A tavalyi évről szóló Gyermekjogi Jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen kihívások mellett működött a gyermekvédelem, az oktatási rendszer és a gyermekegészségügy. 

Lesújtó adat a Fidesz Magyarországáról: gyerekek ötöde tartós szegénységben él
Kép: Pixabay (Illusztráció) 

Az évek óta fennálló problémák között az első helyen a munkaerőhiányt kell említeni. Mostanra meghaladja a százezret azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem jutnak hozzá helyben semmilyen háziorvosi ellátáshoz.

2016 óta megduplázódott a betöltetlen házi gyermekorvosi praxisok száma, és van olyan északkelet-magyarországi körzet, ahol 3 000 gyerek tartozik egyetlen pszichológushoz. 

A gyermekotthonokban és lakásotthonokban minden 10. álláshely betöltetlen, a speciális ellátást nyújtó intézményekben minden 4. státusz üres, továbbra is komoly hiány van nevelőszülőkből.

Alapvetően ez az oka annak, hogy a jogszabályi rendelkezések ellenére a 0–12 hónapos csecsemők közül 2021-ben is 923 élt gyermekotthonban.

A szegénység a gyerekek 21,7 százalékát érinti, a 15–17 évesek közül minden 10. rendszeresen dohányzik, a kamaszok ötöde a hét egyetlen napján sem végez 10 percet meghaladó testmozgást.

Az Európai Unióban a gyerekek 24,2 százalékát érinti a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázata.

Magyarországon családok százezreit érinti kisebb vagy nagyobb mértékben a lakásszegénység. Nem létezik olyan szabályozás, amely a gyerekes családokat segíti kilakoltatás esetén, az alternatívát jelentő családok átmeneti otthonaiban pedig nincs elegendő férőhely.

A hosszan elhúzódó koronavírus-járvány alapvetően határozta meg a diákok és a pedagógusok mindennapjait 2021-ben is. Független mérések szerint a pedagógusok nagyobb része nem kapott elegendő szakmai segítséget, a hátrányos helyzetű gyerekek lemaradásait a digitális oktatás bevezetése tette a legnyilvánvalóbbá.

A legszegényebb családokban élő gyerekeknek nemcsak a tárgyi eszközök nem álltak a rendelkezésükre, de az internet-hozzáférés sem volt megoldott számukra.

A tanulmánnyal kapcsolatos bővebb részletek az mfor írásában olvashatók.

Forrás: mfor

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
Ezért aztán ők is megutálják orbánt és a fideszre szavaznak,mint egyik-másik lebutított.
Minél nagyobb a szegénység és butaság annál inkább viktormihály a nyerő,viszont a koleszterint nem tudja átverni.
szép új világ
Nem véletlen, hogy a fidesz azonnal lesöpörte anno a jobbik azon javaslatát, hogy a szavazati jogot kössék minimális iskolai végzettséghez. Azonnal elvesztették volna a szavazóik harmadát!
Csizmás Kond
@Nessy: ...Itt az éhező gyerekekről van szó...akiket nem lakáskiutalásért, nem adókedvezményért stb csináltak hanem egyszerű segélyért, szivarpénzért...vagy megszokásból, mert az olyanoknál az utca neveli eteti a gyereket nem a szülő.
Nessy
Legyen neked igazad! Ami az "utcai nevelést" illeti, vannak nem kevesen a "felsőbb csoportból is, akiket a kihalt utca nevelt. Legalább is a stílusuk alapján, ami ugyebár az ember! és a markukat is tartják, csak nem 2000 forintér!
ómió
Ahhoz képest, hogy mindent ingyen kapnak, vagy ahhoz képest, hogy a ti időtökben, efftársak, még a 40%-uk élt abban!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.