Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a frissen bejelentett brüsszeli intézkedések többségével együtt tudunk élni, de az orosz olajimport megszüntetése romba döntené a magyar energiaellátás biztonságát.

A hatodik orosz szankciócsomagot szerda reggel ismertette az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen. Az embargó legfontosabb pontja az EU teljes függetlenítésének terve az orosz olajtól.

Élőben beszélt a „Brüsszeli szankciós csomag és Magyarország ellátásbiztonságáról" Szijjártó Péter Facebookon szerdán. A külügyminiszter Üzbegisztánból jelentkezett be a két ország közötti stratégiai együttműködést előre lendítő gazdasági vegyesbizottság ülése után egy reptérről.

Az Európai Unió ma bejelentett, hatodik szankciós csomagja felelősen nem támogatható, azt felelősen megszavazni nem tudjuk,

– jelentette ki Szijjártó Péter videós bejelentkezésében.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy az intézkedések egy részével – például az egyes orosz személyekkel szemben kirótt korlátozásokkal – "együtt tudunk élni", bár hatékonyságukról lehet vita, de "nem most van az ideje az okoskodásnak, hiszen háború van".

A tervezett, teljes olajembargó viszont más kérdés. Szijjártó úgy fogalmazott, a csomag értelmében "elég rövid határidővel" le kell állítani minden orosz olajtermék behozatalát az EU-ba – és a külügyminiszter azt mondta, ez "nálunk a jövő év végétől" lenne aktuális. 

A külügyminiszter elismételte az eddig hangoztatottakat, mely szerint Magyarország energiaellátása most stabil, biztosított, de ezt a szankciós csomag "teljes mértékben lerombolná", annak nyomán a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolaj beszerzése lehetetlenné válna.

"Ez nem politikai akarat, szándék vagy időtartam kérdése, ez a fizikai, földrajzi, infrastrukturális valóság", mondta Szijjártó. 

Forrás: hvg.hu, 444

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Kakadu egyétek meg azt amit te és a tetves zsirhájod kifőzött!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
@Béla333: tudod miért? Mert az oroszgáz pénzből nagyot kaszál a kurvány.
Béla333
@Gazella: 04.21
Ne keverd a kormányt és a NER maffiózókat. Most azonos a kettő, de normális esetben nem!
ómió
@Clavigo: Vidám bolsi elmebeteg létedre sokakat "látsz" annak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.