Az árnyékkormány bejelentésével a DK igyekszik magához ragadni a kezdeményezést ellenzéki oldalon, és már a 2024-es önkormányzati választás előtt belengette, hogy nem kell az előválasztás. A több ellenzéki párt szerint nagy szükség van erre az intézményre, és ha a DK ezt élből elutasítja, az nem túl européer és demokratikus hozzáállás.

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, Molnár Csaba kudarcos projektnek nevezte az ellenzéki előválasztást egy múlt heti sajtóbeszélgetésen a Telex cikke szerint. A beszélgetésen elhangzott, a DK nem látja értelmét, hogy 2024-ben is legyen előválasztás az önkormányzati választást előtt, és a közös főpolgármester-jelöltről sem döntenének ilyen módon, hanem tárgyalásos módszert szeretnének, de úgy, hogy a pártok erejét a társadalmi támogatottságuk alapján mérnék (vagyis egyes pártoknak kevesebb beleszólásuk lenne a dolgokba, mint másoknak) – olvasható a cikkben.

A DK már előre rossz ötletnek tartja az előválasztást, a többi ellenzéki párt szerint szükség van rá

Fotó: Facebook/Dobrev Klára/videórészlet

A lap szerint bár a tavaly őszi előválasztást a DK kifelé dicsérte, azonban nem jött nekik olyan jól, mint szerették volna: Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltjük kikapott Márki-Zay Péterrel szemben, és a fővárosi kerületekben is sok jelöltjüket győzte le egy másik ellenzéki pártból érkező aspiráns (például Kálmán Olga Tordai Bencétől kapott ki a II-III. kerületben, Gy. Németh Erzsébet Orosz Annától Újbudán, stb.), és az április országgyűlési választáson egy hely kivételével taroltak az ellenzéki jelöltek (bár a választást a Fidesz nyerte meg végül).

A Telex kitért rá, az áprilisi választási vereség után minden párt a saját politikai közösségével foglalkozott, és a DK kivételével mindenhol lecserélődött a pártvezetés (az MSZP októberben tartja a tisztújítását, de Tóth Bertalan jelenlegi társelnök már nem indul a posztért). 

A DK-nál Gyurcsány nyár óta arról posztol, hogy valamire készülnek, erről végül szeptember 16-án rántották le a leplet, amikor bejelentették, hogy a párt árnyékkormányt alakít – hogy megmutassák, van alternatívája a Fidesznek –, amelynek az árnyékminiszterelnöke Dobrev Klára. Az árnyékminiztrek bemutatásakor derült ki, hogy azok a párt soraiból kerültek ki, vagyis a DK itt sem számított más ellenzéki politikai formációk embereire. Dobrev a bejelentésekor arra kitért, hogy a saját útjukat járják, nem várnak másokra, de lehet hozzájuk csatlakozni (azonban a vezető szerep az övék). 

A Telex megkereste az öt másik ellenzéki pártot, hogy ők mit szólnak a DK előretöréséhez. 

- A Momentum szerint nem szabad elvetni az előválasztás lehetőségét, mert ez volt az egyetlen olyan akció hosszú évek óta, ami kivette pár hónapra a közbeszéd irányításának lehetőségét a Fidesz kezéből. Ráadásul az ország első online választását is sikerült közösen megvalósítani. Azt a párt elismerte, hogy van mit javítani a rendszeren, de ez természetes egy alkalom után. A párt szerint azonban nem most van itt az ideje ezen lovagolni, hanem az ország jelenlegi helyzetéről, jövőbeli elképzeléseiről kellene beszélgetni.

- A Párbeszéd szerint az előválasztás demokratikus és mozgósítani képes folyamat, ha pedig ezt egy magát demokratikusként és európaiként azonosító párt, az "mindenekelőtt rendkívül elgondolkodtató".

- A Jobbik is kiállt az előválasztás szükségessége mellett, szerintük ezt a szavazók már hamar felismerték, hogy a Fidesz ellen nem a sok, hanem az egy ellenzéki jelölt lehet eredményes. Ha nem lett volna előválasztás, a Fidesz még több helyen tudott volna nyerni tavasszal. Az előválasztásról közösen kell dönteniük, egyedül erről nem lehet határozni szerintük.

- Az MSZP is kulcsfontosságúnak tartotta a lap kérdésére a legjobb ellenzéki jelölt megtalálását a 2024-es önkormányzati választás előtt, amiben komoly segítséget adhat az előválasztás intézménye. Szerintük megállapodás nélkül, egymással versengő ellenzéki jelöltek esetén a Fidesz nyerheti az önkormányzatokat is, épp ezért nem szabad kitérni a megmérettetés elől. "Az MSZP rendszerváltó pártként elutasítja az egypártrendszert. Akár kormányon, akár ellenzékben törekszik arra bárki.”

- Az LMP szerint a jelenlegi politikai helyzetben teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi történik az önkormányzati  és EP-választásokig, így még az ehhez szükséges együttműködési stratégiáról sem lehet felelősségteljesen nyilatkozni. Hozzátették, Karácsony Gergely főpolgármesteren a ciklus végén számon fogják kérni a zöld ígéreteit, és a párt politikusa, Ungár Péter arról beszélt, hogy a főpolgármesteri posztra is tartanának egy előválasztást.

A Telex cikke végén kitért rá, hogy a Fidesz már előre kibabrált az ellenzéki pártokkal, ugyanis egy napra tették egy módosítással az önkormányzati és az EP-választást, miközben a két választás eltérő stratégiát kíván. Az önkormányzatin összefogásra van szükség az ellenzéki pártok között, az EP mindenki versenghet, most ezt a két formátumot kellene valahogy úgy közös platformra hozni, hogy az egy napon rendezett két választás ne okozzon káoszt és vereséget az ellenzék részére.

Forrás: telex.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Horizont: Erősen úgy fest a mostani nyilatkozatai alapján is, hogy ez a hapsi olyan messze van az ellenzéktől, mint Makó Jeruzsálemtől!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Horizont: Ott a második fordulóban valami nagyon nem volt gömbölyű! A semmiből az a sok szavazat hirtelen MZP-re, elgondolkodtató volt már akkor is!
Nessy
@Horizont: Erősen úgy fest a mostani nyilatkozatai alapján is, hogy ez a hapsi olyan messze van az ellenzéktől, mint Makó Jeruzsálemtől!
amaramaistanna
A DK-nak még mindig nagy a lepénylesője, holott most veszítettek egy helyet a miskolci önkormányzatban. Pedig nagy csinadrattával elutazott kampányolni az "árnyékkormány" képviselőtestülete. Erről bezzeg nem beszélnek. Csak a lobbizás, azt, hogy mégis mit szeretnénk mi választók az nem érdekli őket. Visszatért az MSZMP tempó. Mi előválasztást akarunk! Pontosan úgy viselkednek, mint Orbán, aki elveszített egy nyilvános vitát, ezért nem vesz többet rész rajta. A DK elveszítette az előválasztást, tehát nem kell szerintük előválasztrás. Remélem elsüllyednek a feledés homályába.
amaramaistanna
@Nessy:Nem szavaztak oda fideszesek, nekik Dobrev jobb lett volna győztesnek, még a másfélórás lejárató filmet is elkészítették. Ha és amennyiben nem jön az orosz agressszió Ukrajna ellen Orbánék már buktak volna. Ezért költöztek Spanyolországba a saját lábunkon álló leánykája a családjával, mondván kell a gyerekeknek a külföldi iskola a nyelvtanulás. Aztán a választások után már nem volt fontos, gogy a gyerekeik külföldi iskolába járjanak... etc, etc,...
Nessy
@amaramaistanna: A fidesz választási törvényével, a közpénzen vett voksokkal,a jól fizetett kamu pártokkal, itt tisztességes választás már nem lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.