A keddi ülésen módosíthatja a fideszes többség a házszabályokat, amivel a frakciók költségvetését nyirbálják meg, és jöhet az az új vagyonnyilatkozati rendszer is, amelyből többé nem derül ki, hogy egy képviselőnek mekkora a tényleges vagyona.

Az alaptörvény tizenegyedik módosítását, valamint az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló országgyűlési határozati javaslatot is megvitatja kedden a parlament – olvasható az MTI hírében.

Tizenegyedjére módosíthatják kedden a gránitszilárdságú alaptörvényt a Parlamentben, jöhetnek a vármegyék

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az ülés 9 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az első napirendként az országgyűlési törvény és a házszabály kormánypárti képviselők kezdeményezte módosítását tárgyalja a parlament együttes általános vitában.

A javaslatok a nemzetgazdasági stabilitás fenntartására hivatkozva átalakítják a frakciófinanszírozási szabályokat, emellett az európai uniós integráció erősítése céljából ezentúl a magyar országgyűlési képviselőknek ugyanolyan vagyonnyilatkozatot kell benyújtaniuk, mint az európai parlamenti (EP-) társaiknak.

Általános vita lesz az ugyancsak a Fidesz-KDNP által benyújtott, Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosításáról szóló javaslatról, amely rögzíti, hogy az önkormányzati választások ezentúl ugyanazon a napon lesznek, amikor az EP-választások, valamint a történelmi hagyományokra hivatkozva a megyék elnevezését vármegyékre változtatja.

Tárgyalja a Ház az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló határozati javaslatot. Az előterjesztésben a kormánypártok egyebek mellett azt javasolják, hogy törölni kell az uniós szerződésekből az "egyre szorosabb egység" célkitűzését, rögzíteni kell ugyanakkor azokban, hogy az európai integráció alapját Európa keresztény gyökerei és kultúrája jelentik. A szerződésekben rendelkezni kell a további uniós adósságfelvétel tilalmáról, az EP-képviselőket a nemzeti parlamenteknek kell delegálnia, így biztosítva a valódi politikai legitimitást – tartalmazza a javaslat.

A kormány kezdeményezésére vitatják meg az egyes választási tárgyú, valamint kapcsolódó törvények módosítását, amelyet a közös eljárásban bonyolított 2022-es országgyűlési képviselők választása és országos népszavazás során összegyűlt jogalkalmazói tapasztalatokkal indokolnak. A módosítás a többi között egyértelművé teszi, hogy a magyar választási bizottságok a nem Magyarország területén elkövetett esetleges jogsértések kivizsgálására és elbírálására is hatáskörrel rendelkeznek.

Forrás: mti.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Minek is ez az alaptörvény?? Nem kell, ott van orbán és ennyi.
Vagyonnyilatkozat? Eddig se tudtuk mennyi a vagyonuk és amit tudtunk arról se derült ki miből gazdagodtak. Úgyhogy tökmindegy.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
@KisTehen: alkotmányt nem szokta egyik kormány sem felülírni csak a fidesz de fél évente! S ez a legdurvább dolog.
balos
@KisTehen született barom,mint aki az alap"kötvényt" összebaszta az ereszen!
Nessy
Van ennek a bolhacirkusznak értelme? Rendeleti kormányzás van. Orbán elrendeli, hogy mától visszavonásig ez a törvény, oszt jó napot! A törvény mindenkire vonatkozik, kivéve: pártunk és kormányunk tagjaira, az oligarchákra, a haverokra etc.
rbela
Most bezzeg nem kell népszavazás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.