A tavalyi évről szóló Gyermekjogi Jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen kihívások mellett működött a gyermekvédelem, az oktatási rendszer és a gyermekegészségügy. 

Lesújtó adat a Fidesz Magyarországáról: gyerekek ötöde tartós szegénységben él
Kép: Pixabay (Illusztráció) 

Az évek óta fennálló problémák között az első helyen a munkaerőhiányt kell említeni. Mostanra meghaladja a százezret azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem jutnak hozzá helyben semmilyen háziorvosi ellátáshoz.

2016 óta megduplázódott a betöltetlen házi gyermekorvosi praxisok száma, és van olyan északkelet-magyarországi körzet, ahol 3 000 gyerek tartozik egyetlen pszichológushoz. 

A gyermekotthonokban és lakásotthonokban minden 10. álláshely betöltetlen, a speciális ellátást nyújtó intézményekben minden 4. státusz üres, továbbra is komoly hiány van nevelőszülőkből.

Alapvetően ez az oka annak, hogy a jogszabályi rendelkezések ellenére a 0–12 hónapos csecsemők közül 2021-ben is 923 élt gyermekotthonban.

A szegénység a gyerekek 21,7 százalékát érinti, a 15–17 évesek közül minden 10. rendszeresen dohányzik, a kamaszok ötöde a hét egyetlen napján sem végez 10 percet meghaladó testmozgást.

Az Európai Unióban a gyerekek 24,2 százalékát érinti a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázata.

Magyarországon családok százezreit érinti kisebb vagy nagyobb mértékben a lakásszegénység. Nem létezik olyan szabályozás, amely a gyerekes családokat segíti kilakoltatás esetén, az alternatívát jelentő családok átmeneti otthonaiban pedig nincs elegendő férőhely.

A hosszan elhúzódó koronavírus-járvány alapvetően határozta meg a diákok és a pedagógusok mindennapjait 2021-ben is. Független mérések szerint a pedagógusok nagyobb része nem kapott elegendő szakmai segítséget, a hátrányos helyzetű gyerekek lemaradásait a digitális oktatás bevezetése tette a legnyilvánvalóbbá.

A legszegényebb családokban élő gyerekeknek nemcsak a tárgyi eszközök nem álltak a rendelkezésükre, de az internet-hozzáférés sem volt megoldott számukra.

A tanulmánnyal kapcsolatos bővebb részletek az mfor írásában olvashatók.

Forrás: mfor

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
no..azért tegyük hozzá, ezek zöme cigány...és talán nem kéne a putrit teleelleni a családi pótlék miatt...
Emmersson71
@Pálinkás Pál: Viszont masszív szavazóbázis, akiket közmunkával, önkormányzati étkeztetéssel és alkalmi krumplival meg lehet venni!
Emmersson71
@sgl: Tud, de legalábbis sejt valamit.

"Novák Katalin 2010-ben: Hálás vagyok a sorsnak, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből"

444.hu/2022/01/05/novak-katalin-2010-ben-halas-vagyok-a-sorsnak-hogy-nem-korhazi-apolonokent-vagy-pedagoguskent-elunk-rohejes-jovedelembol
Pálinkás Pál
@Emmersson71: amíg a cigóknak szavazati joguk van, nem lesz változás-...hogy ne tűnjek rasszistának...törvénybe kéne iktatni, büntetett előéletű nem szavazhat..ezzel cigányok kilőve...
jesz
a kép nem itt, hanem Indiában készült egy szemétbánya közelében...akárhol is készült, megrázó...
tomsawyer - régről
Na erről beszéltem. Ezt kellene megoldani. Itt a gyökere a problémának. Köszönöm a cikket. Kasztosít, nem tud kitörni, nincs számára jövő, nem tud tanulni, mosakodni, tájékozódni, még enni sem úgy, olyan mértékben, minőségben, mint a többiek. Ez bezárja őket, kényszerpályára tereli, gettósítja.
Semmit se oldasz meg, ha holnaptól térdepelsz értük vagy kitűzöl egy csakra alakú kitűzőt (ez a cigányság jelképe a zászlójukon, többek között az igazságosság szimbóluma).
Roppant jól mutat és nagyon "toleránsnak" tűnsz tőle, de a probléma nem tűnik el, nem oldódik meg, nem változik, egy tapodtat se moccan el a holtpontról. Te viszont nyugodtan álomra hajthatod a fejedet, "ma is tettem valamit, beh jó ember voltam".
Ahogyan Csehov Sirályában mondja a főhős: "Üres minden, üres, üres."
tomsawyer - régről
*A társadalmi igazságosságé, a véré, azaz az életé, a napé, amely újra és újra felkel, azaz a reményé, hogy a világosság legyőzi a sötétséget.
Csizmás Kond
Mindig is volt és mindig is lesz szegény ember, viszont mindenkinek kéne annyi értelme és emberséges érzelme legyen, hogy annyi gyereket csináljon ahányat fel tud nevelni. Amikor baloldali kormány volt akkor is ugyanez volt a helyzet.
vacsi
"A szegénység a gyerekek 21,7 százalékát érinti, a 15–17 évesek közül minden 10. rendszeresen dohányzik, a kamaszok ötöde a hét egyetlen napján sem végez 10 percet meghaladó testmozgást."
Ha a gyerekek szegények, vajon miből veszik a cigit?! Mennyi is a legolcsóbb doboz?
És a kamaszok ötöde mi a fenét csinál a hét minden napján, ha nem végez testmozgást?! Ne gondolkodjatok rajta, megmondom: ülnek a gép előtt és játszanak. Mindnek ott a kezében a mobiltelcsi - na, nem az az 5 ezres, nyomógombos, ami pl. nekem is van, hanem százezres nagyságrendű árral.
Azért látni is kell, nem csak nézni!
Nessy
@Csizmás Kond: Ha egy családban nem születik gyermek, bármilyen okból, azt manapság megszólják. Az egy gyerek nem gyerek sok esetben. Ez még az átkosban is így volt, csak nem ilyen hangsúlyosan, mint most.
Csizmás Kond
@Nessy: Ma már a család fogalma is más mint volt. A gyerekvállalás viszont nagyon nagy felelősség. A gyerek soha nem volt és soha nem is szabad legyen megélhetési feltételforma amit egyes kormányok nagyon szorgalmaztak, mert az vezetett ide, hogy a segélyért csinál gyereket nagyonsok iskolázatlan ember.
Nessy
@Csizmás Kond: Anno 3 gyermek volt szükséges egy lakás kiutaláshoz. Nem kevés "kulcsos gyerek" volt a parkban délutánonként! Most 3 gyermek CSOK hitel törlesztés elengedését jelenti, és komoly adó kedvezményt.Akinek meg nem adott a sors gyermeket, az így járt!
kulabombaafityiszre
Ezért aztán ők is megutálják orbánt és a fideszre szavaznak,mint egyik-másik lebutított.
Minél nagyobb a szegénység és butaság annál inkább viktormihály a nyerő,viszont a koleszterint nem tudja átverni.
szép új világ
Nem véletlen, hogy a fidesz azonnal lesöpörte anno a jobbik azon javaslatát, hogy a szavazati jogot kössék minimális iskolai végzettséghez. Azonnal elvesztették volna a szavazóik harmadát!
Csizmás Kond
@Nessy: ...Itt az éhező gyerekekről van szó...akiket nem lakáskiutalásért, nem adókedvezményért stb csináltak hanem egyszerű segélyért, szivarpénzért...vagy megszokásból, mert az olyanoknál az utca neveli eteti a gyereket nem a szülő.
Nessy
Legyen neked igazad! Ami az "utcai nevelést" illeti, vannak nem kevesen a "felsőbb csoportból is, akiket a kihalt utca nevelt. Legalább is a stílusuk alapján, ami ugyebár az ember! és a markukat is tartják, csak nem 2000 forintér!
ómió
Ahhoz képest, hogy mindent ingyen kapnak, vagy ahhoz képest, hogy a ti időtökben, efftársak, még a 40%-uk élt abban!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.