A K&H ifjúsági index közel 10 éves történetében ez az egyik legmagasabb érték. 

A Napi.hu cikke szerint a koronavírus-járvány legsúlyosabb, 2020 közepét jellemző időszakhoz képest (amikor a munkanélküliségi ráta 4,5-5 százalékos volt) javult a munkaerőpiaci helyzet, 2021 végén a ráta 4 százalék alá került. 

Felmérés: a magyar fiatalok 34 százaléka kipróbálná magát külföldön

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A fiatalokat tekintve is kedvezőbb már a helyzet, a 20-24 évesek munkanélküliségi rátája 2021 utolsó negyedévében 11,1 százalék, míg a 25-29 éveseké 4,1 százalék volt, 2020 harmadik negyedévében viszont ezek a ráták még 12,7, illetve 5,6 százalékon álltak. 

A K&H ifjúsági index friss eredményei szerint bár a hivatalos statisztikák már a munkaerőpiaci helyzet erősödését mutatják, a javulás miatt ismét előkerült az, hogy egyes szektorokban – például a kiskereskedelemben – munkaerőhiányos a helyzet, sok posztra nincs elég alkalmazott (és sokszor előfordul, hogy a meghirdetett posztra jelentkezők nem alkalmasak).

Az ifjúsági index az idei első negyedévben készült reprezentatív felmérés alapján, ennek eredményei szerint a 20-29 éves dolgozó fiatalok 36 százaléka gondolja úgy, hogy könnyen és gyorsan talál magának új állást. Ez a cikk szerint 2020 óta a legjobb eredmény, de 2019-ben is 36 százalékos volt az arányuk, 2018 harmadik negyedévében pedig a megkérdezett fiatalok 43 százaléka találta könnyűnek az álláskeresést. 

A mostani felmérés szerint azonban a fiatalok 11 százaléka pesszimista, vagyis úgy vélik, hogy nehezen találnának új állást. 

Ezzel párhuzamosan csúcsközelbe került a külföldi munkavállalást fontolgatók aránya is, ugyanis a dolgozó fiatalok 34 százaléka, vagyis harmada tervezi azt, hogy legalább egy időre másik országban teszi próbára magát. 

A cikk szerint hasonlóan magas arányra a felmérés közel 10 éves történetében csak néhány alkalommal – 2013-ban, vagy 2017 elején – volt példa. Ugyanakkor a megkérdezettek 27 százaléka léenygében kizártnak tartja, hogy külföldön próbáljon szerencsét – olvasható a Napi.hu cikkében.

Forrás: napi.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
90%-kuk pedig vissza se jön.
Sebaj majd orban hoz kinai migransokat a magyarok potlasara.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Pegero: Probaldd meg ertelmezni, hogy a versnek mi köze a pizzasüteshez külföldön! Es mi van a kettös allampolgarokkal? Meg van az olyan külföldi "magyarokkal" mint nehany birkatarsad, akik külföldröl akarjak osztogatni a magyar meg migrancs statuszt? Aztan miert csökken MO lakossaga allandoan, annak ellenere, hogy 12 fideszev alatt több, mint 1 millio külföldi kapott magyar allampolgarsagot??? MOon hivatalosan mar csak 9,6 millioan laknak!
teuton
@Pegero: Tenyleg analfabeta vagy? A "magyarok" , vagyis inkabb a magyar allampolgarok FELE küplföldön el, azok felenek pedig esze agaban sincs MOon elni! A 2., de legkesöbb a 3. generacio pedig mar nem lesz magyar allampolgar es magyarul sem fog tudni, mert az a hazaja es ott az otthona, ahol a csaladja -jobban- el. Szoval van eleg "hely" külföldön is... Hogy TE Orbanisztanban a Szovjetunioban vagy Eszak-Koreaban erzed jol magad, a TE dontesed es ne akarjal magyarkodni!
kereső
@Pegero: Úgy kezdődik: "Hazádnak rendületlenül, légy hive ő magyar"- csak éppen Vörösmarty azt nem irta le, hogy az a "haza", csak Magyarország lehet. Mert haza csak ott van,, ahol jog is van. És, ha a sok-sok fiatal úgy érzi,tapasztalja, hogy nincs jog!!, akkor elvándorol olyan tájékra, ahol van JOG!És az lesz a "haza".
simmering73
Milyen szépen fogalmaz: kipróbálná magát. Magyarra fordítva: itt hagyja ezt a kurvaországot.
kereső
@Pegero: Ennyi? Ez nagyon sovány. Valami érdemi- mert tudhatnád már, hogy linkekkel nem társalgok.
teuton
@Pegero: Analfabeta! A firkalmanyod a több mint 1 millio fidesz altal "magyarrra" tett külföldinek cimezd, akiket a MAGYAROK adoforintjaibol vasaroltak meg a szavazataikert! Te meg ne pofazz bele, hogy kinek milyen velemenye lehet barnmiröl! Foglalkozz inkabb az ovodaskepeiddel! Amugy meg mindig ti pofaztok bele abba, hogy külföldön mi van, meg a Nyugat, meg Brüsszel, meg Biden, stb. Dugulj el a mocskolodasoddal együtt, különben ugy radszallok, hogy belepusztulsz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok