Megjelent a kormányrendelet, amely leszögezi, hogy gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, a tanulók pedig nem maradhatnak oktatás-nevelés nélkül – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága pénteken az MTI-vel.

Új kormányrendelettel nehezítik a pedagógussztrájkot
Fotó: Facebook/PDSZ – Pedagógusok Demokratikus SzakszervezeteAz Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint “a sztrájkkal érintett köznevelési intézményekben a gyermekek, tanulók felügyeletét minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között” biztosítani kell. És ott ahol a tanuló az oktatásban részesül.

A járványhelyzetre tekintettel a rendelet azt is előírja: “minden gyermek, tanuló csak azokkal a társaival tartózkodhat egy helyiségben a felügyelet biztosítása során, akikkel a sztrájkot megelőzően is a járványügyi intézkedések betartásával együtt lehet”. Azaz, a különböző csoportokba, osztályokba tartozó gyermekek, tanulók keveredését, a járvány terjedésének megelőzése érdekében a sztrájk alatt el kell kerülni.

Minden csoportban, osztályban legalább egy, szakképesítéssel rendelkező óvodapedagógusnak, pedagógusnak, gyógypedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy (gyógy)pedagógiai asszisztensnek rendelkezésre kell állnia, és a felügyelet időtartama alatt az időjárási körülményektől függően, lehetőség szerint délelőtt és délután 1-1 óra szabad levegőn való tartózkodást kell biztosítani a gyermekek, tanulók számára az elkülönítési követelmények figyelembevételével.

A sztrájkkal érintett köznevelési intézményekben a felügyelet ideje alatt biztosítani kell a gyermekek, tanulók számára az étkeztetést a közétkeztetési, egészségügyi, szakmai szabályok betartásával – mégprdig a sztrájk előtti időszakra jellemző, megszokott helyen, módon, alkalommal és időpontokban.

A pedagógusok a január 31-ei – a bíróság által jogellenesnek kimondott – figyelmeztető sztrájkjuk után március 16-ától határozatlan időre terveznek munkabeszüntetést. Az EMMI jövő szerdát jelölte meg, amikor tárgyalnak a pedagógus szakszervezetek képviselőivel.

Az óvodai foglalkozások megtartása a sztrájk ideje alatt nem szükséges.

Az érettségiző középiskolai osztályok tanulói számára a kötelező érettségi tantárgyak tekintetében biztosítani kell “a meghatározott

felkészítési óraszám 100%-os megtartását a sztrájk teljes időtartama alatt” – tartalmazza a kormányrendelet, ami azt is kimondja: a kollégiumi ellátás vonatkozásában biztosítani kell, hogy a tanulók a sztrájkot megelőző elhelyezésük szerint részesüljenek teljes ellátásban (lakhatás, felügyelet, étkeztetés).

A sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a gyermekek életének, testi és lelki épségének megóvása érdekében biztosítani kell a sztrájkot megelőzően fennállt körülmények között és helyszínen a szakmai szabályoknak megfelelő, változatlan személyek által nyújtott ellátást (ideértve valamennyi foglalkozást, fejlesztést és felzárkóztatást).

Ha a sztrájk ideje alatt jogszabályon alapuló rendszeres fogászati, szemészeti vagy általános szűrővizsgálat esedékes, azon a gyermekek, tanulók részvételét biztosítani kell.

A veszélyhelyzet ideje alatt a jogszerűtlen vagy jogellenes sztrájkkal kapcsolatosan hozott bírósági döntéssel szemben 60 napon belül lehet felülvizsgálati eljárást kezdeményezni – mondja ki a kormányrendelet. “Amennyiben a sztrájk jogszerűtlenségéről vagy jogellenességéről hozott bírósági döntéssel szemben felülvizsgálati eljárásra kerül sor, akkor a felülvizsgálati eljárásban hozott döntésig egyedi ügyekben a jogszerűtlen vagy jogellenes sztrájkkal kapcsolatosan hozott bírósági döntésre nem lehet hivatkozni. A sztrájk jogszerűtlenségéről vagy jogellenességéről hozott bírósági döntéssel összefüggő törvényi határidők a felülvizsgálati eljárásban meghozott döntés közlését követő napon kezdődnek” – szól a kormányrendelet, ami addig lesz hatályban, amíg a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Ezzel a kormánnyal szemben a polgári engedetlenség vezethet csak eredményre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
Szóval, elérkeztünk a közvetlen cselekvéshez ! Aki ezt a kormányrendeletet a törvénnyel szembemenve betartja, az megtévedt fidesz ügynök, és semmi dolgunk vele ! Aki meg tanár, tanító, pedagógus, írni és olvasni tudó állampolgár, az márciusban, ahogyan a szakszervezet megszervezi, sztrájkolni fog. A rendőrség sem tehet semmit egy érvényes törvénnyel szemben, a vészhelyzetben sem lehet a Dunának megparancsolni, hogy follyon visszafelé ! Ez a kormány egy lejárt lemez ! Nehogy máááá...egy nagyferó meg egy bayer verje itt a tamtamot ...
solidedge
Csak akkor sztrájkolhatnak, ha a sztrájk napján jelentős túlórát is vállalnak.
ómió
De, hisz', egy kis törvénytelenség eddig se zavarta az efftársakat!
Macskaszem
Tehát a kúrmány arra vetemedett, hogy megtiltja a sztrájkot. Nem egyenesen, hanem aljas, sunyi módon. Nem azt mondja, hogy tilos a sztrájk, hanem olyan rendeletet hoz, hogy a betartása mellett képtelenség sztrájkolni. A tanárnak a tanteremben kell őrizni a tanulókat, minden tanárnak a saját tantermében külön. Hát többek között ezért nincs itt se jogállam se demokrácia.
Rizikó
@Toller Béla: Bélám! Az a rossz hírem van, hogy itthon vagyunk és többségben. Ha ez nem tetszik, csomagolhatsz!
Istenakinincsen
@nemkati: ma, 06:48
Túlságosan lassan nyílnak fel a szemek.
Észre sem veszik,hogy közben elszaporodnak a szemetek.
(bocs hogy átirtam:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.