John Cleese brit komikus Twitteren kérdezte a magyar választópolgároktól, hogy ki rohanta le 1956-ban Magyarországot. Schmidt válaszolt, de csak részben volt igaza.

A Fidesz "házi-történésze" Schmidt Mária tévedett: Hruscsov nem volt ukrán

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a húszéves Terror Háza Múzeum ünnepi programsorozatát bemutató sajtótájékoztatón az intézményben 2022. február 14-én. MTI/Illyés Tibor

Hatalmas népszerűségnek örvendett, és körbejárta a magyar sajtót is John Cleese brit komikus április 2-i Twitter-posztja, amelyben az országgyűlési választások előtti napon egy kérdést tett fel a magyar szavazóknak:

1956-ban Magyarország brutális megszállását az alábbiak közül ki követte el:

Az ukránok

Az oroszok

“A szavazólapjaikon válaszoljanak, kérem” – írta Cleese, a posztot pedig több mint 15 ezren lájkolták.

A kérdésre válaszolt nem sokkal később Schmidt Mária történész is, a szavazólapja helyett szintén a Twitteren, illetve a Facebookon is – írja a Lakmusz nevű tényellenőrzési portál.

A XXI. Század Intézet fõigazgatója a következőket írta:

“Az inváziót a szovjet csapatok hajtották végre, benne az ukránokkal. Az ukrán Hruscsov döntése alapján. Miért szól bele egy olyan brit a magyar választásokba, aki csak óberkodni tud, de egyébként teljesen fogalmatlan?”

Az 1956-os emlékév kormánybiztosa, Schmidt Mária azonban – ahogy azt a Twitter-poszt alatti megjegyzések is tanúsítják – pontatlanul válaszolt.

Hruscsov ugyanis nem volt ukrán.

Nyikita Hruscsov, aki Sztálin halála után, 1953 és 1964 között volt a Szovjet Kommunista Párt (SZKP) első titkára, 1894. április 15-én született Kalinovkában, a Kurszki kormányzóság orosz-ukrán határhoz közeli településén, tehát az Orosz Birodalom területén.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Forrás: Lakmusz

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
@Horizont: ...a multkor te is azt állítottad hogy ukrán volt a bajszos...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Nessy: @Horizont: Tudatosan "téved" már nem először, azt meg hazugságnak hivják. Vagy finomabban- " a valóság elhajlitásának".
FLETÓ
@Horizont: Akkor legyen ez a makarenkói pofon! Intelligens embernek tartalak, csak azért!
mn50231
No, hogy a propellert olvasók se haljanak meg bután, egy kis tudnivaló:

Hruscsov életének jó részét az UK(b)P vezetőjeként (főtitkáraként) töltötte. Tisztségei is rendszeresen Ukrajnához kötötték, ő saját magát is ukránnak tartotta. Sztálin is Mikitának nevezte, utalva ezzel ukránságára.
FLETÓ
@Horizont: :-)
Az agyas pozitív értékelés!
FLETÓ
@Horizont: Ááááááááááááááááááá! Nem... Volt 25 éve egy kolléganőm, helyettes volt... Mindegy milyen párti! Ő használta ezt a kifejezést!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.