Februárban fosztották meg a nagyközönséget a kórházi várólisták várakozási idejétől, azaz a NEAK ekkor vette le honlapjáról ezt az adatot.

Tragikus helyzetben Magyarország: soha nem vártak ennyien műtétre
Kép: Pixabay

Az okokat azóta is csak találgatni lehet, de ma már csak a várakozási idők visszamenőleges adatai láthatók, például, hogy mennyi volt a megelőző hat hónapban az átlagos várakozási idő, illetve mennyi volt a várakozás közép ideje (mediánja).

Szinte az összes műtétnél jócskán megnőtt a betegek száma, ami arra enged következtetni, hogy a várakozási idők nem, hogy csökkentek volna, de minden bizonnyal ennek következményeként még az eddiginél is jobban kitolódtak.

Jelen pillanatban 54 050 fő várakozik valamilyen műtétre az állami kórházak valamelyikében a NEAK adatbázisa szerint.

A legnagyobb mértékben megugrott várólistáknál a szürkehályogműtéteket leszámítva még soha nem vártak ennyien 2019 óta ezekre a műtétekre, mint most.

Legnagyobb mértékben megnőtt várólisták:

Szürkehályog műtét: 16 893 főről 17 579 főre (686)

Mandula, orrmandula műtét: 831 főről 1297 főre (466)

Térdprotézis műtét: 9930 főről 10 246 főre (316)

Sérvműtétek: 1932 főről 2156 főre (224)

Diagnosztikus szívkatéterezés: 2381-ről 2581 főre nőtt (200)

PTCA, coronaria stent beültetés: 2381 főről 2580 főre (199)

Epekövesség miatti laparaszkópos beavatkozás: 1108 főről 1291 főre (183)

Hasfali- és lágyéksérvműtét implantátum beültetésével: 1256 főről 1436 főre (180)

Csípőprotézis műtétek: 8116-tól 8291 főre (175)

A reális kép felvillantásához természetesen azok a várólisták is fontosak, ahol végre csökkenés látszódik, bár ebből kevés akad sajnos és nem számottevő.

Csökkent a várakozók száma:

Nyitott szívműtét: 968 főről 935 főre

Nőgyógyászati laparaszkópiás beavatkozások nem malignus folyamatokban: 37 főről 28 főre

Visszérműtétek: 32 főről 27 főre.

A várólisták újbóli és folyamatos emelkedése már csak azért sem ad optimizmusra okot, mert május 31-én lejár az egészségügyi szakdolgozók felmondási tilalma.

A Független Egészségügyi Szakszervezet legfrissebb felmérése szerint a nyilatkozók 25 százaléka nyilatkozott úgy a szektorból, hogy

elhagyja a szakmát, további kilenc százalékuk a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön keresne magának munkát.

Forrás: mfor.hu

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
@division: A baj az hogy az egészségügyi és a társadalombiztosítási törvény szerint aki a tb járulékot vagy hozzájárulást megfizeti annak egészségügyi ellátás jár,és a törvény nem azt mondja,hogy ez a szolgáltatás akkor jár, ,ha van erre az államnak kapacitása, hanem akkor kell a szolgáltatást nyújtani amikor azt a beteg igényli.Aki elég idős az tudja, hogy korábban nem voltak ilyen hosszú várólisták, és látja a beteg hogy hiába fizeti meg a szolgáltatás árát az előre a járulékok befizetésével, levonásával, az állami egészségügyben azt nem mindig kapja meg időben.Gyakran még a szakorvosi rendelőbe is nehéz eljutni nem hogy a beavatkozást elvégző kórházakba. Az egészségügyi ellátás sajnos nem javult hanem, megnehezedett a betegek számára és ezt a gyógyításban résztvevő szakemberek is elismerik!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
nos, erkölcsileg sajnálom a dolgot...,de a várakozók többsége fidesz szavazó.../ mielőtt bárki pampog, statisztika../
division
@Pálinkás Pál: Nem feltétlenül, én például nem várakoznék, mert létezik magán klinika is...Amúgy meg ez a te statisztikád, ami nem hivatalos, kétlem, hogy le van írva egy cikkben, hogy a műtétre várakozók zöme Fideszes. Ez csak a te megszokott utálatod. Egyébként meg pont a vírus idején oltatni nem hajlandóak miatt történt a nagy feltorlódás, mert mindenhol covid osztályt kellett létrehozni, azaz te is oka vagy többek között.
Béla333
"...soha nem vártak ennyien műtétre"

Ez csak azért van, mert a maffiahívők így szeretnek élni! Ilyen izgalmasan!
Pálinkás Pál
@division: kussolj ostoba, megint nem érted...a várakozók zöme nyugger...én mondtam már két éve..a hiszti miatt rábacik aki orvosi ellátásra szorul..aztán,én nem voltam orvosnál, te hányszor tartottad fel az egészségügyet a kamu coviddal??? mert qrva sok értelme volt a jelenleg nem gyógyítható VÍRUS fertőzés miatt elvonni orvosokat a valóban gyógyító munkától!!! egy nagy rakás szarok vagytok, az összes kovidbuzi!!! Rengeteg ember halt meg ellátás hiányában, a ti lelketeken szárad!!!
kereső
@division: Most jövök azzal a szöveggel, amit előszeretettel hangoztattatok a szociális népszavazás idején: "magánklinika"-magánbiztositás, és tsai: miért fizetek akkor az államnak tb-t. ha nem biztosit ellátást, és miért fizessek a kötelező járulékon felül??!!!
Borsó
Annyi baj legyen. A sok tahó, aki műtétre való várakozás közben újra a O1G kezébe adta az egészségügyet, pontosan ezt érdemli. Amelyik nem éhen döglik, vagy a fűtetlen lakásában fagy majd meg valamelyik télen, azt a tökéletesen gyógyítható, de a várólista miatt kezeletlen betegsége viszi majd el. Jól van ez így.
division
@Pálinkás Pál: Megint hülye vagy, de már megszoktuk.
division
@kereső: Én is fizetem. Egyébként egy magán klinikán is kérik a TAJ kártyát, és az ember azért nem fog mindenért oda rohangálni (szűrés miatti vérvétel, receptek felíratása a házi orvossal, stb.). Ezek miatt kell a tb - t fizetni.
kereső
@division: Most miért beszélsz mellé? Ennél Te értelmesebb vagy, hogy egy "ilyennel" reagálj arra, amit irtam.Nem hiszem, hogy érdemes magánklinikát emlegetni-és magán eü biztositást akkor, amikor Magyarország majd minden régiója(pest nem)au eu-s átlag fele alatti életszinvonalon vegetál.
justhpeter
A fideSSes többségnek ez megfelel, a töbire meg potty, potty,potty.
division
@kereső: Az nem igaz, hogy nem biztosít ellátást, hiszen bárhová elmehetsz, van ahová rendelés napján, van ahová bejelentkezéssel, csak akkor várni kell valamennyit. Sürgős műtéteket meg ugyanúgy megcsinálnak mint eddig bármikor, sajnos ami úgymond "ráérősebb", arra többet kell várni, vagy mész magánba. Sokat ezzel nem lehet tenni. Én bárhová bejutok szinte azonnal akkor is, ha államiba megyek, legyen szó fogászatról, fül-orr gégéről, urológiáról:-)))) Némi ellenőrzés, szűrés miatt én sem rohangálok magánba azért.
Málna
@kereső: Elmesélnéd, hogy pontosan miben nem biztosított neked az állam egészségügyi ellátást? Mintha nem ugyanabban az országban élnénk...
drrotf
@division: A baj az hogy az egészségügyi és a társadalombiztosítási törvény szerint aki a tb járulékot vagy hozzájárulást megfizeti annak egészségügyi ellátás jár,és a törvény nem azt mondja,hogy ez a szolgáltatás akkor jár, ,ha van erre az államnak kapacitása, hanem akkor kell a szolgáltatást nyújtani amikor azt a beteg igényli.Aki elég idős az tudja, hogy korábban nem voltak ilyen hosszú várólisták, és látja a beteg hogy hiába fizeti meg a szolgáltatás árát az előre a járulékok befizetésével, levonásával, az állami egészségügyben azt nem mindig kapja meg időben.Gyakran még a szakorvosi rendelőbe is nehéz eljutni nem hogy a beavatkozást elvégző kórházakba. Az egészségügyi ellátás sajnos nem javult hanem, megnehezedett a betegek számára és ezt a gyógyításban résztvevő szakemberek is elismerik!
kereső
@kereső: Tudod, én fizetek egy szolgáltatásért- és kötelezően fizetek, amely arról szól, hogy nem csak akkor, amikor "szükségem" van rá. Nos, úgy néz ki, hogy a "szolgáltató" =az állam nem teljesit , amikor szükségem lenne/van rá, holott a szolgáltatás árát már jó előre leperkáltam. Mennél ilyen "magán"-ba?,ilyen feltételekkel?Egyébként meg nekem "lófütty", mert merészeltem szóvá tenni, hogy amit kapok a kötelezően befizetett pénzemért-az nem meriti ki az elégséges szolgáltatás fogalmát sem,
kereső
@kereső: Bocsi, ezt @divisionnak szántam
ómió
Kár, hogy az efftársak bezártak egy tucat kórházat? Pedig további hetvenet is be akartak volna!
Macskaszem
@ómió: Kár, hogy a te efftársaidnak viszont az elmúúttt 12 évben nem volt sem tehetsége, sem akarata arra, hogy újra nyissa, ellenben ezresével üldözte el az orvosokat, ápolókat. Nem szégyelsz még a 12 évvel ezelőti elmúlt 8 évre mutogatni? Pedig nagyon gáz.
És akkor MZP akar fizetős egészségügyet.
Már csak a hülye nem látja, hogy a Csutkány mit akar, csak ő nem pofázza szét, mert ismeri a birkáit, majd észreveszik, de akkor már b@szhatják.
csak úgy....
fideszéknek az a mázlijuk,hogy bután hiszékeny és türelmes a magyar!
csak úgy....
@Horizont: öt az nem érdekli,csak löki a betanult süketet...
kereső
Működő kórházi ágyak száma : 2010: 71.760
2019: 67.806
Hogy ezt, hogyan csinálta az ellenzék(a böszme), fogalmam nincsen.
ómió
@Horizont: Talán "szakértő kormányotoknak" anno nem kellett volna 6000 ápolót és 3000 orvost kirúgnia!
ómió
@Macskaszem: Akkor 640 milliárdot "vontatok ki" az egészségügyből, kirúgtatok 6000 ápolót és 3000 orvost, a ki nem rúgottaktól lenyultatok egy havi fizut. Ezzel "csábítottátok" őket magatokhoz, ugye!? Ma meg, 1200 milliárdot már visszapumpálva az eü-be, rendszeres évi fizuemelésekkel, az orvosi bérek megduplázásával "űzi el őket a gonosz Orbán", ugye!? A nyakunkba zúdított államcsődötökkel meg még újranyítani se volt képes a lepusztulásra hagyott, bezárt kórházaitokat, úgy, hogy a kirúgott orvosok már vagy külföldön, vagy maszekban dolgoznak!? Nahát!!! Sürgesd meg az agydonorodat, idiótája, ha még a szomszéd kutya is többet képes meglátni nálad! Vagy - persze - bolsinak így vagy "ideális"!
kereső
@sgl: Ezeknek az ágyaknak a kihasználtsága- ksh!!! adat- 60%, már évtizedek óta.(kiváncsi lennék a MOK adatára). Szóval nem ez okozza az eü ellátástalanság problémáit. A két számot csak azért hoztam ide, hogy az efftárs lenyugodjon egy kicsit- mert szerinte/szerintük az az oka, hogy a böszme kórházakat zárt be- amiből ugye egyenesen következik, hogy kórházi ágyak száma csökkent. Mivel szerintem nincsenek valós adatok- a ksh-nak nem hiszek!!!- sem a struktúrális hiányra, sem az ápolók számára, sem a működő orvosok számára vonatkozóan, ezért laikusként nem is tudjuk meg mondani, hogy mi okozza a műtétre várakozók magas számát, az egyes vizsgálatok lassan években mérhető várakozási idejét. Mi csak annyit érzékelünk , hogy valami nagyon nincs rendben. És ugye annak , hogy ellátatlan betegek tömegei vannak várólistán, teljesen érthetetlennek tűnik, hogy miért-és mitől nől a kórházak adósságállománya- mennyiben befolyásolja a nyilvánvaló alulfinanszirozottság a várólisták hosszát.
szegfue
@kereső: Én is laikus vagyok a témában, de azt konkrétan tudom, hogy nálunk a szakrendelőben -- nyilván máshol is -- az e.ü. személyzet uj szerződésében benne van , hogy máshol nem dolgozhatnak még heti 1-2 órát sem. A szerződött orvosok pedig nem igazán "csipkedik" magukat, mert a havi keresetük a duplájára nőtt, amit akkor is megkapnak, ha a rendelés alatt 20 beteg helyett csak 10 beteget vizsgálnak meg, vagyis nekik megszünt a teljesitmény szerinti dijazás.( Igy csak éppen annyi betegnek adnak időpontot, amennyit kényelmesen el tudnak látni. Tapasztaltam, hogy szinte kongott az ürességtől a szakrendelő, amikor időpontra mentem.) U.akkor az e.ü. intézmény sokkal kevesebb bevételhez jut, mert nekik viszont a NEAK teljesitmény szerint számol el. De nem tudnak mit tenni az orvosokkal, akik már "havibéresek". Sőt az orvoshiány miatt visszahivták a nyugdijas orvosokat, akiknek szüneteltetni kellett a nyugdijukat, ennek ellenére a fizetésük mellé igényelhetik a NEAK-tól az "elmaradt" nyugdijukat. Ez is lehet 1 oka a várólisták növekedésének.
Clavigo
@ómió: Te is csak agybeültetésre vársz..,,,Drukkolok .
ómió
@Clavigo: Most is magadból indulsz ki? Erről a zakkantbolsi általánosításról nem bírsz leszokni?
ómió
@Horizont: Honnét veszem a valóságot? Onnét, hogy átéltem, mig ti meg pihe-puha bolsi álmot aludtatok kedvenc kormányotok elkúrása közepett!
Nessy
@kereső: z ágyszám csak egy mutató a sok közül. Ha aktív ágyon a finanszírozott időn túl marad a beteg , azt már ingyen látja el a kórház, mert nem fizetik. Sőt lenne műtő, még orvos is akadna, csak éppen műtős személyzet nincs, ergo a műtét, ami nem sürgős, elmarad!
Nessy
@szegfue: Van, ahol becsülettel dolgoznak az orvosok, csak a másodállás megszüntetése miatt a felére csökkent a létszám, de vannak ellátások, amit heti 6-8 órában kórházból kijáró orvosok láttak el.Arról nem beszélve, hogy a szakdokgozók hiánya maitt van Ez egy idióta, hozzá nem értő által hozott rendelet. A még laikusabb gombnyomogatók a parlamentben meg lelkesen megszavazták! A szakdolgozó hiány miatt sokszor asszisztens nélkül rendel az orvos, ami duplájára növeli az ellátás idejét! Egy hónap múlva ez a helyzet még romlani fog. Ezt katonás vezényszavakkal nem lehet megoldani!
ómió
@Horizont: Figyu, efftársék gyagyása, abból az önmagát a másikra hazudó degeneró fajtából! Olyat, hogy összehasonlítás, még bolsi latrinabúvár korodban se hallottál soha, vagy csak az efftársaid mocskait is sikerült már "végképp eltörölnöd"!?
Nessy
@szegfue: Bár ne lenne! De nagyon irritál, amikor van modernebb eljárás, beteg kímélő diagnosztika, terápia, de arra nem telik az évről, évre kevesebbet érő keretből. Ha egy műszer elromlik, sokszor a "hozzáértő vízfej" eldönti, hogy nincs pénz a javítására! Még ez a négy év, BM felügyelet alatt, és visszatérünk az ispotályokhoz. Ez bizony nem az "emútt nyóc év", hanem a jelenlegi 12 év eredménye!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.