.

A kormány szerint tehát a súlyos járvány idején, az adófizetők pénzén megvásárolt, majd hanyagságból (vagy a rossz beszerzési stratégia miatt) kukába kerülő PCR-tesztek sorsáról feltett kérdések veszélyeztetnék az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szervet a feladatellátásban.

Forrás: Jelen/Hírklikk
Címlapkép: Pixabay

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pegero
@Aki Én: Te nagyobb bunkó vagy, mint én! Pedig engem nehéz felülmúlni!
Egészségedre!
www.gyaloglo.hu/users/08/11/24/800530.jpg
Aki Én
@Pegero: Nem kattintok a gyermeteg szarságaidra.
És tényleg nem tudlak felülmúlni.
Pedig az is elég lenne, ha megmondanád mi ebben a hazugság, és mi a valóság.
De erre képtelen vagy.
Hajrá...
Pegero
@Aki Én: Hiába magyaráznám, úgysem értenéd, akkor meg minek?!
ómió
@Aki Én: Pedig az elején még annyira forszírozták az utcára való kilépésig igaz "szűrést" az efftársaid, bolsiék saját elmebetegségét és tetves bolsiságát másokrahazudni igyekvő fajkreténje, mintha az maga a gyógyulás lenne! Az "esetszámok csökkenését" meg az "efftársi oltáspártiságuktól" remélték, aminek keretében mindent megtettek, hogy nyugati vakcina hiányában bárki életét is kínaival, vagy orosszal mentsék meg! Aztán, mivel a felesleg ránk rohadt, most sipákoljátok, efftársék elmebetege, az aljabolsi hazugságaitokat!
Yoda69
Ma is 200-an haltak meg, orbanek meg milliardokal lettek gazdagabbak.
Ha tobbet teszteltek volna, ezrek eletet menthettek volna meg. Ehelyett a tesztek mentek a szemetbe, a jutalek meg orban zsebebe.
Nyírfa
Ezért még Kínában is érné véletlen baleset az illetékest.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.