Rekordmértékű szigort és átláthatóságot ígér a kormány az uniós pénzek felhasználásában és a közbeszerzéseken annak érdekében, hogy Brüsszel megnyissa az elzárt uniós pénzcsapokat, valamint ne fagyasszon be újabb pénzeket, írja a Privátbankár.

Pénzesőben fürdene az Orbán-kormány, "letérdeltek" Brüsszelnek: Navracsics már számolja az EU milliárdokat

Ahéten Varga Judit igazságügyi miniszter elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak az újabb pénzmegvonással fenyegető jogállamisági eljárás ügyében. Szerinte a kormány „átfogó intézkedéscsomagot tett le” az asztalra, hogy a Bizottság valamennyi aggályát orvosolja.

Az a kérdés, hogy a Bizottság által korábban leírt igényeket teljes mélységében kezeli-e a magyar javaslat. A korrupciós kockázat kezelése és a bírósági felülvizsgálat lehetősége voltak eddig a forró témák, az elmúlt időszakban épp az volt a konstruktív, hogy a sajtóban való üzengetés alábbhagyott

- mondta Feledy Botond külpolitikai szakértő. A Bizottság 30 napon belül megvizsgálja a magyar választ.

A szoros értelemben vett tárgyalássorozat a válaszlevéllel kapcsolatban július közepe, vége óta folyt, de ha a távolabbi előzményekre is visszatekintünk, akkor mondható, hogy áprilisban, közvetlenül a választások után kezdődött a „történet”, hiszen akkor fordult az Európai Bizottság a magyar kormányhoz, tájékoztatást kérve néhány, jobbára közbeszerzési eljárással, illetve az uniós források felhasználásának intézményi feltételeivel kapcsolatban

– kezdte Navracsics Tibor.

A tárcavezető megerősítette, a tárgyalások során, sok esetben mozgott az elvárásrendszer a Bizottság részéről, így jelentős időt emésztett fel annak azonosítása, hogy mit is talál „problémásnak vagy aggályosnak” Brüsszel, és ezeket hogyan lehet orvosolni. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi Kormányinfón azt mondta, olyan választ tudtak megküldeni a Bizottságnak, amelyben a testület összes javaslatával kapcsolatban közös álláspontra jutottak.

Többször felvetődött a tárgyalások során, hogy esetleg brüsszeli elvárás lesz, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, a keddig Kormányinfón viszont szintén kiderült, hogy ez végül nem szerepelt kitételként. Navracsics Tibor kiemelte: kezdetektől fogva azon az állásponton voltak, hogy nyitottak minden kompromisszumra, így az készek lettek volna megvizsgálni az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdését de ez végül nem merült fel a Bizottság részéről.

A már említett magyar válaszlevélre az Európai Bizottságnak egy hónapja van érdemben reagálnia, de emellett folyamatos a kapcsolattartás

– ismételte meg Navracsics Tibor abban bízva, hogy szeptember első felében már többé-kevésbé hivatalos, de legalábbis jó tárgyalási alapnak számító válasszal számolhatnak Brüsszel részéről. A miniszter a korábbi 98,8 helyett most már

98,9 százalék esélyt lát a megállapodásra.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
98,9% mondja navracsicska. Magyarra fordítva egy eurocent se jön.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
amortizáltok
@Istenakinincsen: orbánra meg országot mert veszett fejsze nyel e lesz
gina
@ómió: Te idióta tudod mit csacsogsz,, NEM mert 1 az IQ d
nyuggerpasi
Csak a NÉP nem tudhatja meg,hogy mit kért az EU és mit válaszolt Don Vittórió. A HATALOM A NÉPÉ !
balos
@nyuggerpasi: Sajnos a nép már bele fáradt,hogy állandóan kihúzza a szarból a nyúzóit!Majd,ha nép FELSÉG választ vezetőt ,és nem a hatalom diktál,akkor talán végre az előre lesz az utunk,nem a hatalomnak tettsző hátra!Azon lehet jól nyerészkedni,ez mindig így volt!
Yoda69
"Rekordmértékű szigort és átláthatóságot ígér a kormány az uniós pénzek felhasználásában és a közbeszerzéseken annak érdekében, hogy Brüsszel megnyissa az elzárt uniós pénzcsapokat,"

Remélem az Unió is tudja a páva tánc alapszabályát, orban életfilozófiáját: ne azt nézzük amit mond, hanem amit csinal.
Eladott Ország
A cigánynak és bűnbandájának egy kanyit se adjanak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.