Skócia az első ország a világon, ahol ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez. A hétfőn életbe lépett törvény persze nem arról szól, hogy a drogériákban ezentúl nem kell majd fizetni a betétekért vagy a tamponokért.

Se áfacsökkentés, se semmi: a kormány számára nem létezik a női szegénység
Kép: Pexels

A HVG cikke szerint a törvény lényeg abban rejlik, hogy az oktatási intézményeknek és az önkormányzatoknak ezentúl biztosítaniuk kell, hogy mindenki, akinek szüksége van rá, ingyen hozzáférjen ezekhez a termékekhez. Azt, hogy ezt hogyan oldják meg, a kormány rábízta az érintettekre.

Az Egyesült Királyságban tavaly januárban eltörölték a tamponok és a betétek áfáját, de sok más ország is így döntött már, köztük olyan államok is, mint India, Kenya, Uganda vagy Tanzánia.

Bár az elmúlt években egyre több civil szervezet figyelmeztetett a növekvő problémára, és az Országgyűlésben is szó esett már a jelenségről, a magyar kormány eddig semmilyen formában nem állt be a sorba.

A segítség egyik formája itthon is ezeknek a higiéniai termékek áfájának csökkentése vagy teljes eltörlése lehetne, hiszen a menstruációs termékeken jelenleg is 27 százalékos a forgalmi adó.

Mióta az Európai Unió idén áprilisban jóváhagyta az erről szóló irányelv módosítását, ennek már törvényi akadálya sincs, a női egészségügyi termékek bekerültek azoknak a körébe, melyek esetében a tagállamok alkalmazhatják a nulla százalékos áfát.

A Pénzügyminisztériumot azonban hiába kérdeztük arról, hogy tervez-e a jövőben hasonló lépést, cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a HVG kérdéseire. Az RTL Klub kérdésére ellenben a kormány azt írta, „minden adócsökkentési javaslatot megvizsgálnak”.

Hasonlóan nem reagált a Belügyminisztérium, melyhez a szociális ügyek tartoznak.

Magyarországon eddig még nem készült hivatalos kutatás arról, hogy pontosan hány nőt érinthet a menstruációs szegénység, de a megkérdezett szakemberek szerint egyáltalán nem olyan ritka, mint ahogy azt sokan gondolnák.

Az erről készült felmérés részletei a HVG írásában olvashatóak teljes terjedelmükben.

Forrás: HVG

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Most vajon mekkora érvágás lenne a tetű kormánynak a betétekről, tamponokról levenné az áfát? Biztos kurva nagy hiány lenne ez miatt. Aki szegény annak pont elég enni és lakni is. Persze ez mit érdekli a kormányt. Ők jól vannak. Másokat meg leszarnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Mivel a ""Családok mormányának"" egyébként is a gyerekszám növelése a cél, ezért a legegyszerűbb utat választja. Legyen minden nő (persze a fogamzóképes) terhes. És, ugyebár--biológia--a terhes nő nem menstruál.
Egycsapással két probléma rendezve...
Mirabilis
Az alapvető élelmiszerek árának áfájából sem enged orbán, miért pont ebből engedne?
Őt semmilyen infláció nem érinti. A lényeg, a zsbébe dől a lé 27%-os áfából
Hajrá fideszes szavazók, csak így tovább!
ómió
Az efftársak már megint áfalenyelésre "ítélnék" a kereskedőket? Mindig, ha nem ők "kormányoznak"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Halálos baleset történt Sülysápnál
Itthon - 2022. September 27., 09:21
Halálos baleset történt Sülysápnál
Halálos baleset történt Békésben
Itthon - 2022. September 27., 07:54
Halálos baleset történt Békésben