Februárban fosztották meg a nagyközönséget a kórházi várólisták várakozási idejétől, azaz a NEAK ekkor vette le honlapjáról ezt az adatot.

Tragikus helyzetben Magyarország: soha nem vártak ennyien műtétre
Kép: Pixabay

Az okokat azóta is csak találgatni lehet, de ma már csak a várakozási idők visszamenőleges adatai láthatók, például, hogy mennyi volt a megelőző hat hónapban az átlagos várakozási idő, illetve mennyi volt a várakozás közép ideje (mediánja).

Szinte az összes műtétnél jócskán megnőtt a betegek száma, ami arra enged következtetni, hogy a várakozási idők nem, hogy csökkentek volna, de minden bizonnyal ennek következményeként még az eddiginél is jobban kitolódtak.

Jelen pillanatban 54 050 fő várakozik valamilyen műtétre az állami kórházak valamelyikében a NEAK adatbázisa szerint.

A legnagyobb mértékben megugrott várólistáknál a szürkehályogműtéteket leszámítva még soha nem vártak ennyien 2019 óta ezekre a műtétekre, mint most.

Legnagyobb mértékben megnőtt várólisták:

Szürkehályog műtét: 16 893 főről 17 579 főre (686)

Mandula, orrmandula műtét: 831 főről 1297 főre (466)

Térdprotézis műtét: 9930 főről 10 246 főre (316)

Sérvműtétek: 1932 főről 2156 főre (224)

Diagnosztikus szívkatéterezés: 2381-ről 2581 főre nőtt (200)

PTCA, coronaria stent beültetés: 2381 főről 2580 főre (199)

Epekövesség miatti laparaszkópos beavatkozás: 1108 főről 1291 főre (183)

Hasfali- és lágyéksérvműtét implantátum beültetésével: 1256 főről 1436 főre (180)

Csípőprotézis műtétek: 8116-tól 8291 főre (175)

A reális kép felvillantásához természetesen azok a várólisták is fontosak, ahol végre csökkenés látszódik, bár ebből kevés akad sajnos és nem számottevő.

Csökkent a várakozók száma:

Nyitott szívműtét: 968 főről 935 főre

Nőgyógyászati laparaszkópiás beavatkozások nem malignus folyamatokban: 37 főről 28 főre

Visszérműtétek: 32 főről 27 főre.

A várólisták újbóli és folyamatos emelkedése már csak azért sem ad optimizmusra okot, mert május 31-én lejár az egészségügyi szakdolgozók felmondási tilalma.

A Független Egészségügyi Szakszervezet legfrissebb felmérése szerint a nyilatkozók 25 százaléka nyilatkozott úgy a szektorból, hogy

elhagyja a szakmát, további kilenc százalékuk a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön keresne magának munkát.

Forrás: mfor.hu

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
@division: A baj az hogy az egészségügyi és a társadalombiztosítási törvény szerint aki a tb járulékot vagy hozzájárulást megfizeti annak egészségügyi ellátás jár,és a törvény nem azt mondja,hogy ez a szolgáltatás akkor jár, ,ha van erre az államnak kapacitása, hanem akkor kell a szolgáltatást nyújtani amikor azt a beteg igényli.Aki elég idős az tudja, hogy korábban nem voltak ilyen hosszú várólisták, és látja a beteg hogy hiába fizeti meg a szolgáltatás árát az előre a járulékok befizetésével, levonásával, az állami egészségügyben azt nem mindig kapja meg időben.Gyakran még a szakorvosi rendelőbe is nehéz eljutni nem hogy a beavatkozást elvégző kórházakba. Az egészségügyi ellátás sajnos nem javult hanem, megnehezedett a betegek számára és ezt a gyógyításban résztvevő szakemberek is elismerik!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Horizont: Honnét veszem a valóságot? Onnét, hogy átéltem, mig ti meg pihe-puha bolsi álmot aludtatok kedvenc kormányotok elkúrása közepett!
Nessy
@kereső: z ágyszám csak egy mutató a sok közül. Ha aktív ágyon a finanszírozott időn túl marad a beteg , azt már ingyen látja el a kórház, mert nem fizetik. Sőt lenne műtő, még orvos is akadna, csak éppen műtős személyzet nincs, ergo a műtét, ami nem sürgős, elmarad!
Nessy
@szegfue: Van, ahol becsülettel dolgoznak az orvosok, csak a másodállás megszüntetése miatt a felére csökkent a létszám, de vannak ellátások, amit heti 6-8 órában kórházból kijáró orvosok láttak el.Arról nem beszélve, hogy a szakdokgozók hiánya maitt van Ez egy idióta, hozzá nem értő által hozott rendelet. A még laikusabb gombnyomogatók a parlamentben meg lelkesen megszavazták! A szakdolgozó hiány miatt sokszor asszisztens nélkül rendel az orvos, ami duplájára növeli az ellátás idejét! Egy hónap múlva ez a helyzet még romlani fog. Ezt katonás vezényszavakkal nem lehet megoldani!
ómió
@Horizont: Figyu, efftársék gyagyása, abból az önmagát a másikra hazudó degeneró fajtából! Olyat, hogy összehasonlítás, még bolsi latrinabúvár korodban se hallottál soha, vagy csak az efftársaid mocskait is sikerült már "végképp eltörölnöd"!?
Nessy
@szegfue: Bár ne lenne! De nagyon irritál, amikor van modernebb eljárás, beteg kímélő diagnosztika, terápia, de arra nem telik az évről, évre kevesebbet érő keretből. Ha egy műszer elromlik, sokszor a "hozzáértő vízfej" eldönti, hogy nincs pénz a javítására! Még ez a négy év, BM felügyelet alatt, és visszatérünk az ispotályokhoz. Ez bizony nem az "emútt nyóc év", hanem a jelenlegi 12 év eredménye!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.