A magyar emberek többsége már a szankciók ellen van, pedig még be sem indult igazán az Orbán-kormány bombás plakátkampánya. Közben az Európai Bizottság szerint „nem helyénvaló” a szankciókat bombákkal illusztrálni, mert a büntetőintézkedéseknek éppen az a célja, hogy megállítsák azt, hogy Oroszország bombázza Ukrajnát.

„Békéhez erő kell” és „A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket” feliratú plakátok árasztották el az utcákat múlt hét kedd reggelre. A nemzeti konzultációt népszerűsítő plakátokon a „brüsszeli” szankciókat vizuálisan bombákkal ábrázolja a kormány, ezekről pedig azt állítja, hogy „tönkretesznek minket”. 

Bejött a kormánynak az EU által kritizált, ízléstelen bombás plakátkampánya – A magyarok többsége gyorsan szembefordult a brüsszeli szankciókkal

A nemzeti konzultációt hirdető plakát Budapesten, a XI. kerületi Budaörsi úton 2022. október 19-én. A "brüsszeli szankciókról" szóló konzultáció ívén hét kérdés szerepel az Oroszországgal szemben már bevezetett, illetve tervezett szankciós lépésekről, illetve azok következményeiről. MTI/Koszticsák Szilárd

A Medián kutatása szerint a plakát elérte célját

Néhány hónap alatt jelentősen nőtt azoknak az aránya Magyarországon, akik elutasítják az Oroszországra kivetett európai uniós szankciókat – írja a 444.hu a Medián kutatására hivatkozva.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője egy ukrajnai menekültekről szóló tanulmány bemutatóján osztotta meg az eredményeket. Ezek alapján májusban, három hónappal a háború kezdete után a válaszadók 41 százaléka, októberben pedig már 52 százaléka mondta, hogy nem támogatja a szankciókat.

Vagyis úgy tűnik, az emberek többsége már a szankciók ellen van, pedig még be sem indult igazán a kormány plakátkampánya. A fideszesek körében különösen magas, 81 százalékos az elutasítás.

Azoktól, akik támogatják a szankciókat, mindkét alkalommal megkérdezték, mit szólnának, ha cserébe lassulna a magyar gazdasági fejlődés és nehezebbé válna a megélhetés. Májusban 35 százalék tartott ki így is a szankciók mellett, októberben már csak 31. 

A pártszimpátián kívül sokat számít az iskolai végzettség is. A diplomások fele áldozatok árán is támogatja a szankciókat, az érettségizetteknél ez 32, a szakképzetteknél 23, a nyolc általánost végzetteknél pedig 15 százalék.

Hasonló a helyzet az életkornál. A legfiatalabbak majdnem 50 százalékban támogatják a szankciókat, a legidősebbek már csak negyedrészben.

Az Európai Bizottság nekiment az Orbán-kormány ízléstelen, bombás plakátkampányának

Az Európai Bizottság ismeri a magyar nemzeti konzultációt, és látták az ezt kísérő plakátkampányt

– mondta Dana Spinant, a testület szóvivője, aki szerint „nem helyénvaló” a szankciókat bombákkal illusztrálni, mert a büntetőintézkedéseknek éppen az a célja, hogy megállítsák azt, hogy Oroszország bombázza Ukrajnát. A szóvivő megjegyezte, hogy a magyar kormány eddig az összes uniós szankciós csomagot megszavazta. Leszögezte, hogy az energiaválság igazi oka az Oroszország által indított háború, és azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök már a háború kitörése előtt manipulálta az energiapiacokat, most pedig zsarolni próbálja az Európai Uniót.

Forrás: 444.hu, Telex

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Elég nagy baj, hogy a Orbán jónépe nagyon fogékony a rosszra és a hazugságokra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Juhász István
Ott látok NÉMI gondot, hogy a plakátjainkat a BRÜSSZELI- ek is elolvassák, megnézik. Csoda- e, hogy a korábbi ÁLLITSUK MEG BRÜSSZELT, mellett ezt sem dijazzák Egyszerűen csak ELEGET TESZNEK a magyar kormány kérésének, és LEÁLLTAK... Pénzutalgatással leginkább...
drrotf
Nagyon érdekes a cík címében rejlő kijelentés!Kérdezem, hogy hogy jöhetett be a plakát rajz akkor amikor köztudomású mert ugye mindenütt megjelent, hogy Orbán aláírt tegnapelőtt egy olyan nyilatkozatot a többi eus ország miniszterelnökeivel együtt,hogy minden gazdasági problémánkért az oroszok a felelősök!Ha bejött a plakát, akkor az Orbán fanok nem olvasnak írott betűket, csak a rajzokból tájékozódnak?Lehet hogy nem olvasnak mert analfabéták, és ők csak az egyszerűbb kommunikációt értik.Ha meg olvasnak, akkor nem hisznek a mindig igazt mondó Orbánnak?Na ne már?Ennyit nem változhatott a világ, nekik hinni kell amit a vezér mond, mert akkor oda a rendszerük!
Nessy
Ez kell a híveknek! Hogy a kormány szövegeinek a fele sem igaz, az már el sem jut a tusatutig! Nesze neked "tudás alapú társadalom" fidesz módra. Lebutított, félelembe tartott tömeg.
CsipkeRózsa
@Shikari: 6:44

Ez olyan háború kezdés, mint a "szidtad az anyámat?" kezdés. Holott még csak szóba se jött az illető anyja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.