A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez annak a beismerése a kormány részéről, hogy nincs elég tanár az országban. A rendelkezés ugyanakkor csak évre szól, a szakszervezet nem érti, hogy miért.

A pénteki Magyar Közlönyben a 269-es számú kormányrendeletben írtak szerint a kormány a "szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál", valamint a „köznevelési vagy szakképző intézményben” dolgozók számára is lehetővé teszi mostantól, hogy öregségi nyugdíjban részesülők is létesíthessenek közalkalmazotti jogviszonyt (és emelett folyamatosan kaphassák az öregségi nyugdíjukat) – hívta fel a figyelmet a változásra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy blogbejegyzésben a 24.hu cikke szerint.

Visszatérhetnek a nyugdíjas pedagógusok az állami iskolákba, annyira nincs tanár

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint eddig csak egyházi és alapítványi (magán) fenntartású iskoláknál volt erre lehetőség, az állami oktatási rendszerben csak egy külön kormányengedéllyel lehetett ilyen formában oktatni (a továbbiakban erre nem lesz szükség).

Emiatt tehát ősztől, a következő tanévtől a nyugdíjas óvodapedagógusok és tanárok visszamehetnek a korábbi (vagy más) intézménybe dolgozni úgy, hogy közben megkapják a nyugdíjukat is.

A PDSZ a blogbejegyzésében leírta, eddig az volt a helyzet, hogy 

„aki nyugdíjasan dolgozni szeretett volna egy állami fenntartású intézményben, ott a nyugdíját szüneteltetnie kellett, ugyanakkor a nyugdíjalapja nem nőtt már tovább a nyugdíja alatt folytatott munkavégzés miatt. […] Ez eddig is diszkrimináció volt mind az állami-önkormányzati intézményekkel, mind pedig a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozókkal szemben”.

A most megjelent kormányrendelet ugyanakkor csak 2023. augusztus 31-ig érvényes, vagy amíg a háborús veszélyhelyzetet meg nem hosszabbítják, vagy nem oldják fel korábban.

A PDSZ üdvözölte, hogy a szerintük diszkriminatív megkülönböztetést átmenetileg eltörli a kormány, ám azt érthetetlennek tartják, hogy miért csak egy évre szólóan léptették érvénybe ezt a rendelkezést. 

A PDSZ szerint ugyanakkor a kormány lépése

"mindemellett elismerése annak, hogy óriási a szakemberhiány. Egyértelmű, hogy pusztán emiatt történt mindez – és persze, megint átgondolatlanul”.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
ök legalább tudják,hogy hogyan kell fával füteni! :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
@csak úgy...: 08:02 de kurva vicces gyerek vagy mondták már neked ?? Régen sem jókedvből tüzeltek fával ,és nem hiszem hogy ez vicc kategória! Az orbánod jól elintézett mindent!
csak úgy....
@rokker33: csak nem az én nyakamba akarod varrni a ti orbánotokat! :)
te hol jártál mikor az ég dörgött? -viccet a viktorotok csinált belöletek..
rokker33
@csak úgy...: miért te mi A faszt tettél a rendszer ellen?? Semmit! Állítólag te is külföldön élsz vagy a zárt osztályon nem tudom, de mindenki sír hogy nem jó,de mégis 4x megszavazták Orbánt?? Akkor lehet mégis jó nektek!
ómió
@csak úgy...: Köszi, hogy rám ruháznád a "kvalitásodat", de inkább tartsd meg! Enélkül nem is te lennél!
csak úgy....
@rokker33: anyád él a zártosztályon ,te paraszt!
baxod,te egy akkora tapló-bunkó vagy,hogy csoda a labancoktól,hogy befogadtak és munkát adtak! egyszer próbáld meg végre visszafogni magadban azt a veledszületett ,mocskos cigány vért..., te bugris takony!
ha azt hiszed,hogy kihoztál a sodromból ,akkor tévedsz! :) -ismerem a proli nyelvezeteteket és a szókincseteket...,te labancnyaló prosztó!
a másik,hogy a politikához is gyogyós vagy,persze egy buta paraszttól mit várhat az ember!? csajod még mindíg nincs? -hokizásnál kíméld a csuklód...,te makiverem! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.