Külön érdekesség, hogy az Intézet felmérése még a háború kitörése előtt készült. 

Publicus: a megkérdezettek kétharmada szerint Orbán Putyin érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységetFotó: MTI/Máthé Zoltán

A Publicus Intézet szombaton közzétette a legfrissebb kutatását, egy országos, reprezentatív felmérést. Ezt Ujhelyi István magyar szocialista európai parlamenti képviselő megbízásából 2022. február 03-14. között készítették, azaz még a háború kitörése előtt. Ebben megállpították:

a megkérdezettek kétharmada inkább egyetért azzal az állítással, hogy Orbán Viktor és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet, ezzel veszélyeztetve Európa és Magyarország biztonságát.

Ezt mondta tízből kilenc (88 százalék) ellenzéki szavazó, a bizonytalan szavazók többsége (54 százalék), illetve minden tizedik (11 százalék) Fidesz szavazó – részletezi a hang.hu.

Minél nagyobb településen él valaki, annál inkább egyetértett azzal, hogy a magyar miniszterelnök és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva tett különböző külpolitikai lépéseket.

A községekben élők 58 százaléka látta így, addig a Budapesten élőknél már 76 százalék ez az arány.

Az is kiderült a kutatásból, hogy a válaszadók többsége szerint a magyar kormány jelenlegi külpolitikája Oroszország érdekeit szolgálja elsősorban. Ez azért érdekes, mert egy éve még csak negyedük nyilatkozott így.

Tízből nyolc válaszadó inkább egyetért azzal az állítással, hogy Magyarország az értékek tekintetében hagyományosan a nyugathoz tartozik, ezért a jövőben a nyugat felé kell törekednie.

Szintén tízből nyolc megkérdezett inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy Oroszországhoz közeledjen és távolodjon az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól.

Tízből kilenc válaszadó inkább egyetért azzal az állítással, hogy Magyarország NATO-tagsága biztonságot jelent hazánk számára, ezért a NATO-ban való együttműködés kiemelt jelentőségű.

Forrás: hang.hu
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pipás
A 21. század legnagyobb hazaárulója.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pipás
@mikcip: Olyan súlyos helyzetben van az ország, hogy ezért maradjon a fidess? Te nem vagy normális.
mikcip
@Pipás: Félreértettél, de én vagyok ebben a hibás. Utólag elolvasva saját hozzászólásomat, látom, hogy nagyon zavaros. Azt szerettem volna kifejteni, hogy miért nem helyes, ha az ellenzék azt a taktikát választja, hogy haddd maradjon kormányon a Fidesz, hiszen olyan rossz helyzetben, állapotban van, vagy lesz a választások után Magyarország költségvetése, és más, hogy aki kormányra kerül mindenképp megbukik. Nem helyes az ellenzéknek taktikai okokból hagyni a Fideszt kormányozni, mert a választások után az ellenzék kormányon mindenképpen jobb lesz az ország számára, mint a Fidesz. Persze az ellenzék is könnyen megbukhat, hiszen a háttérben a Fidesz iszonyú nyomást fog gyakorolni, hátráltatni az ellenzék munkájára. Jaj nagyon komplikált, amit mondani akarok...
kereső
A felmérés eredményéhez- engem nem kérdeztek: akkor +1 fő jelentkezik, hogy orbán putyin teljes kiszolgálója, Magyarország és az Eu érdekei ellenére. Putyin trójai falova- és Magyarország érdekeinek árulója.
nezelodo
Attól tartok, Putyin lehet, hogy sokkal többet tud Orbán egész életéről, mint azt bárki is sejthetné! KGB-s tisztként megfordult Sz.fehérvár környékén is! Biztos, hogy nem csak a ferde hajlamot kutatta és jegyezte fel az ittlétekor, és nem is hagyta a hazai levéltárakra az irattárát!
RonaGyuri
@RonaGyuri: A cikk maga nem különösebben érdekes,

azonban a tényen túl, hogy velünk foglalkozik egy sajnálatos tanulság is van benne

Az index.hu számol be többé kevésbé elfogadható módon az ft.com: „Hungary’s Viktor Orban faces watershed moment on Russia and Ukraine” cikkéről. A nem teljesen korrekt olvasatot jellemezi, hogy „A Fidesz oroszpolitikájának megváltozásáról írt elemzést a Financial Times” címen. Megnyugtatok mindenkit a Financial Times szerkije olvasta el és értette meg az írást! =))
Azonban a cikknek van egy igencsak fontos tanulsága. Arra vonatkozóanm, amire annyiszor vagyok kénytelen felhívni a figyelmet: a világban olvassák azokat a sületlenségeket, amiket potentátjaink – szándékuk szerint hazai használatra – összezagyválnak.
A cikk idézi több hazai „szakértő” megnyilvánulását. Köztük sajnos a mindig nagyon okos (de valahogy nincs szerencséje, mert még mindig nem jött össze egyetlen eltalálásnak nevethető „jóslata sem”) Török Gabócza legújabb agymenést is.
Aminek külön stichet ad az a tény, hogy a derék index.hu betette a hyperlinket az eredeti hablatyról, majd „lefordította” az angol cikk „idézetét”.
S Karinthy kedvesen mosolyog a felhő csücskén! Gyengébbeknek: „KARINTHY FRIGYES: NEVETŐ DEKAMERON - MŰFORDÍTÁS” című művében, igaz több lépésben:
„Jöttem a Gangesz partjairól
Hol álmodoztam déli verőn
A szívem egy nagy harangvirág
S finom remegések: az erőm.”
amiből
„A Herz-féle szalámiban
Sokkal sűrűbb a só,
Mint más hasonló terményekben
Hidd el, ó, nyájas olvasó!”
lett! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.