Kissé lebecsülték az inflációt. 

Elszámolt az Orbán-kormány: összeomlott a jövő évi költségvetés a Népszava szerintMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Már most alapos kiigazításra szorul a megváltozott gazdasági körülmények miatt az alig két hónapja elfogadott jövő évi költségvetés – szemlézi a Népszava számításait a szervetlekmagyarorszag.hu.

A lap rámutat, hogy hatalmas eltérés várható a tervezett és a valóságos infláció között. Mint ismert, a büdzsében a kormány idénre 8,9, jövőre pedig már csak 5,2 százalékos pénzromlással számolt.

Ehhez képest mindkét évben várhatóan 13-14 százalékkal emelkednek majd a fogyasztói árak.

Ilyen mértékű makrogazdasági tervezési hiba már önmagában indokolná a teljes költségvetés módosítását.

Az infláció terven felüli, durva elszállása a kiadási oldalon végez pusztítást, ugyanis azt öt százalékos inflációval tervezték. A Népszava számításai alapján 13 százalékos inflációval számolva, 2022-es kiadási tervhez képest reálértékén 13,5 százalékos kiadáscsökkenést szenved el a rendvédelem, de az oktatásé és az egészségügyé is kevesebbet ér a tervezett összegeknél.

Az egészségügyre a költségvetési törvény 2669 milliárd forintot szán: ez csak négy százalékos növekedést jelent, vagyis már két hónappal ezelőtt is azzal számolt a kormány, hogy a gyógyításra, megelőzésre szánt kiadások csökkennek.

Az oktatásra szánt közel 2400 milliárd forint kilenc százalékos nominális növekedést jelent. Az öt százalékos inflációval ez még négy százalékos reálértéknövekedést jelentett volna, de 13 százalékos drágulás mellett már négy százalékos reálértékcsökkenést.

Ugyanakkor vannak olyan területek is, amelyekre jövőre így is lényegesen több pénz jut mint az idén.

Ilyen például a honvédelem, a szociális területek, a nyugdíj-, valamint az államadósság-kezelés. 

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
ez várható volt!- szarháziak,túl mélyre nyúltatok az államkasszába...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@fergeteg: Észrevetted, hogy ti tényleg kivétel nélkül elmebeteg, seggbuta suttyók vagytok?
Emmersson71
Elszámolta! Nem elszámolt! A Fidesz sosem fog elszámolni :(
Cappuccino
Sok mocskos fideszes, ti nem jártok vásárolni a boltba? Minden élelmiszer és a fidesz által megvédett rezsi is legalább 50%- al lett drágább, milyen 13%-ról beszéltek. Igaz, hogy a ló patkó, a gombos tű és a nyomor és a dolgozói bérek nem váltóztak. De minden más ára legkevesebb 50%-al változott.Jó lenne ha néha utána néznétek annak amit hazudtok, reggel délben és este.
ómió
Pedig, ugye, efftársilag infláció "nincs is"!? Épp, ahogy migráncs!
Nessy
Már elnézést, de már tavaly év végén látszott, hogy az 5 % infláció csak álom. De úgy gondolták a 2021 I. negyed éve alapján, hogy inkább csökkenni, mint növekedni fog az infláció. És mindent erre terveztek! Tévedni emberi dolog, mondá a sünmalac!
CsipkeRózsa
A kormány nem elszámolt, hanem elszámolta magát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok