Máskor kedvezményesebben kínálja a műtrágyát.

Bige László jól kitolt Mészáros Lőrinccel, megkárosította a milliárdostFotó: MTI/Balázs Attila

Mint ismert, Orbán Viktor közeli barátja, Mészáros Lőrinc nagy tételben – több részletben, 10,5 milliárd forintért – vásárolt be az ellenzéket nyíltan támogató Bige László műtrágyás cégétől. Ez azért is kavart nagy port, mert korábban az agrárminiszter azzal ganyúsította Bigét, hogy megkárosítja a magyar gazdákat. Ehhez jön még hozzá a politikai szempont: a kormány folyamatosan nyíltan támadja a műtrágyakirályt. 

A 24.hu infromációi szerint azonban Bige László cégcsoportja nemrégiben akciót hirdetett. A partnereinek kiküldött értesítés szerint tonnánként 199 ezer forintért adta a pétisót, de a többi műtrágyát is kedvezményesen kínálták: a Nitrosol 220,5 ezer, a Kénes Pétisó 203 ezer, az ammónium-nitrát 249 ezer forintos áron szerepelt a listán.

Ez pedig sokkal kedvezőbb ár, mint amennyiért Mészáros Lőrinc cége, az Agrolink Zrt. vásárolt be.

A Black Friday idején Bigéék 217 ezer forintért mérték a műtrágyát, amit kifejezetten jó ár-érték aránynak neveztek a piacon, így üzletileg racionális döntésnek tekintették az Agrolink üzletét. A gazdálkodók és a kereskedők nem is vártak további áresést, sőt épp ellenkezőleg: a nemrég bejelentett orosz alapanyagstop miatt inkább hiánytól tartottak.

Emiatt meglepő lehet az újabb akció: rögtön megindultak a találgatások, hogy miért dobott piacra Bige a korábbi akciónál is olcsóbban műtrágyát.

Az egyik elmélet szerint gyorsan pénzre van szüksége a műtrágyakirálynak, hogy a törlesztéseit rendezze. Mások odáig mennek a kombinációkkal, hogy a műtrágyán túli együttműködés lehet az ország leggazdagabb embere, Orbán Viktor felcsúti bizalmasa és Bige között.

A jelek szerint azonban nem csak Mészárosnak szólt a leárazás. Sőt a Bige csoport is kevésbé izgalmas magyarázatot adott az újabb akcióra:

emlékeztettek, hogy a tavalyi szezonhoz képest durván 30 százalékkal kisebb a műtrágya megrendelésállománya, ezért ösztönzik a vásárlást.

Továbbá azt az ígéretüket is tartani akarják, hogy a hazai gazdálkodók műtrágyaigényét kiszolgálják, nem fogják előnyben részesíteni az import megrendeléseket.

Forrás. 24.hu
Fotó: MTI/Balázs Attila

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Mi lenne ha a Bige is annyira túlárazva adná a portékáját, mint az Orbán papa az állami megrendelésekhez a követ, (+ 60-70 %), ráadásul elszabotálja a nagyon drága bányarekultivációkat! Teheti, a fia keze alatt van az átkosban még oly kemény, megfellebezhetetlen Bányakapitányság is.
namihami
Mi és miért? Sose fogjuk megtudni (az igazat).
ómió
Nem elégedett meg a gazdák megkárosításával? A "kis mohó" bolsija!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.