Dunaújváros alpolgármestere szerint a Fidesz-kormány rövid pórázon tartja a helyhatóságokat.

A Párbeszéd szerint kizárólag egy kormányváltással lehet visszaállítani az önkormányzatok jogait és a fejlődésükhöz szükséges forrásokat – mondta az ellenzéki párt önkormányzati ügyekért felelős elnökségi tagja, Dunaújváros alpolgármestere vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Párbeszéd: kizárólag a kormányváltással lehet az önkormányzatok jogait visszaállítani

Fotó: Facebook/Szabó Zsolt

Szabó Zsolt kifejtette, a kabinet "hűbéresi rendszert" alkalmazva rövid pórázon tartja a településeket, amelyek csak akkor kapnak forrásokat, ha nem kritizálják a kormányt.

Kiemelte, Dunaújváros a legtöbb ellenzéki városhoz hasonlóan egyetlen fillér kompenzációt sem kap a kabinettel, így a koronavírus-járvány okozta válság után a jelenlegi energia- és menekültválságban sem számíthatnak a kormányra.

A Párbeszéd politikusa elmondta, elfogadhatatlan, hogy a kabinet politikai alapon osztogatja a forrásokat, így csak a fideszes vezetésű települések jutnak a pénzükhöz.

Forrás: mti.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Még az kellene, hogy az "önkormányzatok" azt csináljanak, amit akarnak!
Az állami pénzek hozzájárulásával...!

Ezek hatalmi mámorukban összetévesztik, hogy csak az elnevezésükben - hibásan -, "önkormányzatok"..., viszont a kormány programját kell, hogy megvalósítsák, a helyi sajátosságok ötvözésével...!
namihami
@verőce21: Viszont mi a biztosítéka annak, hogy a kormány elképzelése a jó? Vajon nem az önkormányzat van ""helyben""? Nem lehet, hogy a kormány 100. emeletéről csupán hangyának látszó helyiek mégiscsak jobban tudják, hogy mit szeretnének? Hogy mi a jó nekik és ott? A megvalósuló tervek alapján a ""helyi sajátosságok ötvözete"" mindig egy fideszes dominanciát és túlhatalmat jelent. Mert, mégis, de nem az ezekben az önkormányzatokban élők adják össze a kormánynak a pénzt? Mennyi pénze van a kormánynak? És honnan szerzi?
Persze, amíg a helyi potentátok, önként vagy kényszerből, be kell hogy feküdjenek a pénzért (ha kapnak egyáltalán), addig a kormánynak csak igaza lehet. És, amelyik nem paríroz, annak (persze---csak így alakul), de sose jut a pénzből. Aztán a ""jófiúk"" (Debrecen, Felcsút és társaik) valahogy mindig kinnállnak a pénzesőn.
drrotf
@verőce21: A baj az elméletedben ott van, hogy nem ismered azt hogy a rendszerváltáskor miért is hozták vissza az önkormányzati rendszert a tanácsi rendszer helyett.A tanácsi rendszerben volt úgy ahogy Te gondolod a helyi önkormányzati szervek működését, ők voltak a kormány kihelyezett , meghosszabbított karjai, akik jóformán semmiféle hatalommal nem rendelkeztek a működési területükön, egyszerűen végrehajtották a kormány utasításait.Ezen változtattak a rendszerváltók, és maga Orbán Viktor is, amikor visszaállították a régi államigazgatási szerveket az önkormányzatokat.Azt tették ekkor lehetővé, hogy a helyi ügyeket érdemben ott intézzék ahol azok keletkeztek, mert azt gondolták, helyesen, hogy a helyben élők jobban ismerik az ott keletkezett ügyeket, és gyorsabban és szakszerűbben el is tudják intézni!Ehhez, mármint a működéshez normatív alapon a kormány pénzügyileg hozzá is járult, nem úgy mint most amikor nem csupán normatív módon hanem főként egyéni elbírálás alapján juttat pénzt, forrást.Az önkormányzatok működéséhez a normatív támogatásokon felül még vagyonhoz is juttatták az önkormányzatokat, mert azt gondolták ekkor ,hogy ezzel tudnak igazán gazdálkodni az önkormányzatok.Azután jött az Orbánok kormánya akik úgy gondolták hogy nagy az önkormányzatok önállósága, csak nyűg a kormány számára, hogy az önkormányzatok is beleszólhatnak abba, hogy mi történjen a területükön, s ezért korlátozták először az önkormányzatok jog és hatáskörét, majd a kormányzati pénzügyi támogatását.Így jelenleg az önkormányzatok már az adók beszedését sem végzik el, mert a korábbi helyileg szedett adók egy részét is már a NAV végzi.Igazából a kormány a helyi önkormányzatokat kiherélte, és már nem igazán gazdái a helyi ügyeknek!Ma inkább a tanácsi rendszer kezd vissza állni, ahol most a kormányhivatalok végzik azokat a munkákat amelyeket korábban az önkormányzatok végeztek.Ez a központosítási törekvés nem igazán szolgálja a településeken élő emberek érdekét.Lényegében ma már a kormány mondja...
verőce21
@namihami: @drrotf: Mindketten csak megerősítitek, amit írtam...! :)

De valahogy mégis jut az önkormányzatoknak ellopható pénz...ld. Zugló, stb.

A pandémia miatt megvont ök.-i saját források is, iparűzési adó, stb. hamarosan visszaállnak, ehhez nem kell kormányváltás..., újra lesznek saját forrásaik...!
Gazella
@verőce21: lófaszt állnak vissza! Amig a zsirhájod van ..addig soha!
vacsi
Nálunk pl. jól működik az önkormányzat, pedig nem fideszes a polgármester.
namihami
@verőce21: Te tényleg megerősítésnek olvastad, amit mi ketten leírtunnk?!?!?! Akkor vagy a mi fogalmazásunkkal vagy a szövegértéseddel van baj. Mivel a mi kettőnk szövegének lényege azonos volt, talán olvasd el mégegyszer.
Az pedig, hogy visszakapják-e, ha marad az Orbán? Akkor, amikor a rengeteg, általa felvett hitelek törlesztése kezdődne? Ha lesz kormányváltás, akkor is nehéz lesz. Ha ezek maradnak, akkor inkább az elvonások nőnek majd. Még kevésbé a visszaadás esélye fog nőni.
drrotf
@verőce21: Szerintem meg az a baj hogy a kormány a központosítás mellett döntött, mindent egy kézben akar tartani, akkor amikor a rendszerváltásnál a FIDESZ is a decentralizáció mellett döntött.Aki ezt a centralizációs törekvést nem látja , az nem akarja észrevenni azt hogy a kormány minden területen a hatalom átvételére és gyakorlására törekszik, még ott is ahol a decentralizáció, a hatalom megosztása lenne az igazi megoldás!
verőce21
@namihami: Tízmilliós karórákra pedig futotta így is az önkormányzati tisztviselőknek...!

m.hvg.hu/itthon/20220317_Orsi_korrupci_sportkozpont_luxusutazas_luxuscikkek?s=hk
@drrotf:
ómió
Kormányváltással, Pubi, az adósságba fojtásukat lehet feleleveníteni!
namihami
@verőce21: Csakhogy ezek legalább lebuktak. A vejkó, a Százlábú és a többi barát és családtag viszont éli világát és az EU-s büntetés helyett is mi fogunk fizetni.
verőce21
@namihami: "Ezek" is élik világukat...a mi pénzünkön...! :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.