Az Újszegeden felállítani tervezett eemlékműnél a program szerint Mihálffy Béla fideszes politikus is beszédet mond. A zsidó szervezet szerint ezzel a Fidesz-KDNP szembemegy az általuk hirdetett zéró antiszemitizmussal.

A 24.hu cikke szerint Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke egy közleményben elfogadhatatlannak nevezte, hogy Szegeden domborműve legyen Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős. (A domborművet a magát Vitézi Rendnek nevező szervezet békési és csongrád-csanádi "törzskapitánysága tagjai" akarják felállítani Újszegeden a Délvidék Háznál. A rendezvényen az 1944-es kiugrási kísérlet kapcsán Szakály Sándor történész, a kormányzati Veritas Történetkutató Intézet é Levéltár főigazgatója is előadást tart.)

A Mazsihisz felszólította a kormányt, hogy akadályozza meg a Horthy-emlékmű felállítását

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a szervezet fenntartásában működő Szeretetkórház megújult épületrészének átadásán 2022. szeptember 14-én. Átadták a kórház Reichmann-szárnyát, új laboratóriumát és gyógyszertárát.

Fotó, címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

A közleményben Heisler kitért rá, hogy a program szerint az avatáson beszédet mond Mihálffy Béla fideszes országgyűlési képviselő is, emiatt a Mazsihisz felhívta a Fidesz-KDNP frakció figyelmét, hogy a képviselőjük ezzel a szembemegy az antiszemtizmus ellen meghirdetett kormányzati zéló toleranciás elvvel, ezért arra kérte az arra illetékeset, hogy akadályozzák meg a tábla felavatását.

A közleményben kitérnek rá, hogy Szegeden október 15-én egész napos rendezvényt szerveznek Horthy tiszteletére, ennek keretében fogják felállítani a domborműves emléktáblát „az antiszemita meggyőződésű, és több százezer magyar állampolgár haláláért felelős egykori kormányzónak.”

A Mazsihisz elnöke a kömmünikében felhívta a Fidesz-KDNP frakció minden politikusának a figyelmét, hogy

maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. A Mazsihisz arra kéri a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására. A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan.

Heisler András még azt is hozzátette, hogy amennyiben a magyar zsidóságot képviselő Mazsihisz kérése nem találna meghallgatásra, abban az esetben a kormányzati záró antiszemitizmus-elv meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudják tekinteni, semmi másnak. 

Heisler András a közleményben még megemlítette Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ös, a parlamentben elmondott szavait is, és arra kérte a képviselőket, hogy tartsák tiszteletben azt:

Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.

A cikk szerint az emlékműállítás ellen Botka László szegedi polgármester is tiltakozott már.

Forrás: 24.hu, mazsihisz.hu

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@Shikari: Most sem olvastad el a 13:01 válaszomat, ahol többek között az is olvasható: "A Mazsihisz eredeti írásában szó sincs felszólításról, Heisler azt mondta, hogy:
" A Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, ..."

Nagyon jól tudod, hogy a propeller adta a címet, nem ez az első eset, hogy más a cím, amit a propi ad, mint az eredeti írás.
CsipkeRózsa
@Shikari: Ki tud róla, mondhatnám azt is, aki antiszemita nem foglalkozik azzal, hogy mi micsoda. Az a fontos, hogy látja, vagy hallja a zsidó szót. Hitlernek is mindegy volt.
CsipkeRózsa
@Shikari: Én azt mondtam mindig, hogy Magyarországon nincs zsidó nemzetiség, Itthon csak vallásról beszélhetünk.

Izraelben nemzetiség és vallás is. több országban létezik zsidó nemzetiség is.

Magyarországon a szükséges feltételek nem mindegyike adott a nemzetiség megalakulásához.
fergeteg
Titeket mentett VITÉZ NAGYBÁNYAI HORTHY MIKLÓS !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.