A rezsicsökkentés volt a Fidesz politikájának alapköve, az, hogy most hozzányúlnak, mindenkinél kivert a biztosítékot. a kormánypártiak többsége rendkívül csalódott, a baloldaliak "naugyéznek". De kiket fog a leghúsbavágóbban érinteni megszorítás? 

A legtöbb megyében az átlagos fogyasztás a meghatározott szint alatt van, ám két olyan megyét is találtunk, ahol már a 2021-es áramfogyasztás is eléri túlfogyasztásnak titulált kategóriát – írjareggeli cikkében az mfor.hu.

Ebben a két megyében nem férnek bele az átlagfogyasztásba a háztartások

Fotó: 123RF.com

Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos egyúttal a pontos határértékeket is ismertette, eszerint a kormány úgy kalkulál, hogy az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál pedig 1729 köbméter háztartásonként. A rezsicsökkentési határérték alól részleges felmentést a jelenlegi tervek szerint egyedül a nagycsaládosok kapnak, esetükben a gázfogyasztásnál gyermekenként 300 köbméter plusz jár, viszont az áramnál már nincs ilyen kedvezmény.

Az éves szintű 2523 kilowattórás átlaggal számolva egy háztartásnak havonta átlagosan 210,25 kilowattóra áramfogyasztás fér bele a keretébe, míg a gáz esetében havonta 144,08 köbméter az, amit még fedez a rezsicsökkentés. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal oldalán a havi átlagos gáz- és villamosenergia felhasználásról szóló, megyei lebontású adatok legfrissebbje 2020-ból származik. Ez alapján az látszik, hogy vannak megyék, ahol a háztartások átlagfogyasztása jó eséllyel a rezsicsökkentésen kívülre csúszik majd – írja az mfor.hu.

Ilyen lehet Pest megye például, ugyanis az itteni fogyasztók jóval a kormány által meghatározott átlagszint felett voltak már 2020-ban is, ha az áramfogyasztásról van szó, viszont a gázkorlátozás sokkal megengedőbbnek tűnik, és itt még feltételezhetően Pest megye sem kerül majd bajba.

Az elmúlt években megnőtt a Tatabánya megyeszékhelyű Komárom-Esztergom megye háztartási áramfogyasztása, olyannyira, hogy becslések szerint már a 2021-es átlagfogyasztás is át fogja lépni a meghatározott rezsicsökkentési szintet.

Forrás: mfor.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
ezt az átlagfogyasztást majd csak a következő éves leolvasás után szabad alkalmazni...visszamenőleg semmi esetre sem..

Amúgy figyelni kell arra is, hogy a katás tüntetők, és a rezsicskkentés becsapottjai már nem férnek el az Erzsébet hídon(sem)...
Persze ez akkor lesz igazán látványos, ha kézhezkapjuk az első durva számlát...
jesz
az, hogy két megyében nagyobb az átlagfogyasztás, az egy baromság...
simmering73
Mióta megye függő az áramfogyasztás?
amaramaistanna
@jesz: Visszamenőleg fogják alkalmazni, nem ez lesz az első eset.
ómió
Pedig, mintha a világpiaci ár hatszorosára növelésére se szavaztunk volna...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.