A csütörtöki kormányinfón sem tudta megmondani Gulyás Gergely, hogy mi lesz a kampányban bevezetett válságintézkedések sorsa, mint például a kamatstop meddig marad velünk.

470 ezer lakáshiteles sorsa van az Orbán-kormány kezében: meddig marad a kamatstop?

A döntésre nincs sok idő, a kamatstop hivatalosan június végéig van érvényben, ezután többszászezer hitelesnek nőhet meg jelentősen a törlesztőrészlete.

A törlesztőrészlet-emelkedés akár 30 százalékos is lehet a kamatstop végével, azaz a kamatstoppos 100 000 forintos havi törlesztőrészlet június 30. után több, mint 130 000 forintra emelkedhet.

Összesen 470 ezer lakáshiteles lehet érintett, ugyanis ennyien lehetnek azok, akiknek devizahitelét változó kamatozású forinthitelre váltották a bankok, az ő törlesztőrészletük drasztikusan megemelkedne. 

Egyelőre semmi garanciát nem látni arra, hogy a kormány június után is fenntartaná a kamatstopot. A választások után Orbán Viktort a kamatstop kapcsán elmondta, hogy a családok védelme elsődleges fontosságú, azonban azt is hozzátette, hogy a válság mindenképp hatással lesz ránk. Az intézkedést eleve a kampányhajrában jelentették be, amikor is több másik intézkedéssel karöltve a kormány az akkor még a háborútól független energiár-drágulással szemben vette fel a harcot.

Az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank nagyon alacsonyan tartotta a jegybanki alapkamatot a gazdaság élénkítése céljából. Most, a válságban viszont az infláció megfogása miatt emelnie kellett az alapkamatot. A probléma azonban, hogy a jelenlegi inflációt nem a gazdasági növekedés hajtja, hanem a most már háborúval tetézett energiaár-válság.

Forrás: Mérce

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@KisTehen: Meddig maradjon,,kicsi putris -szavazó ? Van hiteled,, Böcce ? Szerintem ,ti értelmiségiek,",,,céllövöldések,ringlispil- kezelők,helyi kőbányászok",,,,a felsőcsutkai bucsuból,,mind rábasztok...
Peller Anikó
Megvannak a választások. Akkor mi a kérdés? Még néhány repke pillanat.
drrotf
Meddig marad a kamatstop ? Ameddig az Úr akarja!Hogy melyik úr? Azt mindenki tudja.
Clavigo
@KisTehen: Meddig maradjon,,kicsi putris -szavazó ? Van hiteled,, Böcce ? Szerintem ,ti értelmiségiek,",,,céllövöldések,ringlispil- kezelők,helyi kőbányászok",,,,a felsőcsutkai bucsuból,,mind rábasztok...
Yoda69
Majd ezt is az adofizetokon hajtrja be, mint a rizsacsokkentest. Az inflacio meg az egekben, ebben legalabb elsok vagyunk az Unioban.
Pálinkás Pál
nem baj...a csúti disznó családbarát..legfeljebb bukjátok a kecót...ez kellett nektek...a 2 millió ellenzéki szavazón kívül mindenki megérdemli a sorsát...mehettek majd a devizások mellé-...
ómió
"Várgyátok ki", efftársak! Vagy nagyon szorít a "hazugságmente"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.