A szociális szakma több szervezete is attól tart, hogy ősztől több szociális szolgáltató nem fogja bírni az őket is érintő rezsi-áremelkedéseket és az üzemanyagok árának növekedését, emiatt pedig bezárások lehetnek.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) szerint már ősszel bezárhatnak a szociális intézmények, mert nem tudják kifizetni a megemelt rezsidíjakat és a munkatársaik sem jutnak el a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből megtankolni az autókat. 

A szociális szakmát is megszorongatja a megemelt rezsi, ősszel már bezárhatnak egyes intézmények

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az SzMME és a 3Sz erre a veszélyre hívta fel az ágazatot irányító Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős belügyi államtitkár figyelmét egy közös levélben a Népszava cikke szerint. 

A két szervezet úgy látja, hogy a kisebb ellátóknál már idén év végén is több milliós, a nagyobb intézményeknél több tízmillió forintos költségvetési hiány fog keletkezni. 

Az SzMME elnöke, Meleg Sándor és a 3Sz vezetője, Szboszlai Katalin a közös levelében megemlítette, hogy bentlakásos intézmények vezetőivel, nappali ellátások szervezőivel, támogató szolgálatok és család- és gyermekvédelmi szolgálatok munkatársaival egyeztettek az utóbbi napokban, ezekből a beszélgetésekből pedig egyértelmű, hogy a szociális szakma nem látja sem az idei, sem a 2023-as költségvetésben a megemelkedő kiadások fedezetét.

A cikk szerint a szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti szektorban százezer ember dolgozik, az ellátottak száma egymillió fölött van. Emiatt kérte azt a két szervezet vezetője, hogy a gondoskodáspolitikai államtitkár egyeztessen velük, illetve azt is kérték tőle, hogy amíg az egyeztetés nem jön össze, addig is három kérdésükre válaszoljon.

A szakmai szervezetek elsőként azt szeretnék tudni, hogy hozzájuk hasonlóan végez-e valamilyen adatgyűjtést a Belügyminisztérium a rezsi- és üzemanyag-áremelések szociális ellátókra gykorolt hatásairól. Arra is választ várnak, hogy a kormány tervez-e bármi olyan lépést, ami helyzetbe hozhatná a szolgáltatókat. A harmadik kérdés pedig arról szól, hogy amennyiben valamelyik szociális szolgáltató csődbe menne, akkor mi lesz a sorsa azon embereknek, akiket eddig ők láttak el.

Forrás: nepszava.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@ómió: 08,16 Itt és most szégyelld magad, de nagyon ! Itt emberek életéről van szó, és jó érzésű ember azt nem gúnyolja ki! Kivéve, ha a hozzászólásaival egyetlen célja van, a provokáció! Akkor ez esetben menj szépen a pokolba!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Horizont: Ha egy értelmi nihilnek, mint te is, érzéketlen fatuskó efftársnő, egy egyszerű mondat megértése is áthághatatlan akadály, akkor, az olyan legalább ne kötekedjék! Itt most - ha ezt se értenéd - rólad volt, ám, szó!
ómió
@Horizont: Akkor reklamálj, ha majd értelmezésképes leszel!
Nessy
@ómió: Ha egyszer te, vagy hozzátartozód ellátásra szorul, akkor a szociális házi ápoló ne ellása, csak "szociáliskodjon" vele! A két "tevékenység" közt van némi különbség! Néha átmész "nyelv újítóba", új szavakat kreálsz! Jobb esetben csak értelmetlenek, rosszabb esetben más jelentéssel bírnak, mint amire szántad.
ómió
@Nessy: Még mindig értelmezési gondokkal küzdesz!?
ómió
@Horizont: Mid hiányzik, bolsiék fajkreténje!? Az eszed? De, hisz', nálad az üres fej az "origó"! Ezért töltögeted bolsi hazugságokkal és Böszmeimádattal!?
ómió
@Horizont: Sürgesd magadnak a donor agyat, vele talán majd lesz értelmed és, ha kusikálnál, kezdjed!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.