A tanárokat ért fenyegetések kontraproduktívak voltak a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint, csak olajat öntött a tűzre ezzel a hatalom.

A Népszava cikke szerint több iskolában is munkabeszüntetésre készülnek hétfőn a tanárok, de a hét végén még nem lehetett pontosan tudni, hogy hány helyen is lesz sztrájk.

Több iskolában is sztrájkkal indulhat a hét

Fotó: Facebook/Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a lapnak elmondta, a résztvevő testületekben alacsony a sztrájkoló tanárok aránya, a tavaszi tiltakozásoknál jóval kisebb az érdeklődés most. 

A PSZ azonban így is fontosnak tartja a határozatlan idejű munkabeszüntetés lehetőségének fenntartását, mert egyre nehezebb megvédeni a polgári elégedetlenségben résztvevő kollégáikat, emiatt ösztönzik a tanárokat, hogy szervezett keretek között ne vegyék fel a munkát. 

A cikk szerint a héten újabb polgári engedetlenségi akciók is várhatóak még, főként Budapesten és néhány megyeszékhelyen. A múlt hét közepéig egy pécsi, egy nyíregyházi és egy budapesti iskola sztrájkbizottsága jelezte, hogy hétfőn sztrájkolni fognak. 

A kisvárosi és kisebb települési iskolákban ugyanakkor várhatóan nem lesz semmi a lap szerint, erről Totyik Tamás azt mondta, tanulmányokat is megárne, hogy lássák, miért van ez így, de azért lát már némi elmozdulást, mivel a tavaszi akciókban kisebb települési iskolák is részt vettek.

Az alelnök a lapnak elmondta, a nagyobb tiltakozásokat – sztrájkot és tüntetéseket – akkora időzítik, amikor megérkeznek a tanárok első megemelt rezsiszámlái. Hozzátette, már így is tud olyan kollégájáról, akinek szeptemberben a fizetése háromnegyedét elvitte a csekkek befizetése.

Totyik szerint az ellenállók számát növelhetik azok a fenyegetések is, amelyeket a tankerületi központok fogalmaztak meg a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokkal szemben – az alelnök úgy látja, ez kontraproduktív lépés volt, és csak olaj a tűzre. 

"Úgy látja: ahol vannak tiltakozó pedagógusok, ott a szülők közül sokan csatlakoznak, de olyanról nem hallott, hogy a tantestületet szülők bíztatták volna az ellenállásra. A szülők többségének közönye és a kormány pedagógusokat lejárató, becsmérlő politikája ellen a szakszervezetek érzékenyítéssel, kampányokkal tudják felvenni a harcot, amelyekből kiderülhet a szülők számára: a tanár nem munkakerülő, nemcsak néhány órát dolgozik naponta"

– olvasható a cikkben.

Totyik szerint minden nap felszínen kell tartaniuk, aznap mennyi pedagógus hiányzik és aki helyettük is dolgozik, az végletesen túlterhelt. Ezek a körülmények viszont a tanulók esélyeit és továbbtanulási lehetőségeit rontják. 

Totyik Tamás a Népszavának elmondta, a tiltakozás célja nem csupán a tanári fizetések emelésének elérése, hanem a pedagógushiány megszüntetése is, mivel a kettő szorosan összefügg, mert alacsony bérek mellett a fiatalok nem mennek el a pályára, a tanári képzéseket is egyre kevesebben kezdik el.

Forrás: nepszava.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Az összefogás hiánya miatt,semmilyen sztrájk nem lehet hatásos!Más kérdés,hogy a nemzethy csalárd kurmány mindenkin átlép,aki nincs a névsorban!Elsők a polgári ökrök,mert ők az alapja a hatalmuknak!Jelenleg megpróbálnak a közmunkából és más okból az utcán vagy kocsmákban élettevékenységet mímelőkből zsoldosokat képezni!Remélem,hogy erre nem a rizsa-csökkentésből befolyó milliárdjainkat használják fel!Pedig de!
ómió
Brüsszelben kéne ezt, efftársak! Talán leszállnának a pénzetekről!
Toller Béla
Abba kellene hagyni ezt a tanévet ! A kormány nem gondolhatja komolyan, hogy szembekerül a tanárok legalapvetőbb követeléseivel ! És úgy is marad !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.