Kiugróan magas az orvoshiány a fővárosban: a legfrissebb adatok szerint közel száz háziorvosi, illetve több mint nyolcvan fogorvosi állás betöltetlen – írja a Blikk.hu.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) szeptember 1-jei adatai szerint országszerte 843 alapellátó praxisban nem volt orvos és ezek közül 607 üres körzetben háziorvos nem volt, 236-ban pedig az alapellátó fogorvos hiányzott. A fővárosban 92 körzetben nincs háziorvos, valamint 81 alapellátó fogorvosi praxis is üres, így ezekben a rendelőkben csak helyettesítéssel oldható meg a betegek ellátása.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Budapestről készült kiadványa szerint 2020-ban a budapesti kórházakban – az ezer ágynál többet működtető szakterületek közül – a fertőző, a pszichiátriai, továbbá a csecsemő-, gyerekgyógyászati osztályokrólhiányzott a legtöbb orvos, míg a szülészeti-nőgyógyászati, bőr- és nemibetegellátó, valamint reumatológiai osztályokon orvos többlet volt.

Brutális az orvoshiány Budapesten, 92 körzetben háziorvos sincs

Illusztráció: 123rf.com

Arról, hogy egy átlagos dolgozó mennyit áldoz a keresetéből egészségügyre, illetve, hogy mennyi orvos és ápoló kellene, hogy tényleges megoldódjon a probléma, a Blikk.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: Blikk.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Sajnos vidéken is nagyon rossz a helyzet. Általánossá vált a háziorvosok hiánya és a korházak is egyre sürűbben jeltenek be osztályok megszűnéséről, ami azt jelenti, hogy akár száz km-es távolságokat is meg kell tenni, ha szükséges.
Ez a válság egyértelműen a fidesz-kdnp bűne!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
misére köll járni és a 10 parancsolatot olvasgatni...,szakrendelés meg majd lesz a pokolba a keresztény nemzetes fideszes uraknaknak.
ómió
A Böszméék által kirugdalt 3000 hova tűnt!?
Jozefina
Sajnos vidéken is nagyon rossz a helyzet. Általánossá vált a háziorvosok hiánya és a korházak is egyre sürűbben jeltenek be osztályok megszűnéséről, ami azt jelenti, hogy akár száz km-es távolságokat is meg kell tenni, ha szükséges.
Ez a válság egyértelműen a fidesz-kdnp bűne!!!
kereső
@csak úgy...: Ajánlom mellé még a rózsafüzér morzsolgatást. A koszos kormú sarlatán szerint, az is használ, meg a tiz parancsolat mormogása. A betartása már nem annyira...
117
Kásler szerint 70 éves lemaradást hoztak be az egészségügyben. 1830-tól 1900-ig terjedő évekre gondolt?
szegfue
@ómió: Azóta eltelt 16 év, gondolom már nyugdijba mentek. 2020-ban már az orvosok 90 %-a 73 éves volt (KSH szerint!). Az pedig "izgalmasabb" kérdés lehet: vajon hol vannak a fiatal orvosok, akiknek a fizetése már 1 mill. feletti? Csak lehet valami baj az e.ü. ellátásban, ha ilyen jelentős bér ellenére orvos hiány van... nem gondolod?
ómió
@Yoda69: Légy üdvözölve, BOLSEVIK BAROM! Itt a helyed, ezen a portálon! Én ómió vagyok!
kereső
Országosan 650 körzeti orvosi állás betöltetlen.Ez több millió ember ellátatlanságát okozza.
Nessy
@szegfue: A háziorvos megkapja a praxispénzt, aztán fizessen belőle mindent! Most majd a megemelt rezsit is,
ómió
@szegfue: 2010. óta max. 12 év telhetett el, de az is "igen erősen kérdéses", hogy mind a 3000 nyugdíj előtti lett volna. A kérdéseid viszont relevánsak Nem láttam semmilyen felmérést az orvosképzés-orvosszakma területéről!
szegfue
@ómió: Nagyon érdekesek a számok: 2006-ban 35.572 orvos volt, melyből 8225 aki már elérte ill. meghaladta a nyugdijkorhatárt. Továbbá 9.590 orvos, aki 12 év mulva érte el a nyugdijkorhatárt. Véleményem szerint bizony a 3000 "kirugott" orvos bőven belefér ebbe a számba. A "frissen" végzett, ill. a fiatal orvosok száma 2006-ban kb. 5.000 volt.
2019-re a fiatal orvosok száma 9.523 volt, tehát majdnem a 2x. Ebből látszik, hogy az orvosok száma kb. 5.000-rel nőtt, ami mondjuk jó, viszont 4 ezerrel többen vannak a nyugdijkoruak, azaz a közel 5 ezer "uj" orvos csak 1000-rel haladja meg a nyugdijukat ujabban elérők számát. Tehát szinte azonos szinten maradt a nyugdijas koru orvosok száma.
szegfue
@Nessy: 14:19 Igy igaz! Én azért már nem sajnálom a háziorvosokat, pontosan tudom mennyi a nemrégen felemelt praxispénz, amihez még hozzájön a jogositványok miatti vizsgálat és az "üzemorvosi" (mostanság már uj neve van) dija.
ómió
@szegfue: Jól "beleástad" magad! Akkor, már csak az a "megfejtendő", hogy, ha évente 5000 fiatal orvos végez, akkor ők (hogy orvoshiány van) vajon hova tűnnek!?
szegfue
@ómió: 9:18 Az 5000 fiatal orvosból "pótolják" a 4 ezerrel több nyugdijba menő orvost, tehát csupán 1000 "tünik" el, amire ötletem sincs hova? Azt nem hiszem, hogy pályát módositanának, talán külföldre mennek. Annyira azért nem "ástam" bele magam, csak 1 táblázatot néztem meg.
balos
@szegfue: A magán klinikákon kérd számon!Azokat működteti a nemzethy kosz!
Aki Én
@ómió: Gyurcsány nem 2010 óta nincs, te ostoba elmebeteg bolsi
Nessy
@szegfue: Attól függ, hol van a rendelő, mennyi a bérleti díj, mennyi lesz a fűtés, áram számla. A törvény alkotót vizsgálnám derékig levetkőzve "takarékos" fűtés mellett. Ha van EKG készülék, és lenne hozzá papír, duplája mint egy éve. Számítógép javítás, karbantartás, csillagászati ár. A takarítást, az asszisztens bérét is ebből kell fedezni.Szóval nem olyan szép a menyasszony, mint amilyenre festik.
szegfue
@Nessy: Ez is igaz, hogy függ a területtől is. A mi településünkön pl. nem fizetnek az orvosok bérleti dijat, "csak" a rezsit.
Nessy
@szegfue: Bocs. Csak sok éven át foglalkoztam országos szinten a finanszírozással, alap és járóbeteg ellát vonalon. Most a fiamnak is egyik fő feladata a finanszírozás. Szakmai ártalom. :-))
ómió
@Aki Én: Már megint leterített téged a tetves bolsiságod másrahazudása, bolsiék fajkreténje!? Amúgy, nem mindegy, hogy Böszme gazdád, vagy valamelyik tetübolsi alteregója!?
Yoda69
Minden sorban omlik ossze. Egeszsegugy, oktatas, gazdasag, forint, tozsde, inflacio.
orbannak azonnali hatallyal le kene mondania, mert keptelen kezelni a valsagot, hibat hibara halmoz.
KisGenyo2
A lényeg, hogy ingyenes és szinvonala az ellátás. Csak hát éppen nincs. ;-)
gina
Remélem a sok fideszhivö beledöglik a szeretett kormánya 12 éves szuper intézkedéseibe, ez ám a jólét , igen a zsiros OV jóléte az meg szarik a népre, fontos hogy ö és bandája luxus kürházakban gyógyuljon,,
gina
@ómió: Te elmebeteg proli állat fogatlan agyatlan segg ,,,12 éve fidesz uralom van, de annyira primitiv vagy,,, elittad az eszed ami volt , ébresztö
Nessy
Ja kérem, vannak ám fontosabb dolgok az egészségügyön, és az oktatáson kívül amire kellenek a milliárdok!
ómió
@gina: Mi van, bolsi latrinabúvár efftársnő!? Felmerültél egy "szusszanásra"? De azért előtte a "múltat már végképp eltörölted"? Az eszedet úgysem kellett, mert az neked sosem is volt!
gina
@ómió: Te kocsmaproli jaj te irni is tudsz , honnan másoltad ide??? hahahhahahahah a kocsma wc ben a falon volt hahahahha
ómió
@gina: Szarkupac efftársnő! Ne fortyogj, mert csak még jobban bűzlesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.