Hatályon kívül helyezte a bíróság a hatalmas vitorláskikötő építési engedélyét, de a helyiek szerint az önkormányzat mégis meg akarja építeni a 175 hajós kikötőt Balatonföldváron.

A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület két éve támadta meg a Pécsi Közigazgatási Bíróságon a Veszprém megyei Kormányhivatal határozatát.

Hatalmas balhé Balatonföldváron! Több ezer tonna beton kerülhet a tóba

A Balatonból kiemelt vitorláshajók telelnek a balatonföldvári hajókikötőben. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A kormányhivatal engedélyezte volna, hogy a balatonföldvári Nyugati strand területén, a fürdőhelyet kettévágva egy 175 hajó befogadására alkalmas kikötő épüljön.

A civilek azt kifogásolták, hogy az engedély nem írta elő a kötelező környezetvédelmi hatástanulmányt, elmaradt a társadalmi egyeztetés, valamint azt, hogy a helyi építési szabályzat is tiltja a strandok funkciójának és területének megváltoztatását.

Az egyesület azt írta: a bíróság az önkormányzat szabályzata alapján hozta meg döntést, vagyis úgy ítélte meg: ha a Nyugati strandra kikötő épül, akkor annak törvényben rögzített funkciója megváltozik. Az építendő két mólószár által bekerített területen fürdeni tilos, tehát közel 100 méter partszakasz válik fürdőzésre alkalmatlanná.

Az egyesület közölte: a tagság nem kikötőépítés ellenes, csupán a helyszínválasztást kifogásolták, az eljárás során pedig az évi negyvenezer strandlátogató érdekeit képviselték a 175 hajótulajdonos bérlővel, a tulajdonossal és a balatonföldvári önkormányzattal szemben.

A balatonföldvári civilek tehát ellenzik a Nyugati strandnál tervezett e-kikötő megépítését, de megítélésük szerint az önkormányzatot ez sem tartja vissza akaratának érvényesítésében.

Ennek kapcsán írt helyszíni riportot az Index, amit itt lehet elolvasni

Forrás: Index.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Micsoda dolog, hogy a beruházás ellenzők a betonlobbi extraprofitját akarják csökkenteni! Pedig szegényekkel még az állam sem törődik, olyan szegények, még extraprofit adót sem kell fizetniük, úgy mint más cégeknek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
Vigyék odébb azt a francot, ne a srtandot tologassák ! Hja, utat is kell akkor építeniu, meg vizet, áramot odavinni...egyszerűbb elvenni !
balos
@szemét iván: Mi van muszka nem izlett a román puliszka,hogy a magyar szarra pályázol?
Németh István
Na ez a média sajátos fogalmazása, ÉRDEKES, hogy nem jöttek rá a szemét bevezető szövegre!
MIÉRT MENNE A BETON A BALATON VÍZÉBE >> MERT úszni akar?? Nagyon megdöbbentő undormány ez a moslék feltűnési viszketegségben szenvedő média alkalmazott!
Állat aki ezt írta le és barom segg aki ezt a lasztit felveszi! A többiről már írtam!
telegdilaci
@nezelodo:El kell zavarni a Polgármestert ha ragaszkodik ahhoz az épitkezéshez amit az ott élő lakosság ellenez!!
Nessy
@Németh István: Árulja már, ha egy tóba 175 hajót befogadó kikötőt építenek betonból, azt nem a vízbe épitik? A szárazföldön a kiszolgáló egységeknek kell a 100 méteres partszakasz! A sok éve elhunyt édesanyám emlegetését kéretik mellőzni!
Németh István
@Nessy: Nos a partszakasz adott, egyrészt annak a stabilitási védelmét biztosítani kell! Gondoskodni kell a hullámtörésről is hajók a part védelmében! Az un beton beleöntése a Balatonba nyilván Ön által is tudott kalodarendszerbe történik a víz szennyezés nagyon kis arányú. Az a 10 méteres part szakasz ha tetszene ismerni az egyébként is ki van vonva a pancsi-pancsi részből, pontosan a partszakasz adottságai miatt! Az, hogy a média sokat sejtetően csúsztat az eleve egy aljas dolog - mint ismert a Füred-i oldal a fürdés szempontjából sok helyen nem a legalkalmasabb terület! A kikötő kialakításával a part rendezése is beáll!
AZ elhunyt édes anya nyugodjon békével sem őt sem mást nem emlegetek, nem vegzálok CSAK akkor ha hozzám is úgy röffenek ami engem zavar, sért - azt pedig nem szeresem! MERT lehet akár műszaki, politikai észrevételt írni minősitgetés nélkül és illenék is tiszteletben tartani más véleményét! >y nem biztos hogy hülye az illető,csak más a véleménye érthető!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.