Magyarország immár kilencedik Áldozatsegítő Központját adták át pénteken Nyíregyházán, az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére létrehozott központok célja, hogy megadják a bűncselekmények áldozatai számára mindazt a segítséget, amelyre szükségük van – közölte az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.

Varga Judit: "Tettekkel lehet igazán segíteni, nem szavakkal"
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Varga Judit bejegyzésében úgy fogalmazott, "tettekkel lehet igazán segíteni, nem szavakkal."

Ez az alaptétel az, amely cselekvésre ösztönöz mindannyiunkat és együttérzésünket tényleges segítségnyújtássá alakítja – húzta alá. Ez az alapelv volt a kiindulópont az első Áldozatsegítő Központ megnyitásánál 2017-ben és ugyanez ma is, amikor országosan immáron a kilencedik központot adjuk át Nyíregyházán

- írta a miniszter.

Rámutatott,

az államnak kiemelt feladata a bűnözés okozta anyagi, erkölcsi, lelki károk csökkentése, enyhítése és lehetőségekhez mérten azok felszámolása.

Hozzátette:

Az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére létrehozott Áldozatsegítő Központok célja, hogy megadják az áldozatok számára mindazt a segítséget, amelyre szükségük van. Célunk egy olyan biztonságos környezet megteremtése, amely nemcsak megkönnyebbülést, hanem reményt is ad az áldozatok számára. Egy olyan intézményi hálózat kialakítása, amely a problémát jelentősen csökkenti, a jövőt pedig könnyebbé teszi. Ebben nyújtunk nemcsak lelki, fizikai és jogi, hanem anyagi támogatást is mindazoknak, akik kapcsolaton belüli erőszak elszenvedői, bántalmazott gyermekek, kiszolgáltatott családtagok vagy a bűncselekmények közvetett érintettjei.

Kiemelte, november 1-jétől annak érdekében, hogy minél szélesebb áldozati kör számára legyen elérhető az azonnali segítségnyújtás lehetősége, már nemcsak a személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén, hanem az áldozatok sérelmére elkövetett szexuális visszaélés, kerítés, gyermekprostitúció kihasználása, zaklatás, kifosztás, valamint a lopás vétsége bűncselekményi tényállásai esetén is van azonnali segítség.

Az áldozatsegítő kapacitások folyamatosan bővülnek. Immár kilenc nagyváros – Budapest, Miskolc, Szeged, Pécs, Kecskemét, Szolnok, Veszprém, Szombathely és a mai naptól Nyíregyháza – rendelkezik Áldozatsegítő Központtal, valamint Salgótarjánban egy Áldozatsegítő Pont működik bajbajutottak megsegítéséért – írta Varga Judit.

Közölte, céljuk, hogy 2025-ig minden megyeszékhely rendelkezzen Áldozatsegítő Központtal.

Forrás: MTI, Facebook
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Úgy-úgy! Az efftársak is így voltak ezzel a böszmei nyugdíjlenyuláskor!
K-2SO
Ti már eleget bizonyítottatok - szavakkal és tettekkel is. Elég volt belőletek!
kereső
"az államnak kiemelt feladata a bűnözés okozta anyagi, erkölcsi, lelki károk csökkentése, enyhítése és lehetőségekhez mérten azok felszámolása."- az államnak az lenne a kiemelt feladata, hogy ezek ne következzenek be. Mert szép dolog az áldozatsegitő központ, és tényleg nagy szükség van rá, ha azokat empatikus bizalomgerjesztő emberek vezetik és dolgoznak benne. DE! nem kellene megvárni, hogy "áldozatok" legyenek- ezért kellene azt megelőzően kiépiteni a rendszert, amely meggátolja az áldozattá válást. A rendőr ne csak akkor intézkedhessen, amikor már vér folyik, amikor már késő.Isztambuli egyezmény Judit, az erről szól(na), nem a "genderről".
Macskaszem
@ómió: És a magánnyugdíj kassza lenyúláskor hogy voltak Gecziék?
Meg a az uniós milliárdok lenyúlásakor te orbán majma?
ómió
@Macskaszem: Úgy érted, amikor az állami nyugdíjkasszából az efftársaid lenyulták, "kinyulták" a 3000 milliárdot? Hát, akkor ők ellenzékben voltak! Szóval, olyan "ellenzékiesen"! És nem gondolod, hogy a "lenyult uniós milliárdok" többszörösét kéne rájuk hazudnod? Elég efftársi ez így is, bolsiék fajkreténje!? Gondold meg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.