Már tartanak az egyeztetések a magyar kormány és az Európai Bizottság között a helyreállítási alap (RRF) forrásainak kifizetéséről, és arról, hogy a kabinet legalább részben lehívná az eddig elutasított hitelkeretet.

Orbán pénzt kér Brüsszeltől, de a korrupció elleni védőmechanizmusok nélkül nincs miről beszélni

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Napi.hu-nak brüsszeli források arról beszéltek, hogy sok feltétel teljesülése kellene ahhoz, hogy a magyar helyreállítási terveket elfogadják, a hitelrész programjainál pedig sok esetben nem látnak lehetőséget arra, hogy olyan célokra folyósítsák a kért összeget, amelyre az Orbán-kormány igényelné.

Nagyjából 2000 milliárd forintról megy a vita, amelynél a régi csatát folytatják.

A magyar miniszterelnök Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett, kedden nyilvánosságra hozott levele szerint a kormány mégis lehívná a 2500 milliárd forintos hitelszeletet az RRF-ből. A Napi.hu-nak brüsszeli források azt jelezték, hogy a magyar igényről szóló vitában több sarkalatos kérdés van, amelynél eltérnek a vélemények és nehéz lesz dűlőre jutni.

A fő nehézség a vitában az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennek írt levelében azzal érvelve jelezte, hogy Budapest lehívná a forrást, hogy az ukrajnai háború jelentős terhet ró a magyar gazdaságra, viszont megnevezte a felhasználási célokat is: a magyar hadsereg megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására fordítanák a tetemes összeget.

Csakhogy az RRF a gazdasági helyreállítás és az ellenálló-képesség megerősítésének kiemelt eszköze. A magyar célok pedig nem illeszkednek sem a zöldgazdasági, sem a digitalizációs fejlesztésekbe.

Azzal a kéréssel sem tudnak azonosulni, hogy Orbán szerint a bizottságnak soron kívül jóvá kellene hagynia az EU keleti határait védő tagállamok Helyreállítási és reziliencia-építési terveit, Partnerségi megállapodásait és operatív programjait. Kérte továbbá, hogy a bizottság az előfinanszírozási, társfinanszírozási és átcsoportosíthatósági korlátok feloldásával tegye lehetővé az uniós költségvetési források gyors, célzott és rugalmas felhasználását.

Alapvetően az RRF esetében jogi kötelezvények vannak érvényben, amelyeket minden tagállam megszavazott. Ezek közé tartozik a sokat emlegetett jogállamisági mechanizmus, de a helyreállítási tervek elfogadása is. Magyarország esetében mind a kettő problémás még

- fogalmazott a napi.hu egyik forrása, míg egy másik a tárgyalásokat ismerő személy szerint a korrupció elleni védőmechanizmusok beépítése nélkül nem is igazán tudnak miről beszélni. A 444.hu és a Napi is úgy értesült, hogy észt mintára a magyar kormány felállítana egy korrupciós problémákkal foglalkozó új szervezetet – amely évente referálna Polt Péter legfőbb ügyésznek –, de valójában ez csak félmegoldást jelentene Brüsszel szerint.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: napi.hu

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
"A magyar kormány felállítana egy korrupciós problémákkal foglalkozó új szervezetet – amely évente referálna Polt Péter legfőbb ügyésznek."
Humoruknál vannak a nertársak, vagy tényleg ennyire hülyének nézik az EU-t? Már ha kérdeznek, azt sem hiszik el nekik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@Pálinkás Pál: Sajnos nem a te eszeddel gondolkoznak ! De semmi baj majd felfedeznek aztán kapsz némi gebe lenge szerve díjat! Azt miért nem említed meg hogy az usa megvette a Duna-Tisza közi gázmezőt ahol több mint 20 évre elegendő gáz van!? Ki adta el nekik!? a gyurcsányék és a hornék! Na most jól vagy?
kereső
"Menekültek védelmére"- elköltök a valóságban eurocentet, de adjatok rá euro milliókat.Mert a Co már nagyon rágja a fülemet, az idén nem nagyon tudtam "kényeztetni" őket.
kereső
Magyarország az egyetlen tagállama az uniónak, ahol a korrupció elleni "harcra" adott pénzeket is ellopták.
Aki Én
@verőce21: Ehhez képest minden mutatóban megelőz, szinte az összes tagállam. A látens szétesést a gazdád szorgalmazza.
ómió
Amikor Böszméék a 8000 milliárdos államadósságot "nyócév" alatt 14000 milliárddal növelték, amin semmit nem vettek, semmit nem építettek és senki/semmit nem támogattak "csak" szétlopták, akkor, mintha a brüsszelita efftársaknak nem lett volna "korrupció elleni védőmechanizmus"-igényük!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.