Márciusban vélhetően a Fidesztől szivárgott ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú országgyűlési választókörzetének településeiről egy táblázat, amelyben egyebek mellett a kormánypártokra leadott szavazatok számával kapcsolatos célszámok szerepeltek településenként.

Kiszivárgott dokumentumok szerint megvoltak az irányszámok, hány szavazatot vár el a Fidesz, a közmunka elvesztésével fenyegették a szavazókat

Fotó: 123RF.com

Az Átlátszó birtokába került táblázatból az derül ki, hogy a pártközpont 2022-es elvárása magasabb, mint a 2018-as eredmény: átlag feletti szavazatszámokat követelnek, és hatalmas mozgósításra készülnek a csatatérkörzetnek számító választókerületben. Még a választás előtt úgy ítélték meg, hogy az elvárás nagyon magas, és ha ezt hozni tudják, akkor „brutális” eredmény lesz – a valóságos választási eredmény ismeretében utólag azonban úgy tűnik, hogy sikeres volt a mozgósítás a választókörzetben, több település még túl is szárnyalta a kormánypárti szavazatok a pártközpont által elvárt 42-68 százalékos arányát.

A táblázat tanúsága szerint a helyi fideszes polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek és aktivistáknak ki volt adva egy irányszám a támogató aláírásokról, amit helyben, településenként kell hozniuk. A táblázatban százalékosan szerepel, hogy az egyes települések hogyan teljesítenek, a portál helyi forrása szerint a helyi fideszesek „feltehetően ennek alapján kapnak majd dicséretet és közpénzt, illetve dorgálást”. A helyi Fidesz-aktivistáknak Kubatov Gábor is előadást tartott.

Az Átlátszó informátora szerint a választások előtt „valóban jártak is a falvakban, fenyegették a közmunkásokat, hogy nem lesz közmunka, ha nem szavaznak Hörcsikre. Sőt, helyi önkormányzati képviselők kivételezett, megbízható közmunkásokkal, munkaidőben adatbázist gyűjtöttek, illetve kiadták a kevésbé tájékozott, állásukat féltő embereknek, hogy kire kell szavazni.” A támogató aláírásokkal gyűjtött személyes adatokat az országgyűlési választások napján mozgósításra is fel lehetett használni.

A választási eredmények ismeretében reális volt a pártközpont célkitűzése. A jogerős végeredmény szerint Hörcsik Richárd (Fidesz-KDNP) az összes 45106 érvényes szavazatból 27335-öt begyűjtve, 60,6 százalékkal nyert a választókörzetben. A kiszivárgott táblázatban egyébként 32131 volt az elvárt szavazatszám a teljes választókörzetre, tehát Hörcsik és csapata átlagosan 85 százalékra hozta a Fidesz által elvárt „brutális” célszámokat.

Az elvárt és leadott szavazatok száma közötti különbség -22 és +47 százalék között szóródott településenként: lefelé inkább a választókörzet városaiban, míg felfelé inkább a kistelepüléseken tér el a valós eredmény a párt által meghatározott célszámoktól. Négy település: Abaújkér, Abaújvár, Szegilong és Zalkod szavazópolgárai darabra ugyanannyi szavazatot adtak le a kormánypártokra, mint amennyit azok előzetesen elvártak.

Április 3-án, a választás napján az Átlátszó riporterei személyesen is elmentek a Borsod 5-ös választókerületbe, arról, hogy mi t tapasztaltak, ITT olvashatnak. 

Forrás: Hírklikk.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Amióta a fidesz létre hozta a közmunka intézményét, azóta folyamatos az érintettek fenyegetése minden egyes választáskor és a fenyegetést a fideszes önkormányzati vezetők bonyolítják.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
2010-óta így megy, ez be van gyakorolva.
human
@Pegero: Te csak kommentelni szoktál vagy el is olvasod a cikkeket amik itt megjelennek?
A Romániában kidobott ellenzéki szavazatokról sem tudsz gondolom. Az is bizonyított tény, hogy lakhatatlan lakásba jelentettek be több mint száz ukrán magyart (?) választások előtt 2018-ban.

De szerinted nem évi 365 napon át csalás az amit a köztévé csinál? Pontosabban amit nem csinál. Mert nem ad hírt ellenzéki eseményekről, nem hív meg ellenzéki politikusokat vagy kormánykritikus elemzőket a műsorokba. Ezzel az egyoldalú tájékoztatással elhitetik az emberekkel, hogy csak a kormány csinál valamit és a hírekből persze kiderül, hogy mindig jól csinálja, nincs hiba, nincs kritika (lásd használhatatlan lélegeztető gép beszerzések sokszoros áron).

Tehát ha csak a közmédiát nézzük már az magában folyamatos választási csalás. Nem csak közmunkások zsarolásáról van szó.
Próbálhatod ezt reflexből tagadni, de ez már inkább vicces a részedről.
lampa laz
Eccerű ez mint a faék, a fideszes polgármestereket kell leváltani a legközelebbi önkormányzati választásokon.
ómió
A bolsi hazugságfiókból ez is "kiszivárgott"?
telegdilaci
@colibri:Ezért nem találtak csalásra utaló állapotokat, azok a számláló bizottsági tagok akik el mondták hogy választáskor nem észleltek csalást, viszont előtte igen mivel a kis telepűléseken,meg voltak félemlítve a megélhetésüket féltő választók!
namihami
Persze, választási csalás sem volt. Annak még a látszatát is kerülik fideszes tisztakezű barátaink. Az egészet a ""szűzkézpolitikai"" jegyében bonyolították.
Csakúgy, mint eddig mindig...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.