A kata megszüntetése helyett új szabályozást javasol a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) annak esetleges megszüntetése helyett.

A budapesti kamara a katába építené a minimálbér változásait és olyan automatizmusokat integrálna a rendszerbe, melyek csökkenthetnék a visszaélés lehetőségét.

A Nagy Elek elnök által előterjesztett célokat és irányokat a BKIK a május 26-án tartott éves rendes küldöttgyűlése megerősítette és egyhangúlag támogatta.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara valamilyen formában mindenképp megtartaná a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és elkerülné annak teljes megszüntetését.

A kata ugyanis nemcsak a kedvező adómérték, hanem a minimális adminisztráció miatt is népszerű: már közel 450 ezer kisvállalkozó választotta. A rendszer ugyanakkor komoly anomáliákat okoz, hiszen az adó mértéke 2013 óta gyakorlatilag változatlan, miközben a minimálbér több mint duplájára emelkedett. A problémát egyrészt a bújtatott foglalkoztatás, másrészt a normál adózást választó vállalkozások egyre csökkenő nyugdíjjogosultsága okozza, miközben a kata felső határának emelése miatt más adónemekhez képest nagyságrendekkel kevesebbet kell adózni. Utóbbi komoly versenyhátrányt is jelenthet a más adónemben adózó vállalkozásoknak.

A BKIK előrejelzésével összhangban az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a nagy felháborodást kiváltó „Lex Parragh” nem érte el a célját.

A 40%-os büntetőadó az eredeti elképzelés szerint közel százezer katás vállalkozót érintett volna, ténylegesen azonban végül ennek csak töredékét, mint ahogy azt a BKIK prognosztizálta, a vállalkozók döntő többsége ugyanis nyilvánvalóan megtalálta a jogszabályi kiskaput.

Jó hír a katásoknak!  Parragh Lászlónak üzent a BKIK – A megszüntetés helyett új szabályozást javasol a budapesti kamaraFotó: Pixabay cco

A BKIK már 2020-ban is a katás vállalkozókkal való párbeszédet szorgalmazta, és akkori kutatásában több mint 6 ezer érintett vállalkozó véleményét gyűjtötte össze. A felmérés szerint a vállalkozók több mint 42 százaléka el tudja képzelni valamilyen adóteher növekedését abban az esetben, ha a szabályozás egyszerűsége megmaradhat. Az érintett kisvállalkozók ezen kompromisszumkész hozzáállása jó alapot adhat a kata ésszerű újraszabályozására.

Tekintettel arra, hogy az MKIK elnöke, Parragh László nem állította fel az általa ígért kata-elemző bizottságot, a BKIK saját szakmai munkabizottságot hozott létre a kata reformjának megvizsgálása és elemzése érdekében.

A BKIK szakértőinek javaslatai előrehaladott állapotban vannak.

A BKIK szakértői szerint a kata átalakításakor kiemelten fontos, hogy a minimálbér emelkedése automatikusan beépüljön az adónembe, amely a minimálbér körül biztosíthatja a főállású katások jövőbeni nyugdíj jogosultságát.

A versenyhátrányok kiküszöbölése miatt fontos az egyéb adónemekkel való korreláció is. Ugyancsak vizsgálat tárgya egy esetleges szakmaspecifikus adószabály bevezetése. A budapesti kamara emellett vizsgálja a mellékállású katások adózását, ami szintén komoly visszaélésekre ad lehetőséget, továbbá azt, hogy a NAV-hoz bekötött számlázási rendszerekben rendelkezésre álló adatbázisokat emellett érdemes lenne az ellenőrzésekhez felhasználni a visszaélés lehetőségének minimalizálása érdekében.

A BKIK a javaslatok véglegesítését követően online konzultációt kezdeményez a vállalkozókkal és egyeztetni kíván a szakmai szervezetekkel is. A budapesti kamara tehát továbbra is a drasztikus jogszabályi változást megelőző széles körű konzultációban hisz.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A KATA-s vállalkozók megszívatását már 2020-ban megjósolta egy Radics Péter nevű youtuber:
www.youtube.com/watch?v=PH7HHuVteG0&t=253s
Eladott Ország
Eladott Ország
„Jól jegyezzük meg ennek a vállalkozásában élhetetlen élősködőnek a képét! Ő az az ember, aki szerint kevesebb fiatalnak kell egyetemre mennie, és ő az is, aki a válság idején az önkormányzatok szinte már egyetlen még meglévő bevételét elvenni javasolta. Ő az az ember, akinek választott tisztsége okán vernie kellene a kormányfő asztalát, hogy az egyébként indokolt korlátozások miatt tönkremenő vállalkozásokat segítenie kellene az államnak, segítenie abban, hogy túléljék a válságot, hogy valamilyen szinten megtarthassák munkavállalóikat, hogy az államnak segítenie kellene a településeket abban, hogy minél hatékonyabban vehessenek részt a járvány megfékezésében. Ő az az ember, aki ehelyett segít olyan látszatot kelteni, mintha nem is a miniszterelnök hatalmi céljait szolgálná a neki nem kedves önkormányzatok padlásának lesöprése, mintha nem is a miniszterelnök lenne az, aki a járványt is csak egy dologra tudja felhasználni, arra, hogy a még élő vállalkozásokat is a sajátjainak szerezze meg, akár emberek ezreinek élete árán is. Ne felejtsük ezt el neki!”
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/124375752_3930294343650276_2154055263859269610_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=SJWUuA-qrIAAX9xkvJ5&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9i5A-S417WXY5mb5uWCjWIz_NfoqIiyS6Qobcy6g-Z6Q&oe=62B8F7F5

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.