Vagy csak mindent megígérnek, hogy megkapják az uniós pénzt.

Az Orbán-kormány belátta, hogy baj van: 400 milliárd forintot szánnak a tanárok bérének rendezéséreMTI/Bruzák Noémi

A kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott, a 2021-2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű stratégia érdekes részleteket tartalmaz – mutat rá a nepszava.hu. Benne van például, hogy:

Az Orbán-kormány célja, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, a bérfejlesztés eredményeként elért bérszínvonal megőrzése érdekében pedig az infláció mértékének megfelelő indexálást is vállalnának 2029-ig.

Amennyiben Magyarország megkapja az erre szánt pénzt, akkor tehát az eddigiektől eltérően inflációkövetővé tennék a pedagógusbéreket, legalábbis a következő néhány évre biztosan. Egy kicsit utánaszámolva kiderül:

A pedagógus életpályamodell, és így a bérek fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, vagyis mintegy 400 milliárd forintot szánnának.

A kormányzati program összességében meglehetősen elkeserítő képet fest a magyar pedagógusok jelenlegi helyzetéről. Elismerték, amire az érdekvédelmi szervezetek már éve óta figyelmeztetnek: a magyarországi pedagógusok kereseti helyzete számottevően elmarad az európai átlagtól, átlagbérük 2020-ban a diplomás átlagbér 63,6 százaléka volt, míg az EU és az OECD országok esetében 80-90 százalék.

Belátták továbbá, hogy az elmaradó pedagógus utánpótlás egyik oka a versenyképes fizetés hiánya.

A tanárok kezdő fizetése nálunk az egyik legalacsonyabb az EU-ban, illetve Magyarország egyike annak a négy országnak, ahol jelenleg a legalacsonyabb a törvény szerint meghatározott pedagógusbér és az átlagbér is.

Elismerték azt is, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus életpálya modellnek komoly hibái vannak: az egyik, hogy „általában jelentős” szolgálati időre van szükség ahhoz, mire egy pedagógus eléri azt a fizetési fokozatot, amelyből meg is tud élni. 

A program további intézkedéseket is felsorol, tervben van például egy, a „hivatás presztízsét is jelző” pedagógus-igazolvány bevezetése a hozzá kapcsolódó kedvezményrendszerrel, az adományozható pedagógus elismerések körének kibővítése, valamint a lakhatásuk elősegítése – különösen pályakezdők és pedagógus házaspárok számára – szolgálati lakások kialakításával.

Forrás: Népszava.hu

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Talán inkább kevesebbet kellene lopni, pazarolni, és nem az únió pénzét követelni. Meg ahhoz meg is kellene felelni az úniós szabályoknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@Shikari: Az ember a földön jár, de néha nehéz elkerülni hogy figyelmetlenségből belelépjen egy kutyaszarba...
sokanvagyunk
Megnyugtató, hogy a kormányhoz közel állók bére gyorsan rendeződött, és nem kell nekik ígéreteket olvasgatni a 2028-ig tartó csepegtetésről.
amortizáltok
belátta hogy ??? dehogy be vannak fosva aztán úgy tesznek mind ha segíteni akarnak ,ez az ÁMITÁS verziójuk meg az elterelés mellébeszélés és a másikra hazudják amit ők művelnek .
Németh István
Így van belátta, ha lesz Európai járandósági utalás kapnak pízet, miként mások is! Ha nincs piz, akkor tanítsanak pénz nélkül öntudatból sőt a dk-ás kommunista öntudatból >> MERT azért annál több pénzük van mint a létminimumból, vagy a minimális bérből élőknek! Aztán szíveskedjenek szégyellni a büdös mocskos pofájukat! rongy zsarolni akaró szar embernek se jó élősködők!!!
Németh István
Látszik rajtuk, hogy rongyokban járnak! Hát ott rohadjanak meg ahol vannak!
ómió
@Nanya: Mi van, bolsijózsi!? Nem találsz haza?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.