Vagy csak mindent megígérnek, hogy megkapják az uniós pénzt.

Az Orbán-kormány belátta, hogy baj van: 400 milliárd forintot szánnak a tanárok bérének rendezéséreMTI/Bruzák Noémi

A kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott, a 2021-2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű stratégia érdekes részleteket tartalmaz – mutat rá a nepszava.hu. Benne van például, hogy:

Az Orbán-kormány célja, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, a bérfejlesztés eredményeként elért bérszínvonal megőrzése érdekében pedig az infláció mértékének megfelelő indexálást is vállalnának 2029-ig.

Amennyiben Magyarország megkapja az erre szánt pénzt, akkor tehát az eddigiektől eltérően inflációkövetővé tennék a pedagógusbéreket, legalábbis a következő néhány évre biztosan. Egy kicsit utánaszámolva kiderül:

A pedagógus életpályamodell, és így a bérek fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, vagyis mintegy 400 milliárd forintot szánnának.

A kormányzati program összességében meglehetősen elkeserítő képet fest a magyar pedagógusok jelenlegi helyzetéről. Elismerték, amire az érdekvédelmi szervezetek már éve óta figyelmeztetnek: a magyarországi pedagógusok kereseti helyzete számottevően elmarad az európai átlagtól, átlagbérük 2020-ban a diplomás átlagbér 63,6 százaléka volt, míg az EU és az OECD országok esetében 80-90 százalék.

Belátták továbbá, hogy az elmaradó pedagógus utánpótlás egyik oka a versenyképes fizetés hiánya.

A tanárok kezdő fizetése nálunk az egyik legalacsonyabb az EU-ban, illetve Magyarország egyike annak a négy országnak, ahol jelenleg a legalacsonyabb a törvény szerint meghatározott pedagógusbér és az átlagbér is.

Elismerték azt is, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus életpálya modellnek komoly hibái vannak: az egyik, hogy „általában jelentős” szolgálati időre van szükség ahhoz, mire egy pedagógus eléri azt a fizetési fokozatot, amelyből meg is tud élni. 

A program további intézkedéseket is felsorol, tervben van például egy, a „hivatás presztízsét is jelző” pedagógus-igazolvány bevezetése a hozzá kapcsolódó kedvezményrendszerrel, az adományozható pedagógus elismerések körének kibővítése, valamint a lakhatásuk elősegítése – különösen pályakezdők és pedagógus házaspárok számára – szolgálati lakások kialakításával.

Forrás: Népszava.hu

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Talán inkább kevesebbet kellene lopni, pazarolni, és nem az únió pénzét követelni. Meg ahhoz meg is kellene felelni az úniós szabályoknak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
De, azért, ugye, az efftársak - legalább Brüsszelben - ezt még megpróbálják elkaszálni!?
nemkati
Talán inkább kevesebbet kellene lopni, pazarolni, és nem az únió pénzét követelni. Meg ahhoz meg is kellene felelni az úniós szabályoknak.
amortizáltok
ez már kissé elkésett viktorka szarnak itt már rátok NAGY ívben.
namihami
Megígérik?!?!?! Annyira nem szegények, hogy igérni se tudjanak.
Ami még szebbé teszi ezt a dolgot (is), hogy ez a ""szakértői kormány"" mindig mindent tisztán lát és intéz---utólag. Persze, ha a családi kasszáról van szó---az azért más.
2027-28-ig? Addig egy teljes generáció megy át az alap(mégegyszer és nyomatékosan:. az ALAP) oktatáson. Azok már vagy még le vannak...?
Yoda69
"Az Orbán-kormány célja, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, a bérfejlesztés eredményeként elért bérszínvonal megőrzése érdekében pedig az infláció mértékének megfelelő indexálást is vállalnának 2029-ig."

Ez most komoly? 2028-ra nem marad tanar a palyan akiknek emelest adhatnanak. Es meg az is csak 80%-a az atlagos diplomas bernek. Ez nem tamogatas, hanem halalos itelet.
Eladott Ország
A maffiakormány szánja-bányja , és ez a 400 milliád forint hány %-ot jelenthet, mert ha csak 10 %-ot , akkor tudvalévő, hogy nagyon kevés, amit a pegagógusok sem fogadnak el, mert jelenleg Bulgáriában is magasabb a pedagógusok bére!
Eladott Ország
Sürgősséggel tárgyalta a parlament, hogy Orbán fizetését, több mint kétszeresére emeljék. Sürgősséggel, mivel vészhelyzet van, nem?! A nagy sietségben a pedagógusok bérezésének rendezésére valamiért nincs idő, vagy kedv, vagy szándék, vagy egyik sem. Amint vagyonbevallásából "tisztán" látszik a sanyarú anyagi helyzetű miniszterelnökön való gyors segítségnyújtás viszont az ország elemi érdeke, hiszen úgy tűnik, hogy nyomorúságában nem számíthat "kőgazdag" édesapjára, módos feleségére, saját lábunkra állított lányára, sokszoros milliárdossá vált vejére, az ország leggazdagabb bugrisává cseperedett gyermekkori cimborájára, az őt reptető oligarchák arzenáljára. Segítségre szorul. Amit művelt 12 év alatt az országgal, valami más járna neki, nem fizetésemelés!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/285909730_2110010159203707_12807282116066486_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=aXspPDn1NXQAX-igfT8&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT98uF_QdzglOhy-yTXJBNJq7By9A9MTWaPfXMjjEJbT-A&oe=62F950EB
leszholnapis
@Eladott Ország: én sejtem hogy a kender alapanyagu dologra gondoltál...
Havanagi
@namihami: Megigérik? Ilyen orbitális választási csalás után??
kereső
Belátta? Tényleg? 6-7 év múlva, ha!!! érkezik eu--s pénz, akkor elérik a tanárok a felsőfokúak bérének 80!%-át.
Ez a kormány semmire sem való- nem teljesiti kötelességeit . Beszedi az adókat- de azokat az összegeket nem az alapfeladatok teljesitésére forditja- nem az oktatás szinvonalának javitásáre, amelybe bele tartozik a pedagógusok anyagi megbecsülése is, az egészségügyi ellátásra, a szociális feladatokra. Nem. Ezek ennek a kormánynak nem fontosak- ennek a kormánynak prioritás a templomok, a külhoniak támogatása minden téren, a sport-foci kiemelt támogatása , a saját klientúra életszinvonalának növelése. 2016 óta 38 millió euro támogatás érkezett a román sportcsapatokhoz.
Ez a kormány- fosztogat Magyarországon-és osztogat külföldön. Ez nem kormányzás- ez lóf@x.
dr. prédikátor
EZEKNEK A MOCSKOS FÉRGEKNEK MÉR A HAZUGSÁGAIKAT SEM LEHET ELHINNI!!!
kereső
Hozom, mert a "Szalonna" jobban meg tudja fogalmazni:
Magyarul az van, hogy a hozzáértő, családbarát kormány mindent elbaszott, amit csak lehetett. Addig szart a brüsszeli asztal közepére Európa DNS-e, ameddig megunták az egybegyűltek, tehát nincs pénz. Addig ugatott a Norvég Civil Alapokkal a kipcsak kormány, ameddig azok beintettek, tehát nincs pénz. A választás előtt a kormány kisöpörte a padlást, hogy megvásárolhassa a szavazatokat, tehát nincs pénz. Az évek során az országba érkezett uniós források döntő részét ellopták, a maradékot baromságokra költötték, tehát nincs pénz. Ha például a stadionok helyett a vidék önnfenntartását tűzték volna ki célul, és hűtőházakat, élelmiszerfeldolgozókat, varrodákat építenek, most előbbre lennénk, mert a közmunka helyett lenne rendes munka. Ha a multik helyett a magyar kkv-kat támogatják, akkor most lenne, aki adót fizet. Ha az egyetemek alapítványba mentése helyett szellemi, innovációs központokat hoznak létre, ide vonzva a azokat a kutatókat, tudósokat, újító szellemeket, akiknek munkájára aztán majd felépülhetnének a fejlett munkahelyek, és kialakulhatna a tudásalapú társadalom, akkor most nem kellene ész nélkül kapkodva megoldást kínálni a katából kiszorított vállalkozóknak, akiket előtte kiszorítottak az ekhóból, majd oda akarják most visszaterelni őket, mindenzt adóév közepén, a legnagyobb fejetlenséggel. Ha a kormány nem törli el a svájci-indexálást, akkor most nem az lenne, hogy a nyugdíjak reálértéke napról napra csökken. Ha nem Mészáros Lőrincet kellett volna feltőkésíteni, akkor most nem kellene leállítani az onkológiai központ fejlesztését. Ha átalakították volna az egészségügyi rendszert, akkor most lenne elég orvos és szakdolgozó, nem kellene egész osztályokat bezárni, a betegeknek sem kellene idő előtt távozni ebből a világból. Ha a fél ország lebetonozása helyett a megújuló energiákra való átállást segítették volna, most nem lenne ekkora para. "...
kereső
" Ha a lopás, a szavazatvásárlás, az egyház megvesztegetése helyett a lakóingatlanok szigetelése és a fűtéskorszerűsítés lett volna a prioritás, akkor most nem lenne ekkora para. Ha a diktatúra kiépítése helyett az önkormányzatiság megerősítése, ha a gumigerincű nyaloncok pozícióba tolása helyett szakemberek alkalmazása, olcsó magyar munkaerő és az összeszerelőüzemek idetelepítése helyett az oktatás, a magas hozzáadott értékű munkahelyek idecsábítása, a gazdaság tényleges teljesítményének emelése, a fizetések, nyugdíjak, ellátás színvonalának emelése – tehát az életszínvonal emelése – lett volna az elmúlt 12 év programja, akkor most nem rohadna le a forint, nem lenne ekkora az infláció, nem okozna gondot kifizetni a drágább energiahordozókat, nem állna a katasztrófa szélén az ország. De ott áll. Csak azt remélem, Orbán Viktor gondtalanul nyaral."

A boszniai szerb kkv-at 100 millió euroval támogatja meg a magyar kormány!= a pedagógus társadalom egy évi 10%-os bérnövekménye.
percsi
"...ha érkezik eu--s pénz.."

Fidfanok, halljátok? Már megint ez a fránya EU-s pénz, nélküle nem tudunk élni?
SZERINTETEK az EU hanyatlik! A magyar nép (az agyilag sérült magyar) ki akar lépni az EU-ból, akkor ne akarjon pénzt az EU-tól. Szerintem oldják meg a fid. szavazók adójából!
Ja, hogy akkor 2028-ban sem lesz béremelés!
Designer
Életpályáról addig ne beszéljünk, amíg gyakornok, PED2, mester-fokozatok vannak u.n. minősülési procedúrával, ami egyenlő a KARALÁBÉVERSENY színvonalával. Nem kicsit megalázó a bruttó 33 ezer forintos havi kiegészítés, melyből alig marad valami nettóban! Ezen túl lemaradtak a vezetői pótlékok is a versenyszférához képest!!! Úgyhogy azt a 35%-ot, ami tavaly ősszel elhangzott, s melyből eddig csak 10-etsikerült idebaszni, sürgősen rendezzétek!
Valamint pályakezdő diplomás számára megalázó a "gyakornok" leminősítés, ugyanis a diplomájába ugyanaz van írva, mint nekem 40 éve!
Én állítom, sokkal jobb volt a komcsi rendszerben, amikor október-november tájékán kijött az öreg szakfelügyelő néni, s lebaszott mindenkit, még az igazgató is vigyázban állt, s megígérte, hogy tanév vége előtt majd váratlanul visszatér, s ha addig nem lesz változás, akkor nagy baj lesz...
BASZOTT VISSZAJÖNNI!
Dr. Proktor
Anno az átkosban még ingyenes meg 50%-os utazást is kaptunk, üdülhettünk a pénzünkből levont és épült de azóta "privatizált" üdülőnkben...
Tonyróma
Elismerték azt is,belátták ezt is,jöhet a foltozgatás szokás szerint,mint a gránit szilárdságúban.Pár évig ellesznek vele.
simmering73
Nem (csak) emiatt nem jönnek az uniós pénzek. Sokkal több vaj van a fülük mögött.
balos
@Dr. Proktor: Ezt a MONDATOT kéne kék plakáton hírdetni évekig,mert a gecit támogatók azt olvassák el,ami nagy betűs!A polgári ökrös-cöfös mer nagyot látni a seggben!
Fenyöfa58
@ómió: Te vagy az ügyeletes Fasz FEJ ffffff BIRKA !!!
Toller Béla
Ne ködösítsetek ! A kormány mások 400 milliárdját szánja a tanároknak, szépen elosztva a következő évekre !
Qqberci
@Shikarescu: a pedagógusbérek rendezése nem az EU feladata. Ígérettel meg tele van a Karmelita Kolostor padlása, de azzal sem fűteni, sem jóllakni nem lehet...
amortizáltok
@namihami: lehet hogy tisztán lát de szarul intézi mert pánikolnak, ahány annyifélét nyilatkoznak , ami a valósággal köszönő viszonyban sincs kapkodnak csak az irány rossz elérte őket a megrogyás .
amortizáltok
de majd ha a zsebetekbe lesz a pénz PEDAGÓGUSOK akkor vegyétek majd fel a kesztyűt és nem megalázkodva !!! egy ostoba politikailag szellemileg ingatan társulattal. ne ők diktáljanak a jogaitokat verjétek le és ki belőlük. A szülőkre és a diákaitokra meg támaszkodhattok NE A NYÚL vigye a puskát ..
csipetke
Nocsak! Felébredt orbán? Elég soká tartott.. Valószínűleg fáziskésése van...De ez a lóvé túl kevés,túl későn...
ómió
@Fenyöfa58: Bolsiék fajkreténje! Felébredtél az elmeosztályi szedáltságodból?
Rockxy
azonnal rendelje el a fidesz, írja bele az alapförmedvénybe, hogy a tanárokat és a családjukat be kell oltani majomkovid vaxcinnával, de kötelezően.
és akkor végre rend lesz.
fergeteg
Tanítsatok bolsik,ne politizáljatok. Gyurcsány vezéreteknek vége lesz úgyis.
fergeteg
Összeszedjük nektek az élelmet,palackos gázt,liszetet,sót,cukrot,disznóhúst,csirkét.
A ti feladatotok a tanítás mint 100 éve.
Dr. Proktor
@fergeteg: Te még omiónál és durbincsnál is ostobább vagy, bár nagyon egykének néztek ki...
ómió
@Nanya: Akkor, azért vakkantasz most a küszöbről, anyabaszó bolsi szarkupac, vagy csak, mert a tetves bolsiságodat próbálod másokra vonítani!?
Németh István
Hát elég nagy, baj hogy az Orbán Viktor Miniszterelnök Úr BELÁTTA ! Mert ha a moslék követelődző baloldali szemét állatok a gyurcsányista seggnyaló rohadékok nem gátolnák meg az EU. járandóság folyósítást már régen megkaphatták volna a fizetés emelést! De mivel gátolták és jelenleg sincs suska a kurva anyjukat nyalogassák addig amíg a pénz meg nem érkezik! Nincs és ne is legyen egy kibaszatos fillér sem addig amíg a járandóság meg nem érkezik! Ha a moslék szemeteknek nem tetszik, akkor menjenek reklamálni a dobrevicse-gyurvcsányovics geci szemetekhez! ők biztos a saját vagyonukból fogják a bér követelést rendezni! Szolidárisak, vagy nem???@Dr. Proktor: @Horizont: mint az elkötelezett igazi hülye buzi tesók!?
Dr. Proktor
@Németh István: Pistám, te sötét vagy mint a bánya lika! Húzd már ki a fejed Orbán ánuszából és nézz körül, persze előtte a szart le kell törölni a szemedről, a többit lenyelheted...
Dr. Proktor
@Shikari: Az ember a földön jár, de néha nehéz elkerülni hogy figyelmetlenségből belelépjen egy kutyaszarba...
sokanvagyunk
Megnyugtató, hogy a kormányhoz közel állók bére gyorsan rendeződött, és nem kell nekik ígéreteket olvasgatni a 2028-ig tartó csepegtetésről.
amortizáltok
belátta hogy ??? dehogy be vannak fosva aztán úgy tesznek mind ha segíteni akarnak ,ez az ÁMITÁS verziójuk meg az elterelés mellébeszélés és a másikra hazudják amit ők művelnek .
Németh István
Így van belátta, ha lesz Európai járandósági utalás kapnak pízet, miként mások is! Ha nincs piz, akkor tanítsanak pénz nélkül öntudatból sőt a dk-ás kommunista öntudatból >> MERT azért annál több pénzük van mint a létminimumból, vagy a minimális bérből élőknek! Aztán szíveskedjenek szégyellni a büdös mocskos pofájukat! rongy zsarolni akaró szar embernek se jó élősködők!!!
Németh István
Látszik rajtuk, hogy rongyokban járnak! Hát ott rohadjanak meg ahol vannak!
ómió
@Nanya: Mi van, bolsijózsi!? Nem találsz haza?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.