De illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javasolt – állította a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, akinek a vállalkozókat kellene elméletileg képviselnie a kormánnyal szemben.

Parragh László szerint több olyan adónem is létezik, amely képes lehet átvenni a kisvállalkozók tételes adója (kata) szerepét, a most kiesőket nem éri jelentős hátrány – nyilatkozta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Világgazdaságnak

Parragh szerint kissé erőteljesre sikerült a katás vállalkozásokról szóló törvénymódosítás

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszél (j), mellette Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeirol tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án

Fotó, címlapkép: MTI/Soós Lajos

Azt ugyanakkor Parragh hozzátette, hogy a kormány által sürgősségi indítvánnyal benyújtott törvénymódosítási javaslat "kissé erőteljesre" sikeredett, ám az illeszkedik abba az irányba, amit az MKIK eredetileg javasolt.

Az elnök a lapnak elmondta, az MKIK várja a végleges döntést, és nem dolga minősíteni a politikai akaratot. Ezzel kapcsolatban azt is kifejtette Parragh, hogy az Iparkamara az összes verziót és számítást letette az asztalra a katás adózás módosításával kapcsolatban.

Az MKIK elnöke kizártnak tartotta, hogy a kata tervezett módosítása a keddi szavazásig puhulna, mivel a parlament kivételes sürgősségi eljárás keretében fogja tárgyalni a módosításról szóló előterjesztést.

Parragh úgy látja, az új törvény miatt nagyon jelentősen fog lecsökkenni a most mintegy 450 ezerre tehető katás adózói kör. Szerinte ugyanakkor a magyar ember találékony, így lesznek ötletek és tippek, valamint több olyan adónem is létezik, amelyek képesek lehetnek átvenni a kata szerepét. 

A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról

– magyarázta a Világgazdaságnak Parragh, aki kiemelte: azért kell átalakítani a katás adózást, mert egyre többen ismerték fel, hogy ezzel kedvezményesen kikerülhető a közteherviselés. Viszont szerinte ebben az esetben nem csalás történt, csak egy kiskapu kihasználásáról volt szó, és aki ezzel élt, az ezt logikusan tette. A munkavállalók 85 százaléka viszont teljeskörűen adózott. 

Ha engedik, hogy közterhek nélkül, vagy minimális közterhekkel egyre többen jelenjenek meg, így pedig egyre kevesebben legyenek tényleges munkavállalók, azzal egy idő után megborul az adórendszer

– mondta el Parragh László.

A cikkből kiderül, az utóbbi folyamat felszámolásával az MKIK egyetért a kormánnyal, a hatálybalépés kapcsán viszont vita volt a két fél között. A jelenlegi, parlament előtti tervezet szerint ugyanis a módosítások szeptember elsejétől lépnek életbe, az Iparkamara azonban a következő év kezdetét akarta hatálybalépési dátumként elérni.

Parragh szerint az átállás adminisztrációja minden további nélkül elvégezhető az ősz elejére, ő úgy látja, a könyvelők ennek egy perc alatt eleget tudnak tenni különösebb költségvonzat nélkül.

Az már más kérdés, hogy annak, aki a bevételeit az idén katás adózás mellett tervezte, annak most újra elő kell vennie a kockás papírt

– tette hozzá Parragh László, akinek amúgy a vállalkozók érdekeit kellene képviselnie.

Forrás: vg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Túl "kíméletlenül rekesztené ki" a kata-ba nem tartozókat?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Kisse? A 400 ezer katasbol 300e lehet leteszi a lantot.
ómió
Túl "kíméletlenül rekesztené ki" a kata-ba nem tartozókat?
namihami
""...kicsit erőteljesre...""
Ez jó!?!?!?! Nekem tetszik, olyan ""orbános""!
sokanvagyunk
Azt hiszem, Parragh szereptévesztésben van, tudomásom szerint ő nem NAV-os - még.
justhpeter
A látszat szerint dr. Parragh a kormány esze. S mint tudjuk, a kolostormalac ad a látszatra.
kereső
Holoda Attila:
Hát, nem cifráznám nagyon: a 400.000, a mostani törvénnyel ellehetetlenített KATA-s nevében, akik nem mellesleg évente éppen 2 milliárd tagdíjat fizetnek be a Kereskedelmi és Ipar Kamara átláthatatlan zsebébe, azt üzenném a Kamara híresen naplopó, számos Igazgatóság és Felügyelő Bizottság milliós tiszteletdíját is zsebre tevő, mindenhez (is) értő, a kormány alfelét szervilis módon ápoló elnökének, Parragh Lászlónak: elmész te a büdös francba!
2022.07.12.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.