A Nemzeti Eseménykezelő Központ a korábbi operatív törzseket és a rendkívüli jogrend alatt dolgozó munkacsoportokat váltja fel.

Hat, a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendeletet adott ki a kormány (melyek a hétfő esti Magyar Közlönyben jelentek meg), az egyikben pedig a hvg.hu cikke szerint név szerint is megjelent a Népszava által a múlt héten már megszellőztetett Nemzeti Eseménykezelő Központ is, mely Rogán Antal miniszter alá tartozik.

Újabb szuperhatóság fog Rogán Antal alá tartozni

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt (j) beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Balról Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Fotó, címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

A cikk szerint a szóban forgó rendelet is mindössze egy helyen említi a Nemzeti Eseménykezelő Központot, amely a korábbi operatív törzseket és a rendkívüli jogrend alatt működő munkacsoportokat fogja kiváltani.

A lapértesülések szerint ez a központ kvázi szuperhatóságként fog a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere, Rogán Antal (aki többek közt a polgári titkosszolgálatokat felügyeli) alá tartozni. A központ az értesülések szerint rendkívüli helyzetekben közvetlen irányítás alá vonhat kulcsfontosságú titkosszolgálati, kiberelhárítási és katasztrófavédelmi tevékenységeket.

A Népszava korábbi cikke szerint a Védelmi Igazgatási Hivatal alatt jön létre a Nemzeti Eseménykezelő Központ, amelyről először egy 2021-es törvény tett említést. Ez alapján a központ fő feladata "az összkormányzati válságkezelés, illetve a különleges jogrendi feladatellátás szakmai koordinációja és összehangolása felkészülési időszakban, valamint védelmi és biztonsági esemény idején."

A hétfő este megjelent kormányrendeletben a minisztériumok, a kormányzati hivatalok és a nemzetbiztonsági szolgálatok védelmi és biztonsági feladatainak ellenőrzését írják elő a központnak. A dokumentumból az is kiderül a hvg.hu cikke szerint, hogy az ellenőrzéseket éves terv alapján fogják elvégezni, az ellenőrzések alapján elkészült jelentéseket pedig a "Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzeti információs államtitkára útján a Kormány részére terjeszti elő".

Forrás: hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A legjobb az lenne, ha Rongán Antilop' bűnöző spermamarék, a büntetésvégrehajtás alá tartozna! De ami késik, az nem múlik!
ómió
Szóval, egy másik (másikak?) helyett!
Pálinkás Pál
gülüszemű...szerintem te nem párnák közt halsz meg...
roccobaba
Szegény Tonyó, hogy roskadozhat e rettenetes megterhelés alatt ...
Eladott Ország
A legjobb az lenne, ha Rongán Antilop' bűnöző spermamarék, a büntetésvégrehajtás alá tartozna! De ami késik, az nem múlik!
Dr. Proktor
Újabb kifizetőhely arra alkalmatlan csókosoknak...
evacica
Na az egyik fő lenyúló kap még egy lenyúló helyet! Ezek a napot is ellopnák az égről ha elérnék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok