A Népszava kérdezett rá, hogy vannak-e számítások arra vonatkozóan, hogy mennyit spórol a kormány a téli szünet egy hetes meghosszabbításával. A kormány alá tartozó hivatalokban igazgatási szünet lesz karácsony előttől vízkeresztig, ezen időszakban várhatóan nem nagyon lehet majd ügyeket intézni.

Mint ismert, a kormány az energiatakarékosságra hivatkozva döntött arról, hogy a központilag meghatározott őszi szünet elmarad, de a téli szünetet egy héttel meghosszabbítják (december 22. – január 8.), ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a szeptember 29-ei Kormányinfón – olvasható a Népszava cikkében.

Nem árulta el a Belügyminisztérium, hogy a téli szünet meghosszabbításával mennyit spórolnak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az őszi szünet október végén-november elején szokott lenni, idén november 1., mindenszentek keddre esik, így ott egy négynapos hétvége áll rendelkezésre, és az iskolaigazgatók saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy az arra a hétre eső maradék három napot kiadják-e szünetnek.

Az eltörölt őszi szünetnek sokan nem örültek a szülők és a tanárok részéről sem (és a gyerekek sem), a lapnak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke azt mondta, hogy senki nem lesz könnyű helyzetben a szülők közül, ha például több gyerek esetén az egyik iskola meghosszabbítja a szünetet, a másik viszont nem, a szülő pedig dolgozik. A téli szünet meghosszabbítása is rosszul jön a szülőknek, mert ilyenkor az iskolák nem kötelesek gyerekfelügyeletet biztosítani, viszont a szülőknek kétséges, hogy az új év első napjaira ki tudnak-e venni szabadságot.

Totyik szerint a köznevelési intézményekben elért spórolás nem tesz ki nagy százalékot az ország egész gázfelhasználsát tekintve.  

A kormány lényegében a családokkal fizetteti meg az iskolák bezárásával megtakarított rezsit

 – mondta el a lapnak.

A cikkből kiderült, a kormány december 22. és 2023. január 6. között két és fél hetes igazgatási szünetet rendelt el, azaz a kormány alá tartozó hivatalokban nem lesz munkavégézés, az ott dolgozókat szabadságra küldik, és nem lehet hivatalos ügyintézést folytatni. Ezzel sérül az állapolgárok ügyintézéshez való joga, mert ezen időszak alatt nem lehet nyugdíjat, egészségbiztosítási és családtámogatási lejárásokat intézni példul – nyilatkozta a lapnak Taskovics István,  a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke.

A Népszava a bejelentés kapcsán megkereste a Belügyminisztériumot, hogy vannak-e arra vonatkozó számítások, hogy mennyit spórol a kormányzat a téli szünet meghosszabbításával. 

A lap kérdéseire a minisztérium kitérő választ adott, mindössze ennyit írt:

"a tankerületi intézményekben az eltérő adottságokra, különböző típusú feladatokra tekintettel egyedileg készül fűtési terv, illetve számítás az energiafelhasználásra vonatkozóan."

A döntésről szóló rendelet csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben, ebben is azzal indokolta a kormány a lépést, hogy télen több energiát lehet megtakarítani az iskolákban – írja a Telex.

Forrás: nepszava.hu, telex.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@KisTehen: 12.09:. Mert amíg a gyerek iskolában van és tanul, a szülő a munkahelyén van és dolgozik, addig otthon letekeri a fűtést. Kvázi---kevesebbet használ és ezért kevesebbet fizet. Tehát, velük fizetteti meg.
Így már érted???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
kezd leállni orbanisztán, éljen a téli kényszer szabi, amit akár meg is lehet hosszabítani..
namihami
@KisTehen: 12.09:. Mert amíg a gyerek iskolában van és tanul, a szülő a munkahelyén van és dolgozik, addig otthon letekeri a fűtést. Kvázi---kevesebbet használ és ezért kevesebbet fizet. Tehát, velük fizetteti meg.
Így már érted???
lusta
@namihami: Honnan ez a nagy kincstári optimizmus? Mínusz 10 IQ igen kevés.
Nessy
@namihami: Kis Tehén már felnőtt közben és nagy Tehén / Marha lett!
amortizáltok
miért várjátok a lehetetlent Í, vicc ám miért van 2 rendőr az utcán Angliában? az egyik IR a másik Angol itt az egyik ir a másik olvas, de akkor meg eljött a cocializmus is ott már a harmadiknak számolni is kell hogy tudjon. Mi az ok, hogy nem lett 3 járőr az utcán? ja aki számolni is tud az nem pályázik oda

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.