A mai adatok szerint 2021 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 492 800 forint volt, 9,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH friss adataiból.

Kemény pofon az Orbán-kormánynak – így végzi ki az országot az infláció

Ha a közfoglalkoztatottakat nem számoljuk, a bruttó átlagkereset meghaladta a félmillió forintot:

504 700 forint volt decemberben.

A bruttó kereset mediánértéke ennél azért jóval szerényebb, 379 600 forint volt, ez 7,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. (A medián leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az emberek fele ennél kevesebbet keres, a fele pedig többet.)

A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 327 700 volt ugyanekkor – ez s 9,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél. A kedvezményeket is figyelembe véve 337 200 forintot ért el a nettó átlagkereset.

A decemberi 7,4 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek mindössze 2,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Ahogy arról már beszámoltunk, 2022 az infláció letörésével kapcsolatos törekvésekről és a bizonytalanságról szól majd globálisan és a magyar gazdaságban is – derült ki az Equilor elemzéséből, amely az omikronnál súlyosabb járványhullámmal nem számolva készült.

Noha azt reméli az egész világ, hogy lassan csillapul a járvány, és mindenütt kezd talpra állni a gazdaság, azért az omikron feltűnése és globálisan domináns variánssá válása intő jel is lehet a túlzott optimizmussal szemben.

Abból a fenti mondatból következtetve, hogy a decemberi 7,4 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek mindössze 2,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, erősen arra kell következtetünk, hogy a két tendencia egymás mellett fog haladni, és lesz is olyan pont az évben, amikor a reálkereset alul fog maradni az inflációval szemben. 

Magyarország eredményesen kezelte a válságot, sok területen jobban, mint egy sor EU tagállam, ugyanakkor nem sikerült "a kanyarban előznie"

– írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a magyarnemzet.hu oldalon a héten.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
ennyit kerestünk ugye csak nem zaláltuk meg akkor hirlapi kacsa vagy pecsenye kacsa etetésnek?
RonaGyuri
@CsipkeRózsa: ahogy mondod, ők csinálják! =))
egyébként; ezzel szembe a nuggerek kaptak ??? =))
CsipkeRózsa
@RonaGyuri: Jön az az időszak, amikor a nyugdíjemelést visszaállítják a svájci indexálásra, és a nyugdíjasok megint rosszul járhatnak. Magasabb lesz a infláció és kisebb az átlagbér-emelés, ami lerontja a nyugdíjemelés %-át.
Néro
Csak az asszony meg ne tudja mennyi is volt a fizetés a (KSH szerint) mert abból balhé lesz .
ómió
Az ország "kivégzése" (lásd pl. az államcsődötök), efftársak - kár másra hazudni - mindig a ti "privilégiumotok" volt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.