A portfolio.hu számolt be arról, hogy minden jel arra utal, hogy a hétfőn kezdődő EU-csúcs előtt, vasárnap összejöhet az uniós orosz olajembargós alku, amely felmentést adna a vezetékes szállítású kőolaj alól.

Komoly fenyegetést kapott Magyarország – összejöhet az uniós olajembargó vasárnapFotó: Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a kinevezési okmányokat eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. MTI/Máthé Zoltán

Így Magyarország megkapná, amit akart, de mégis veszélybe kerülhet az olajellátása az egyre komolyabb ukrán fenyegetések miatt, amelyek a Barátság kőolajvezeték elzárását pedzegetik. Nem véletlen ezért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi félmondata, miszerint ennek a kockázatnak a kivédésére is garanciákat kér Magyarország az olajembargós vétó feladásáért cserébe – írja a portfolio.hu.

Charles Michel európai tanácsi elnök szerdán jelezte, hogy

a viták ellenére még a hétfői EU-csúcs előtt összejöhet az alku a hatodik uniós szankciós csomag keretében az orosz olajembargóról, tegnap is intenzív egyeztetéseket bonyolított különböző tagállamok vezetőivel.

A Politico ennek eredményeként Charles Michel környezetéből azt hallotta, hogy „nagy számú” tagállam hajlandó arra az alkura, hogy kivennék a vezetékes szállítású kőolajat az embargós csomagból, így tehát megkapná Magyarország azt az engedményt, amit a kezdetek óta el akart érni.

Ez ugyan nem csak Magyarországnak szólna, hanem a cseheknek és szlovákoknak is, hiszen ők is kapnak nyersolajat a Barátság vezetéken.

EU-s szinten pedig az történne, hogy az orosz olajimport mintegy 90%-át betiltják, mivel ez a része úgyis tengeren érkezik a különböző tagállamokba.

A Politico úgy tudja, mára a francia soros elnökség berendelte egyes tagállamok nagyköveteinek csoportját, aztán vasárnapra összehívták a nagyköveti ülést, hogy ott szentesítsék a végső szöveget, ami majd a hétfő-keddi EU-csúcs zárónyilatkozata is lesz, benne tehát a hatodik uniós szankciós csomaggal, beleértve az orosz nyersolajra és finomított termékekre is (bizonyos kivételekkel).

A csomagban a korábbi terveknek megfelelően benne lenne további orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárása, orosz dezinformációt terjesztő szolgáltatók unós kizárása, oroszok európai ingatlanvásárlásait nehezítő szabályok, illetve többek között a Kirill-pátriárka személyét érintő szankció is, akinek szankcionálása ellen két hete egy rádióinterjúban élesen kikelt Orbán Viktor magyar kormányfő.

Ha valóban ez lesz a következő napok menetrendje, akkor ez kevéssé tenné élessé azokat a vitákat, amelyek arról szólnak, hogy az EU kénytelen érdemi plusz pénzeket adni a kelet-közép-európai országoknak az oroz olajról való leváláshoz a REPowerEU programban (plusz CO2-kvóták eladásából befolyó bevételből), amely pénzeket csak az egyes tagállamok saját helyreállítási programjain belül lehet elérni. Így viszont ehhez egyelőre nem férne hozzá Magyarország a jogállamisági viták miatt.

Mégsem dőlhetne hátra Magyarország amiatt, ha ki tudná harcolni a vezetékes orosz kőolajnak a szankciók alóli mentesítését, mert egyrészt a márciusi EU-csúcs stratégiai irányként megszabta nekünk is az orosz fosszilis energiahordozókról leválást (a magyar kormány is jóváhagyta), a Mol is elkezdi a szükséges beruházásokat, másrészt

egy nagyon komoly fenyegetést is kapott a napokban Magyarország azért, mert egyelőre blokkolja a hatodik uniós szankciót.

Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, volt ukrán külügyminiszter-helyettes ugyanis szerda este a kijevi biztonsági fórumon azt vázolta: valami történhet a Barátság kőolajvezetékkel.

Ez arra utalt, hogy ha továbbra is blokkolja Magyarország az orosz olajembargó megszületését, akkor az ukránok máshogy lépnének fel az ellen, hogy az oroszok továbbra is bevételeket tudjanak szerezni a olajértékesítésből.

Hozzátette:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dolga eldönteni, hogy mi is azon a nyelven beszélünk-e, ahogy Orbán Viktor is megérti és amely nyelven ő is beszél az EU-val

Mindez tehát elég nyíltan azzal való fenyegetést jelent, hogy ha Magyarország nem hajlandó a vezetékes orosz olajról lemondani és ezért blokkolja az oroszok bevételének döntő többségét adó tengeri szállítású olajembargót is, akkor az ukránok elzárják felénk a Barátság kőolajvezetéket, hogy így történjen meg a leválásunk az orosz olajról.

Nem volt véletlen ezért Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnapi közleménye, amelyben visszautasította az ilyen jellegű zsarolásokat, fenyegetéseket, másrészt az sem volt véletlen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi Kormányinfós mondatai között, hogy

Magyarország akkor boldogan támogatja az uniós olajembargót, ha felmentést kapunk a vezetékes szállítás tiltása alól, ezzel együtt arra is garanciákat kapunk,

hogy ha a vezetékes szállítással valami baj történik, akkor a tengeri szállítási módozat felől hozzájutunk a megfelelő olajvolumenhez.

Mindezt az ukrán fenyegetést tegnap esti videójában maga Zelenszkij tovább fokozta, ugyanis azt mondta:

Nézzék meg, hány hete próbál az Európai Unió megállapodni az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról. Természetesen hálás vagyok azoknak a barátainknak, akik az új szankciókat támogatják. De honnan van ekkora hatalmuk azoknak, akik blokkolják a hatodik csomagot? Miért van még mindig ekkora hatalmuk, többek között az Európai Unión belüli eljárásokban is?

Összességében tehát a következő napokban nagy jelentőségű dolgok dőlhetnek el a hatodik uniós szankciós csomag keretében, amely az ország energiaellátása, illetve az uniós pénzek terén is lényeges következményekkel járhat.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Portfolio

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A nagy pávatáncos... Kiismerték már a piszkos kis trükkjeit!
Rábaszik, de sajnos vele együtt mi is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
ÉS!!! könnyen meglehet hogy mint a szakadár ukrajna ugyebár rosszul viselkedvén a moslék korrupt vezetőivel bekövetkezik egy kemény fordulat! Nem az usa fog nagyokat nyerészkedni, viszont Európa megnyugodhat hogy az ukrán zavaró tényező megszűnik! A történelmi tényeket nem volna hátrány ismerni! A múlt pedig mindig kísért, és annak árnyékától nem lehet megszabadulni!
Kivétel az usa amelyiknek legfeljebb 1,5 évszázados történelme van de múltja nincs! ÉS pont ez bizonyítja a törvényszerűséget - ezért kell az usa-t móresre tanítani! Még hogy békefenntartók és a világ urai - a pofám leszakad! Szemét mocskos agresszorok indiától ázsiáig - vietnam-kambodzsa, japán, korea, az arab és afrikai földtekétől most már eu is nekik kell az Uralig minimum! Na persze!!!
percsi
@magyar1:
A tavaly június óta működő Európai Ügyészség a múlt héten tette közzé az első jelentését. A dokumentum szerint 2021-ben 17 olyan ügyben is nyomozott a hivatal, amelyek Magyarországot is érintik. Az Európai Unió 22 tagországa csatlakozott az Európai ügyészséghez, de Magyarország, Lengyelország, Svédország, Írország és Dánia kimaradt. Ennek ellenére ezekből a tagállamokból is tehet bejelentést bárki, ha valamilyen uniós pénzt is érintő csalást tapasztal. Tavaly Magyarországról 28 bejelentés érkezett a hivatalhoz uniós pénzekkel kapcsolatos csalások miatt.
Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez.
atlatszo.hu/kozpenz/2022/04/26/tavaly-17-olyan-ugyben-nyomozott-az-europai-ugyeszseg-ami-magyarorszagot-is-erinti/
percsi
@Németh István: "Sajnállak, mert tele vagy a Viktorral szembeni gyűlölettel!..."
Én meg azt sajnálom, hogy a magyar nép tűr, és nem rakja helyre az esküjüket megszegő vezetőket.
A düh, ami bennem forr, szerintem nem alaptalan, és rajtam kívül több millió ember dühös. Mert a nép által megbízott vezetőknek nem az ország, nem a nép a fontos, egy a lényeg, az adót befizették-e, amiből királyként tudjanak élni.
Két gyermekem és 3 unokám van. A felnőttek 18-20 éves koruk óta dolgoznak, fizetés után két héttel már vakarják a fejüket, mert fogytán a pénz. Az unokák még tanulnak, ketten technikumban, egy tavaly érettségizett, most szakmai vizsgát tesz.
Féltem őket, milyen élet várható egy olyan országban, ahol pár ember teljesítmény-tudás nélkül, az ország és a népe kárára iszonyatosan meggazdagodik, és az adófizető, dolgozó nép meg szegényedik?
Unokáim, amikor családot alapítanak lesz-e külön lakásuk, vagy a szülőkkel vagy albérletben kell majd leélniük az életüket? Lesz-e folyamatos munkaviszonyuk, amiből tiszteségesen megtudnak élni, vagy fél évente munkát kell keresniük? Vagy lesz-e lehetőségük vállalkozni, amiből megtudnak élni, gyerekeket feltudnak nevelni?
Kádár korszakban nem volt bizonytalan a magyarok jövője! Soha nem gondoltam volna, hogy ilyet fogok mondani!
Szavazz a Fideszre a szebb jövőért! Milyen szépen hangzik, a duma meg van, de hol a beígért szebb jövő? Igaz, az nincs a szlogenben, hogy kiknek lesz szebb a jövője! Nekem ne gyere Gyurcsánnyal, ne másra mutogass. A 4+12 hatalom + 16 év erős ellenzék, ezt a 32 évet nem lehet másra fogni!
Lehet dicsérni vityát, de ettől nem jobb, hanem rosszabb lesz az országnak. A fellegekben jár, azt hiszi, hogy mindent jól csinál, a nép letérdelt előtte, ő érte dolgozik, neki fizet adót, aki megbetegszik az dögöljön meg.
Az Ukrán és Orosz háború pontos okát nem tudjuk se te, sem én. A lényeg, ártatlan emberek halnak meg, menekülnek el otthonukból egy vagy két őrült miatt. És ezt nem szabad hagyni!
Németh István
@percsi: melyik vezetőkre gondolsz!? Valójában az a látszat az írásod alapján, hogy mindegy, hogy ki a vezető, csak ne az Orbán Viktor és a kormánya legyen! Az sem érdekes, hogy az országunk az Ő irányításuk okán és alapján tart abban a megkülönböztetett helyzetben hogy >> jobban élünk! Ha ezt tagadod kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy valahol Kamcsatkán rontod a levegőt! A "vitya dícséretére" legyen mondva, hogy az eltelt 32 év alatt nem volt olyan eredményesen vezető kormánya az országnak mint most az utóbbi 12 esztendőben. És ha itt élsz akkor azt te is látod, a családod, a gyermekeid is érzik saját magukon; hogy van egy még - azt is mondhatom - hogy egy polihisztor miniszterelnöke az országnak akit Orbán Viktornak hívnak!!! Aki két lábbal jár a földön, ember és a hazájáért mindent megtesz! Ezt lehet irigyelni, ahogy csináljátok aljas módon, alázni >> ez mutatja az emberi nagyságotokat!
Az ukrán-orosz belháború, amelyet a hülyére vett nyugat gerjesztett, és jelenleg is háborús bűnösökhöz méltóan ösztönöz és támogat tökéletesen leszarva más földrész államának anyagi romba döntését a polgároknak köztük számos gyermeknek a pusztulását, pusztítását! A környező államok anyagi terhelése mellett a gazdaságok tönkretételét idézik elő a te usa-soros kedvenceid, az eu korrupt, és a háborús gyilkos ukrán vezetéssel együtt!
Azt mondod, "nem szabad hagyni!" Kérdezem ki ösztönzi a háborús folyamatot, ki szállít most már támadó fegyvereket!??
kissé felnőttem
lesz nektek vétó is meg takarodhattok is ...
verőce21
Aljas, sunyi g.cik! Orbán háta mögül Orbánoznak, diktatúráznak, támadják hazánkat tizennyóc 7-es cikkellyel, küldik a fegyvereket a hohol náciknak és közben abban reménykednek, hogy nem lesz az embargóból semmi, különben visszakerülnek a kőkorszakba!
Ezért alsóbbrendű lény az összes brüsszeli tetvedék, sz@r senkik ezek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.