A Greenpeace-nek 25 milliót kellene öt napon belül kifizetnie, hogy a panaszukkal foglalkozzon a Közbeszerzési Döntőbizottság.

A 444 cikke szerint öt naptári napon belül 25 millió forintot kellene befizetnie a Greenpeace-nek azért, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság egyáltalán foglalkozzon a Fertő-tavi közbeszerzést megtámadó beadványával.

444: 15 milliárd forinttal drágult meg Fertő-tó melletti beruházás

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Mint ismert, a kormány a környezetvédők, az EU és az UNESCO tiltakozása ellenére tavaly Fertőrákos közelében elkezdte a Fertő Part nevű komplexum kialakítását, amely során 34 ezer négyzetmétert építenek be, a területen lesz szálloda, vitorlásklub, sportközpont, ökocentrum, motelek, bungalók, egyebek. 

Az első fázis a part kialakítása, ez a cikk szerint lassan véget ér, most a második fázisra, az építkezésekre kellene kivitelezőt találni. November végén gyorsított eljárásban írtak ki erre egy tendert, a hivatkozás az volt, hogy ha csak egy-két hétre állna le a munka a Natura 2000-es területen, akkor "az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi" azt. A közbeszerzési kiírást két hét múlva visszavonták, karácsonykor írtak ki egy újat – ezt támadta meg a Greenpeace a múlt héten.

A környezetvédőknek úgynevezett igazgatási szolgáltatási díjat kellene fizetniük, mivel mindenkinek ilyet kell fizetnie, aki megtámad egy közbeszerzést. A mértékét egy 2015-ben módosított rendelet állapítja meg, a díj a beszerzési becsült értékének 0,5 százaléka, de legfeljebb 25 millió forint lehet. Ennyit kellene most a Greenpeace-nek befizetnie, hogy a Döntőbizottság foglalkozzon a panasszal – írja a 444.

A Döntőbizottság végzéséből kiderült, hogy a második ütem bcsült értéke majdnem 35,8 milliárd forint. Ez a Mészáros és Mészáros Kft. által korábban elnyert 9,38 milliárd forinttal együtt már meghaladja a 45 milliárd forintot. A Greenpeace szerint ez az összeg az összes magyar nemzeti park több mint 7 évi összköltsége.

A környezetvédők azért kérték a közbeszerzési kiírás jogellenességének megállapítást, mert az még a környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg állításuk szerint.

"A közbeszerzési kiírásban megadott adatok ugyanis a civil szervezet számítása szerint jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel. A kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig egyáltalán nincs is engedélye a 100%-os állami tulajdonban lévő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek"

- idézi a lap a Greenpeace közleményét.

Forrás: 444.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Magyarország kifosztása felgyorsítva folytatódik tovább.
Lehet békamenetelni és kezet csókolni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Horizont: ...fölösleges bögyösködni ha nem tudod...a lényege hogy pl te csak azért fertőtavazol mert az ellenzéknek az most az egyik nyergeslova...mert amúgy az ottani fejlesztésnek is meg volt az előtanulmánya csak azt nem illik emlegetni.
Nessy
A Balaton után a Fertő tó is Lőrinc barát érdekeltsége lesz, amit a plebsz csak megnézhet messziről minimálbérből, kis nyugdíjból!
Csizmás Kond
@Horizont: Kérdezni lehet is szabad is de jelzőkkel már utalás valamire...vagyis milyen az adjonisten olyan a fogadjisten.
...és ha már ennyire felfújtad magad...sokatoknak nem az a lényeg hogy mit csinálnak hanem az hogy ki csinálja és ezt a szempontot követed te is. Ami meg a verebeket és egyebeket illet azok a felmelegedés hatására vándorolnak szóval attól hogy a fertőmocsár élővilágát így ebben a formában kell-e hagyni vagy érdemesebb volna kihasználni a lehetőségeket nem azon a néhány növényzeten mulik amit nemsokára amúgy sem tudnak megmenteni, hanem a mai politikán. Az hogy jártál ott és tetszett még nem jelenti azt hogy ha átalakítják nem fog tetszeni sőt szerintem épp azért csinálják, hogy minél több embert tudjanak odacsalogatni hogy gyönyörködhessenek a tájba.
odst
Áder János, mit szólsz ehhez a környezet pusztításhoz?
Ja, semmit.
Most buktál le!

Elmegyek érted...
odst
Áder János, itt környezetpusztítás folyik - mi erről a véleményed?
Ja, hogy semmi?
Mész a levesbe, te geci funkcionálisan analfabéta hülyegyerek!!!
odst
El kell venni Ádertől... a semmit.
Nem jár Ádernek a... semmi !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.